Градината

Месечен календар за нега на домати

Во оваа публикација, им нудиме на читателите да се запознаат со целосниот календар за нега на домати по месец. Се разбира, треба да знаете дека главните периоди - цветни, формирање на јајници, зреење - може да зависат од сортата на домат, како и од климатските карактеристики на регионот и од условите на тековната сезона. Тие можат да се појават порано од крајниот рок што е наведен овде, или подоцна. Ова е сосема нормално и треба, водени од овие термини, соодветно да се грижат за растенијата.

Цветни, формирање на јајници, зреење на домати зависат од сортата, климатските карактеристики на регионот и условите на тековната сезона.

Нега на домати во мај

Садење садници од домати

Се започнува со садење садници од домати на локацијата. Обично се спроведува од средината на мај, иако сето тоа зависи од климатските услови на вашиот регион и од времето на почетокот на пролетта, а овој период може да се префрли на еден или на друг начин. Заеднички за сите региони е тоа што е најдобро да се одгледуваат домати кога температурата достигнува околу 15 степени над нулата и нема да падне под оваа марка.

Пред да садите садници од домати на постојано место, мора добро да се пролее, така што ќе можете да извлечете растенија од резервоарот за расад без да уништите грутка на почвата.

Понатаму, додека садниците од домати се подготвуваат за садење, а почвата во садници е натопена со влага, треба да ја подготвите почвата за садење. Неопходно е, веќе ископано однапред, оплодено од падот, добро да се олабават и ископаат дупките за слетување, чии големини соодветствуваат на кого се садници.

Дупките треба да се истурат и да се истурат во секоја лажичка дрво од пепел, а потоа ставете грутки почва со садници од домати во нив и со прстите набијте ја земјата. Доколку е потребно, почвата може да се додаде во бунарите.

По садење садници од домати една недела на пладне, мора да се засенчи, заштитувајќи од изложеност на светла сончева светлина.

Слетувањето треба да се изврши во доцните попладневни часови или во облачен ден. Домати треба да бидат засадени во редови со растојание помеѓу нив од 70 см, а растојание од 40 см помеѓу доматите.

Прочитајте ги нашите детални материјали: Правилно одгледување садници од домати и земјоделска технологија засадување садници од домати.

Наводнување Домати

Наводнување во мај треба да се врши често, не дозволувајќи им на почвата да се исуши, но исто така и да не се дозволи почвата да се залева. Треба да ги наводнувате растенијата во вечерните часови, кога нема топлина, фокусирајќи се на времето. Значи, ако имало голем дожд во текот на денот, тогаш наводнување не е потребно, ако е суво, тогаш треба да се напојат млади растенија. Можете да вода секој ден, трошејќи таква количина на вода, така што почвата се навлажнува за 5-10 см.

Олабавување

Олабавување на почвата е неопходно по обилен дожд или ден по наводнување. Олабавување избегнува појава на густа почва кора што го спречува нормалниот метаболизам на воздухот и водата. Обично, во рок од една недела по садењето на доматите, одгледувањето се изведува до длабочина од 13-15 см, по уште пет дена, длабочината на култивирање се сведува на 10-11 см, а на крајот на месецот се намалува на 4-5 см.

Длабочината на олабавување на почвата зависи од степенот на развој на коренскиот систем на домати, како по правило, на почетокот на месецот, кореновиот систем сè уште е слабо развиен, а на крајот на месецот се развива колку што е можно.

Плевење домати

Олабавување на почвата може да се комбинира со контрола на плевелите. Плевелите треба да се отстранат рачно, кинејќи ги со максимален број корени. Рачното отстранување на плевелите го намалува бројот на плевелите.

Мелење домати

Мулчирањето обично се изведува на крајот на наводнување, како и по отстранувањето на плевелите. Можете да ја прекривите почвата зафатена од домати со слој хумус дебели сантиметри или со трева трева. Прекривка ви овозможува да заштедите влага, го спречува растот на плевелите, ја елиминира потребата за чесно олабавување на почвата.

Садење домати треба да се изврши во доцните попладневни часови или на облачен ден.

