Градината

Цреши домати - расте дома на прозорецот

Меѓу огромен избор на различни сорти на вкусни и здрави домати, може да се разликува цреша - сорта што ја одгледувале во средината на 70-тите години од научени одгледувачи. Неговата главна карактеристика е неговиот вкусен сладок вкус, малата големина на доматот, како и неговото уредување не во парови или единечно, туку во јата. Голема предност тука беше фактот дека денес е сосема можно да се одгледуваат цреши домати на балконот и прозорецот, а со соодветна грижа и упорност може да добиете многу добра жетва. Значи, секој што нема своја лична парцела може да направи таква мини-градина директно на нивната чардак или балкон.

Што е потребно за одгледување домати од цреша на прозорецот?

За да добиете обилна жетва на вкусни и сочни домати, треба внимателно да ги проучите тајните на нивното одгледување, затоа што без ова не е лесно да се успее. Само познавањето на карактеристиките за размножување на сортата, правилата и времето на сеидба, составот на почвата, режимот на наводнување и степенот на осветлување може да постигнат добар резултат.

Важна улога играат и семето од цреша домат, кое мора да биде со висок квалитет и живо. Искуството на многу градинари кои растат цреша директно во своите станови сугерира дека секое лице со одговорен пристап може да ги одгледува. За да го направите ова, само треба правилно да го подготвите местото, кое треба да биде суво, топло, вентилирано и добро осветлено од сонцето во текот на денот.

Видови сорти од цреши, кои можат да се одгледуваат на балконот:

 • Бисер;
 • Роуан чудо;
 • Бонсаи
 • Еден куп злато;
 • Црвенкапа;
 • Тотем;
 • Пинокио
 • Чудо од балкон;
 • Минибел;
 • Мио
 • Тение Тим;
 • Акробат

Без оглед на карактеристиките на секоја од сортите, сите овошја имаат изразен вкус, додека го имаат истиот минерален и витамин состав.

И покрај фактот дека доматите од цреша имаат високо ниво на шеќери, малите домати се нискокалорична храна, и затоа не придонесуваат за добивање на вишок тежина. Во исто време, луѓето кои страдаат од пептичен улкус се непожелни да ги јадат.

Но, за остатокот, нашите сонародници самоуверено можат да препорачаат да јадат вкусна мала домати.

Карактеристики на садење и одгледување домати од цреша

Знаејќи ги основните тајни на одгледување домати од цреша, едно лице ќе може правилно да ги набудува сите услови што ќе придонесат за добро поставување овошје и воопшто висока продуктивност. Како прво, треба да се напомене дека, како и другите сорти на цреша, тие можат да бидат високи, средни и кратки, не сметајќи ги и хибридни и сортни карактеристики на секоја од нив.

Значи, овде можете да дадете општи препораки, придржувајќи се кон кои значително се зголемуваат шансите за добивање на вкусни и сочни бобинки. Се разбира, сите операции мора да се изведуваат со душа, сепак, оние што ќе одгледуваат домати од цреша, веројатно сакаат да го сторат тоа. Имајќи поставена цел и ги насликав сите операции извршени чекор по чекор, може да се надеваме на несомнен успех во форма на добра жетва на вкусни домати. И соодветната грижа за доматите од цреша ќе обезбеди несомнен успех и можност да ги третирате вашите роднини со вкусен зеленчук.

