Растенија

Затворен аглаонема - омилен на декоративни и листопадни култури

Прекрасните лисја со аглаонема што формираат бујни грмушки се едно од највпечатливите спектакли во ентериерот. Неверојатната хармонија на сложените, но не премногу привлечни модели кои изгледаат елегантни, па дури и благородни, му даваат на растението посебна убавина. И уникатната текстура на листовите ја нагласува само убавината на крем и сребрени дамки. Растењето аглаонема не е лесна задача. На крајот на краиштата, оваа култура бара голема влажност и не простува грешки во грижата. Убава, расположена, уникатна, затворена агалонема е растение за искусни градинари.

Аглаонема „Зелено сонце“.

Како изгледа агалонемата?

Dracaena, Cattleya, aglaonemes - овие три големи лисја затворен растенија станаа вистински класика. Кога барате елегантно, не премногу каприциозно, трајно и модерно растение со убави обрасци на лисјата, прво се паметат. И, иако непретенциозноста не е целосно својствена на аглаонемата, сепак, нејзиниот изглед се доживува како вистинска декорација на секој ентериер.

Аглаонемите се тревни едногодишни што дојдоа кај нас од прекрасните монсунски шуми. Во собната култура, тие во голема мера ги менуваат форматот и големината, развивајќи многу покомпактно. Дивите аглалони се наоѓаат во Индија, Малезија и Јужна Америка. Растенијата од родот Aglaonema го претставуваат семејството Aroidae и, во смисла на раст, зеленило и нивните карактеристични карактеристики, се растенија типични за ова семејство.

Aglaonems се грмушки тревни растенија со средна големина, кои се развиваат во форма на бујна розета од лисја со скратено стебло. Максималната висина на агалонемите во затворен простор е ограничена на 70 см. Матичните се формираат само кај старите растенија, а кај младите аглаонеми се видливи само млади лисја. Тие се главната гордост на оваа култура.

Големи, до 30 см во должина, со ширина од 5 до 10 см, листовите на агалонемите се покажуваат со идеална издолжена-овална или ланзолативна форма со зашилен врв. Тие седат на долги сечи што му даваат на растението дополнителна елеганција и ја истакнуваат чистотата на листовите на лисјата. Импресионираната централна вена испакнато од задната страна е јасно видлива на листот, но страничните "скелетни" вени можат да бидат и поизразени и скоро невидливи.

Палетата на бои aglaonem заслужува посебни задоволства. Оваа култура варира главно со разновидни или шарени лисја. Во зависност од сортата и декоративната форма, бојата е дво-тонска или три-боја. Основната зелена боја никогаш не е премногу темна, таа се перцепира како светло, светла и елегантна, најчесто во рамките на тревни нијанси, а ја надополнуваат белата, крем, сива, сребрена, светло жолта, светло зелена боја, кои се појавуваат во најразлични точки, граници, удари, точки и дамки на лисјата на аглаонем.

Aglaonems цвета многу ретко, па дури и во респектабилна возраст и со совршена грижа за нив. Растенијата произведуваат неколку peduncles должина до 20 см, крунисајќи на пајажина со големо, до 6 см, светло зелена, понекогаш скоро и бело ќебе наоколу. Цветната аглаонема не е толку импресивна како да се жртвува за својот украсен лист.

Треба да се внимава при ракување со аглаонема. Ова е отровно растение, кога работите со кои треба да ги заштитите рацете со нараквици. Вреди да се набудуваат општите мерки на претпазливост за одгледување на аглаонема кај семејства со мали деца или миленичиња.

Цвет на аглаонема.

Видови на затворен агалонем

Аглонемите во собната култура се многу распространети. Околу десет видови се популарни, широко распродадени растенија кои, иако се слични во целина, можат да се пофалат со светли индивидуални црти.

Aglaonema е променлив (Aglaonema commutatum) - убава фабрика има издолжени пука со возраста, може да расте во форма на уредни грмушки висока 20-30 см, и да се протега на повеќе од еден метар. Листовите се ланколатни, прилично тесни, во должина до 30 см, со украсна боја (често сребрени или лесни бранови ја покриваат скоро целата површина на листовите). Овој вид има многу декоративни форми и сорти со построги дамки и обрасци или случајно спомнати лисја.