Оплодување домати

Во мај, близу крајот на месецот, можно е да се оплоди домати со ѓубрива што ги содржат главните елементи за нивниот развој. Препорачливо е да се направат ѓубрива растворени во вода. Растенијата обично се оплодуваат со нитрат на амониум (13 g на корпа вода, норма по квадратен метар почва), суперфосфат (заради лошата растворливост се препорачува да се исушат во лабава и добро навлажнета почва, нормата е 20 g на метар квадратен), калиум сулфат (15 г по кофа со вода, нормата по квадратен метар почва).

Јуни нега на домати

До почетокот на јуни, садници од домати, засадени во мај, добро се вкорени. Овој месец се одгледува културата, затоа сите земјоделски практики мора да се спроведат со посебна грижа.

Наводнување Домати

Наводнување во јуни мора да се изврши во вечерните часови, истурајќи вода под коренот. Можно е да се напојат растенија со домати во јуни на секои 2-3 дена, бидејќи до тоа време тие веќе требаше да стекнат целосно развиен коренски систем. Стапката на наводнување е околу кофа со вода на метар квадратен. Исто така е неопходно да се движите низ времето, ако е ладно и влажно, тогаш можете да одбиете наводнување.

Врвно облекување

Во текот на јуни, можете да потрошите четири ѓубривачки домати, односно околу еднаш неделно. Најдобро е да се користи сложено ѓубриво разредено во вода, на пример, нитроамофоскос - лажичка на 10 литри вода, ова е норма за 1 м2.

Прочитајте го нашиот детален материјал: Што недостасуваат доматите?

Стимулација на опрашување

За време на цветни, што обично се јавува на крајот на месецот (тоа се случува порано), спроведете процедури кои го стимулираат опрашувањето на оваа култура. За да се стимулира опрашување, растенијата од домати нежно се тресат. Можете исто така да ги третирате растенијата со раствор од 1% борна киселина. Обработката на цвеќе е дозволена со 0,005% раствор од 30% натриум хумат.

Јули нега на домати

Во јули, растенијата обично завршуваат цветни, за време на овој период, неопходни се и наводнување и хранење растенија.

Наводнување Домати

Препорачливо е да се спроведе наводнување дури и поретко отколку во јуни, обично наводнување на почвата што ја зафаќаат доматите на секои 15 дена, односно во јули можете да извршите две целосни наводнување, трошејќи по две кофи вода за секое растение. Важно е да се наводнува во вечерните часови и да се користи вода на собна температура.

Олабавување

Во јули, важно е да се продолжи со олабавување на почвата под домати по дожд или ден по наводнување, уништувајќи ја кората на почвата.

Мулчирање на домати треба да се изврши во сите фази на нивниот развој.

Мулчирање

Можете да продолжите да ја прекривате почвата со хумус или трева трева.

Оплодување домати

Во јули, неколку преливи со домати се доволни. Првиот по можност се спроведува на почетокот на месецот. Во овој период, растенијата можат да се хранат со разреден нитроамофос - две лажички на 10 литри вода - ова е норма за 1 m2.

Вториот врвен облекување по можност се изведува за време на овошјето. Препорачливо е да се прскаат домати во овој период со калиум сулфат (15 g на кофа вода, добро мокрење на растенијата) и да се додаде суперфосфат во почвата - 12 g на квадратен метар во претходно олабавена и напоена почва.

Хердинг домат

Во јули, треба да стиснете домати - отстранете ги страничните аксиларни пука, ова ќе го стимулира одливот на хранливи материи во овошјето, ќе ја зголеми нивната маса, ќе го подобри вкусот и ќе го забрза зреењето.

Чекори од домати може да се пробијат откако ќе достигнат должина од пет сантиметри. Подобро е да ги отстраните степоните наутро, кога пукањата се заситени со влага (тие потоа се повеќе кревки). Што се однесува до сорти на стандардни и слаби, тие не можат да бидат степени.

Формирање на домати

Детерминантни сорти на домати треба да се формираат на две или три стебла, оставајќи неколку цветни пука. Неразредени сорти треба да се формираат во едно стебло.

Прочитајте го нашиот детален материјал: Формирање на домати - степоновка.

Отстранување на точките на раст

На самиот крај на месецот, треба да ги искршите сите точки на раст на пука и нови цвеќиња, како и сите пожолтени лисја.

Нега на домати во август

Главните задачи овој месец се да им се обезбеди на растенијата доволно храна и влага, да се заштитат растенијата од доцно лошо влијание, да се забрза зреењето и бербата.