Еве што треба да се земе предвид при одгледување на оваа сорта домати:

 • Земјиштето за садење обично се зема во однос на песок и црна почва 1: 4 или 1: 3
 • Семето од цреша домат не се натопени пред садењето, но веднаш се ставаат во кутии, чаши или други контејнери подготвени за садење, а не натопени во земја. Се препорачува да се покрие почвата со про transparentирен филм за прицврстување
 • По појавата на првите пука, филмот се отстранува, но не порано од 5 дена по садењето.
 • За подобра ртење на семе, веднаш по садењето во почвата, земјата се напои со топла вода
 • Откако зелјето порасна за 5-6 см, се прави истенчување, меѓутоа, ако не се зеле сите семиња, може да не е потребно да се опаѓа.
 • Растенијата се напои периодично, земјата се одржува во лабава состојба (за пристап до воздух до корените).
 • Со цел домашните цреши домати да дадат обилна жетва, тие мора периодично да се хранат, но не повеќе од 1 пат неделно.
 • Ако се засадат високи сорти, тогаш е императив да се стават штипки на кои ќе се прицврсти растението.

Дополнителни информации за добра жетва од домати од цреша

Треба да се напомене дека сите домати од цреша, сорти на кои се наменети за одгледување дома, обично вроди со плод 2-4 месеци по садењето. Во овој случај, зреењето се случува доста брзо, и со добро ѓубриво и обилно наводнување, грмушката може да носи плод 5-6 месеци. Важно е да се знае дека доматите од цреши не се држат, а за добра жетва во грмушките не можете да ги исечете главните лисја. Вие не треба да заведувате за време на јајниците, бидејќи тоа треба да се направи на самиот почеток на садењето, кога ќе се истегнат пукањата и се развива земјата земја, а исто така и откако плодовите се врзуваат и се претворија во мали зелени бобинки.

Расте во соодветни контејнери

Изборот на соодветни садови треба да се земе многу внимателно, бидејќи добрата состојба на растението директно зависи од состојбата на кореновиот систем. Во принцип, контејнерите не треба да бидат многу длабоки, бидејќи овде садови со длабочина од 10-15 см, но ширина до 20 см се погодни.Главните фактори кои влијаат на добро плодување се исто така степенот на осветлување и оптималната температура. Најсоодветно место за одгледување на култура е широк прозорец, но ако има загреана чардак, тогаш тоа е исто така совршено за овие цели.

Вкусни и здрави домати од цреша, чие одгледување денес им е достапно на сите, денес ги одгледуваат многу наши сограѓани, а многу од нив се подготвени да споделат совети и мали тајни на добра жетва. Благодарение на долгиот циклус на берба, едно лице секогаш може да служи свежи и вкусни домати кои имаат пријатен мирис и вкусен вкус. Во овој случај, најдобро е да ги земете плодовите кафеави, што во исто време ви овозможува да го забрзате зреењето на другите овошја. Ако времето е облачно долго време, тогаш многу домашни градинари препорачуваат да ја вклучите табелата со табела за подобро осветлување на растението, што придонесува за добар раст на растенијата.

Вкусни и здрави плодови од домати од цреша се достапни за сите.

Со внимателно проучување на карактеристиките на одгледување на оваа сорта домати, можеме да заклучиме дека, во принцип, нема ништо комплицирано за тоа. Многу илјади наши сонародници ги претвораат своите балкони и чардаци во еден вид зимска градина. Само наместо цвеќиња тука можете да ги видите јајниците на мали светло-црвени плодови. И колку е пријатно да се јаде домати одгледувани на вашиот прозорец, бидејќи нивната вкусна арома никогаш не може да се спореди со купениот фабрички зеленчук.

Како заклучок, треба да се забележи дека со одговорен пристап и внимателно проучување на сите потребни совети и препораки, шансите за постигнување на одличен резултат се значително зголемени. Најважно е трпеливоста, која сигурно ќе се исплати со обилна и вкусна жетва, што сигурно ќе ја ценат сите членови на семејството. Светли и разнобојни домати од цреша, фотографии на кои може да се најде на мрежата на најдобар начин, ќе го докажат фактот дека е сосема можно да се добие обилна жетва.

Карактеристики на одгледување садници од домати дома - прочитајте го овој напис на нашата веб-страница!

Погледнете го видеото: Домашний бургер с Американским соусом. На голодный желудок не смотреть. (Април 2020).