Особено популарни се:

  • декоративна форма макулатум - со големи, проucирни бледи дамки кои личат на ширење на боја, кои се чини дека се преклопуваат едни на други;
  • тесен лисја сорта „Сребрена кралица“ - со бело-сребрена точка, која скоро целосно го доловува листот во добра светлина;
  • компактен степен „Сребрен крал“, исто така, со скоро целосно сребрени лисја;
  • одделение „Малезија убавина“ - со обрасци слични на птичји пердуви и украсна форма што личи на тоа pseudobracteatum;
  • формата warburgii - со нерамни ленти од бело-сребро, долж страничните вени, формирајќи "скелетни" образец;
  • одделение „Треби“ - со светло зелени дамки кои потсетуваат на Диефенбахија.

Ребрести аглаонема (Aglaonema costatum) - низок растечки вид со намалена, подземна пука и овална, со зашилен врв остава должина од 20 см, на површината на која се појавуваат мали бело-крем спецификации и дамки, подвлечени од сребрена централна вена.

Смирена аглаонема (Aglaonema modestum) - еден од ретките не разновидни видови високи до половина метар, со големи лисја долги 20 см и невешт, распрснувачки грмушки. Латералните вени се појавуваат на површината на листот.

Кадрава Aglaonema (Aglaonema crispum) - видови со средна големина со разгранети стебла и овални лисја, на кои се појавуваат сребрени попречни ленти на пригушена зелена позадина.

Племе на Аглаонема (Aglaonema treubii) - видовите, кои се сметаат за најнеобични и несакани за влажноста на воздухот, во кои листовите достигнуваат 15 см во должина, на нивните странични вени се појавуваат проucирни сребрени дамки.

Aglaonema брилијантен (Aglaonema nitidum) - голем вид со директно пука, чија висина може да достигне 1 m со возраста.Сајните лисја на овално-лансиолат лисја растат до 40 см во должина, се насликани со бледо тенки дамки меѓу страничните вени.

Aglaonema насликани (Aglaonema pictum) - прекрасен поглед со силно разгранети стебла и ланзолат-овални, до 20 см долги лисја од темна, чиста речиси црна боја за разлика од „змијата“ вар-зелени дамки на боја.

Aglaonema oblongifolia (Aglaonema marantifolium) - Нејзините лансирачки чаршафи долги 30 см седат на скоро исти долги ливчиња. Светла основна боја е комбинирана со бледо зелени дамки помеѓу страничните вени.

Денес, се продава поголем број на хибридни сорти, кои можат да се пофалат со најпаметните бои, помала големина на лисјата со поголема густина, а исто така и зголемена издржливост. Но, непретенциозноста на сортата аглаонем во пракса не е потврдена. Затоа, при изборот на сорта треба да се водат чисто украсни карактеристики.

Аглаонема ја насликал „Велвелфаф мултиколор“.

Променлива аглаонема (Aglaonema commutatum).

Аглаонема „Црвено злато“.

Услови за одгледување агалонем во затворен простор

Според многу знаци, аглаонемите можат да се наречат типични Тропиканци. За нив, треба да изберете навистина оптимално осветлување и температури, но во исто време, растенијата не наметнуваат никакви нестандардни посебни барања.

Фотофилни и термофилни, аглаонемите слабо реагираат на какви било отстапувања од оптимални услови. Особено е тешко да се избере соодветен режим на одржување за зимата, кога грешките може да доведат до целосно губење на декоративноста. Обичните агалонеми со зелени лисја се потолерантни на слаба светлина или на температури, но сортите за растенија бараат строго оптимални услови за нив.

Поради theубовта кон висока влажност, аглеонемите можат да се рангираат меѓу растенијата што најдобро се одгледуваат во цветни витрини, оранжерии, флорариуми и тропски градини. Всушност, тие можат да станат луксузен акцент во друштво на какви било хигрофилни цветаат или лиснати starsвезди, но и покрај тоа почесто користат агалоними за внатрешна декорација. За нив да се открие нивната убавина во дневните простории, потребна е внимателна грижа и внимателно следење на нивните состојби.

Осветлување и сместување во внатрешноста

Убави обрасци на аглаонем, како и компактност, густина на грмушки, се можни само во доволно светла светлина. Листовите од оваа култура се нежни, не можат да издржат директна сончева светлина, затоа, режимот на осветлување на агалонемите може да се расфрла само. Дури и од утрото или вечерното сонце во лето, треба да се инсталираат заштитни штитови.

Со намален интензитет на светлина и дневни часови, агалонемите треба да се преместат во најлесните прозорски прагови, обидувајќи се да го одржат нивото на осветлување непроменето. Недостаток на светлина доведува до избледување, истегнување, испуштање лисја.