Наводнување Домати

Наводнување овој месец е задолжително, невозможно е да се дозволи почвата да се исуши. Во случај да дозволите почвата да се исуши, тогаш треба да ги наводнете доматите нежно, постепено навлажнувајќи ја почвата. Ако по сушата веднаш истурете домати со многу вода, тогаш плодовите може да почнат да попуштат.

Оплодување домати

Во август, препорачливо е да се оплоди исклучиво со ѓубрива растворени во вода. Во тоа време, калиумот е многу важен за растенијата и овошјето на домат. Ако за време на садењето додадовте пепел од дрво, дозволено е да не го користите повторно; само хранирајте ги доматите со калиум сулфат растворен во 10 l вода - 12 g на 1 m2. Ако пепел од дрво не беше додаден, тогаш може да се разреди и во 10 литри вода - 250 гр, ова е доволно за 1 м2, и по 4-5 дена, хранете со калиум сулфат во горенаведениот волумен.

Со недостаток на азот, лисјата од домати осветлуваат, итно е да се поправи ситуацијата со растворање лажица уреа во кофа со вода и третирање на растенија со домати во вечерните часови, навлажнувајќи ја целата надземна маса.

Ако листовите од домати стануваат неприродна виолетова-виолетова боја, тогаш мора да се додаде суперфосфат растворен во вода. Неопходно е да се раствори лажица суперфосфат, како и што е можно во кофа со вода и да се третира со раствор воздушната маса на растението.

Заштита на домати од доцна лошо влијание

Фитофтората ги напаѓа доматите доста често во август, фунгицидите можат да се користат за да се заштитат од оваа инфекција, но ако остане помалку од една недела пред да се изберат плодовите, тогаш е подобро да се берат и зреат плодовите. Во овој период е невозможно да се третираат со фунгициди.

Прочитајте го нашиот детален материјал: доцна лошо влијание на доматите. Мерки за превенција и контрола.

Отстранување на вишок на inflorescences

Во август, цвеќиња може да се појават на индивидуални растенија домати, тие мора да се отстранат, бидејќи доматите од нив сигурно нема да имаат време да созреваат.

Домати созреваат во фази: прво се здобиваат со зрелост на млеко, потоа бланширање и конечно, полни.

Harетва

Пред бербата, важно е сами да одредите - за која цел ќе одберете домати: да ги чувате некое време или веднаш да јадете.

Треба да знаете дека зреењето на доматите се јавува во фази: прво тие се здобиваат со зрелост на млеко, потоа бланширање и конечно, полно.

Можете да изберете домати веднаш штом ќе достигнат до големината типична за одредена сорта и се во состојба на зрелост на млекото.

Зрелост на млеко - кога доматите сè уште не се зрели, сепак, тие имаат големина на овошје и маса типична за сортата. Кожата може да има млечна боја (овошје со розово јадро). Harетвата во оваа фаза се спроведува, како по правило, за чување домати за 14-16 дена со зреење во овој период на време.

Во состојба на зрелост, доматите имаат розова боја на кожата, а по 7-8 дена тие стануваат целосно обоени.

Ако сакате веднаш да јадете домати, тогаш треба да ги соберете целосно насликани во бојата типична за оваа сорта.

Соодветно е да се соберат на почетокот на еднаш на секои шест дена, а на врвот на продуктивноста - еднаш на секои четири дена.

Важно е при бербата на домати да не се одложува и да се соберат плодовите додека зреат. Плодовите оставени во целосна зрелост на растенијата ќе го спречат зреењето на сè уште не доста зрелите домати.

Доколку сакате доматите да бидат сочувани најдолго во можен временски период, не заборавајте да ги извадите без да го раскинете дршката.

Па сега го знаете целосниот календар за нега на домати. Се разбира, треба да знаете дека главните периоди - цветни, формирање на јајници, зреење - може да зависат од сортата, како и од климатските карактеристики на регионот и од условите на тековната сезона. Тие можат да се појават порано од крајниот рок што е наведен овде, или подоцна. Ова е сосема нормално и треба, водени од овие термини, соодветно да се грижат за растенијата.

Погледнете го видеото: The Great Gildersleeve: Birdie Sings Water Dept. Calendar Leroy's First Date (Април 2020).