Ако е можно, може да се инсталира дополнително зимско осветлување. Некои засенчувања можат да издржат само агалонеми со зелени лисја, кои можат да се чуваат дури и во делумна сенка во текот на целата година. Но, сепак, дури и таквите аглаонеми задржуваат висока декоративност само во светла светлина.

Источните и западните прозорски прагови се сметаат за идеално место за агалон. Но, агалонемот не мора да се става само на нив. Можните места во внатрешноста на просториите со јужни или бројни прозорци, во близина на светла балкон, како и на која било локација со соодветно вештачко осветлување, ви овозможуваат да влезете во аглаонемата во дизајнот на трпезариите, местата за рекреација, кујни, бањи или која било друга просторија.

Температура и вентилација

Аглаонемите се екстремно термофилни култури. Минималното дозволено намалување на температурата на воздухот и подлогата за нив е + 18 ° C. Краткорочни капки до +12 степени фабриката ќе издржи, но не и без последици по лисјата. Особено опасно за ова растение е хипотермија на кореновиот систем. Но, дури и топлината, и покрај летните температури запознати со тропските шуми, аглаонемата не ја сака.

Фабриката изгледа најдобро со стабилни температури на воздухот од +22 до + 23 ° C. Секое зголемување на температурата над + 25 ° C треба да биде придружено со зголемување на влажноста на воздухот. Истата температура во зима и лето ќе им овозможи на агалонемите да одржат стабилен декоративен ефект.

Аглаонема се плаши од температурни промени и какви било, дури и мали нацрти. Фабриката не може да се изнесе на свеж воздух и се препорачува да се заштити за време на вентилацијата на просториите.

Аглаонема „Кралица на Сијам“.

Нега на аглонема дома

Aglaonems не може да се нарече најтежок за одгледување растенија во затворен простор, но тие не можат да се наречат едноставни, скромен и цврсти култури. Тие се посоодветни за искусни градинари кои можат да изградат систематска и темелна програма за нега.

Промаши во наводнување, повреда на условите на притвор или небрежност во грижата за aglaoneem ако не е фатална, тогаш неповратно влијае на состојбата на лисјата. Најтешкиот дел во грижата за аглаонемите е одржување на правилниот режим на влага - и подлогата и воздухот.

Наводнување и влажност

Aglaonema е култура која ја сака влагата во секој поглед. За неа, треба да пронајдете рамнотежа помеѓу изобилството и дарежливо наводнување и отсуството на прекумерна влага. Наводнување се врши само по сушење на горниот слој на подлогата, но не дозволувајќи да се промени стабилната просечна влага на почвата.

За време на застој, премногу наводнување е опасно. Фабриката се напои поумерено, поретко, овозможувајќи поголем слој почва да се исуши во контејнери со аглаонема. Но, целосното сушење на почвата не треба да се дозволува дури и во зима.

Квалитетот на водата за аглеонема игра клучна улога. Заштитената, мека, малку топла вода не само што ќе ги промени карактеристиките на подлогата со текот на времето, туку и ќе го заштити растението од температурни екстреми.

На аглаонемите им е потребна голема влажност. За растенијата, препорачливо е да инсталирате овлажнители или ленти со влажна мов, проширена глина, камчиња, но ако температурите останат во рамките на оптималните параметри, можете да направите само прскање.

Во лето, дури и при работа со навлажнувачи, подобро е да ги спроведувате секој ден. Водата за прскање треба да биде иста како и за наводнување. Фабриката мора да биде изолирана од најмалиот проток на воздух пред оваа постапка.

Аглаонемите ја сакаат душата.

Нивните лисја треба редовно да се чистат од прашина - со миење или нежно бришење со влажен мек сунѓер. И покрај фактот дека aglaonem има сјајни лисја, сите подготовки за зајакнување на сјај и полирање не можат да се користат на ова растение.

Оплодување и состав на ѓубрива

За аглаонема, важно е да се вклучи редовно врвно облекување во програмата за нега. Тие се вршат само во периодот на активен раст, кога грмушките ослободуваат нови лисја. Од март до октомври, растенијата се хранат со вообичаена фреквенција од 1 пат за 2 недели. Транзицијата од активното облекување на врвот во период на одмор треба да биде мазна, а не остра.

За aglaonem, можете да користите универзални или специјални ѓубрива дизајнирани за украсни и листопадни култури. Главната работа што треба да се обрне внимание е недостатокот на ризик од алкализација на почвата. За аглаонемите, одлични ѓубрива за Aroid или Dieffenbachia, како и мешавина за украсни и листопадни култури, се одлични.

Просторија за аглаонема.

Сечење и обликување

На млади и здрави аглаонеми, градинарски се намалува на отстранување на суви или оштетени лисја. Но, штом стеблата ќе се издолжат, растението расте помало или се протега, ја губи својата компактност, и има потреба од подмладување.

Aglaonems или повторно се вкорени со отсекување на горниот дел од стеблото и користејќи го како апикална стебло, или тие растат нови растенија за замена од сечи на стебла и лисја. Старата фабрика, дури и ако останува минијатурен трупец, не треба да се фрла: со редовно наводнување, растението испушта млади пука и се враќа во својата декоративна форма.

Трансплантација и подлога за аглаонема

Поради прилично бавниот раст, ова растение нема потреба од годишна трансплантација. Aglaonema се пренесува во нови контејнери само кога фабриката целосно ја совлада претходната тенџере. Само многу млади грмушки се трансплантираат со фреквенција од 1-2 години, возрасни - приближно на секои 3 години. Бидејќи растението обично ја губи декоративноста третата или четвртата година, станува помала, дегенерира, таквата трансплантација ви овозможува да ја комбинирате постапката за ажурирање и промена на подлогата.

За аглаонема, трансплантацијата може да се изврши само во пролет.

Оваа култура, како и повеќето Aroid, претпочита широки контејнери и нормално не се развива во длабоки садови. Висината на садот треба да биде помала од неговиот дијаметар. Aglaonema сака природни материјали - керамички садови. При изборот на саксии, вреди да се запамети дека аглаонемата не сака вишок почва. Добар раст и одржување на густината и раскошот на грмушките се забележуваат само кога се одгледуваат во прилично тесен тенџере. Во пространи контејнери, аглаонемата никогаш не цвета.

Смесата на почвата за аглаонема треба да биде лесна, хранлива и дише. Оптималната реакција на почвата е pH 5,5. При изборот на готов супстрат, подобро е да се обрне внимание не на универзалните мешавини на земјата, туку на специјалните подлоги за динфенабахија, сфатифилум или ароид.

Можете да измешате бусен, лиснато почва со песок и тресет во сооднос 2: 1: 1: 1.За растение, препорачливо е да додадете мала количина чипови од тули или јаглен на кој било дури и готов супстрат. Aglaonema може да се одгледува хидропонски, но не сака јонски подлоги.

Болести, штетници и растечки проблеми

Агалонемите често се погодени од штетници. Ова растение е особено сакано од aphids, thrips и скала инсекти, но пајакот Мите, исто така, се наоѓа на лисјата. Може да се борите против инсекти со миење на растенијата со сапун и вода и нивно третирање со инсектициди.

При водење на вода, аглаонемите можат да страдаат од сиво гниење, а модерните сорти честопати се склони кон забележување на лисја. Болестите можат да се контролираат само со третирање на растенија со раствори од фунгицид.

Најчести растечки проблеми:

  • брчки, губење на тургор на лисја при мала влажност на воздухот;
  • појава на дамки на листовите на директна сончева светлина;
  • извртување на лисјата во нацрти и за време на хипотермија;
  • кафеави лисја и зашеметување при наводнување со ладна или тврда вода.

Дома, аглаонемите пропагираат само вегетативно.

Размножување на Аглаонем

Дома, аглаонемата се пропагира само вегетативно. Добијте нови грмушки може да бидат сечи и раздвојување на растенијата.

Поделбата на моќни возрасни (од 3 години) и почнуваат да ја губат декоративноста на грмушките од аглаонема се врши само за време на трансплантацијата. Потребно е внимателно да се дејствува во текот на оваа постапка, обидувајќи се да се разделите со минимални повреди и да не ја уништите целата земјина кома.

Едноставно можете да ги одделите растенијата ќеркички што се формираат по должината на периметарот на мајката грмушка (раздвојувањето се врши кога на бебето се појавуваат најмалку 3-4 целосни летоци). По пресадување во нови контејнери, на растенијата им е потребна поголема влажност на воздухот и поумерено наводнување.

За сечи во аглаонема, се користат матични или апикални (во многу стари растенија) и лиснато сечи. Подобро е да ги искорени во песок или во мешавина од песок и подлога. Лесна влага на почвата, висока влажност на воздухот под капа или во стаклена градина и температура од најмалку + 22 ° C - сите овие услови се потребни за да се искорени сечињата на агломен.

Ако растете аглаонема во затворен простор, споделете го вашето искуство во коментарите на статијата или на нашиот Форум.