Растенија

Трансплантација и репродукција наводнување за домашна нега во Пеперомија

Пеперомија е род што му припаѓа на семејството пиперки. Има многу голем број на видови, што варира во регионот од илјада. Доаѓа од американските тропски предели.

Општи информации

Фабриката има месести стебла, густи спротивни лисја. Иако пеперомијата цвета, но овој процес е претежно непривлечен и затоа се одгледува како украсно растение од лисја.

Растењето е достапно и во просторијата и во градината, но за второто треба да создадете соодветно опкружување.

Видови и сорти

Не постои начин да се зборува за целото изобилство на цветни видови, затоа се потсетуваме само на некои видови.

Пеперомија е повеќегодишна билка. Има petioles овални, месести, стебленца без пиштол. Од овој вид се одгледувале многу сорти.

Пеперомија магнолија повеќегодишни достигнувајќи 25 мм. Пукањата се разгранети, плетени. Листовите се алтернативни, сјајни, мали. Цветовите се мали, светло зелени во боја.

Исто така, постојат разновидни сорти на овој вид.

Пеперомија брчки тоа е низок цвет со листопадни лисја кои растат од ризом. На лисјата има многу кафени вени што се издвојуваат на зелените лисја. На inflorescence формира spikelet, што е прилично привлечно.

Пеперомија Клузилистнаја тоа е тревни повеќегодишни растенија. Има лисја од плетенка, темно зелена боја со јоргована нијанса од рабовите.

Постои разновидна сорта.

Сребрена пеперомија расте како епифит и како копнено повеќегодишно растение. Привлекувања со зелените лисја навиени со бело.

Црвеникава пиперија повеќегодишен цвет кој има црвени стебла. Листовите се спротивни, зелени над и црвени подолу.

Пеперомија на Лилиан Каперата привлекува градинари со големи лисја испреплетени со лесни вени.

Мулти-забележан Пеперомија има зелени стебла покриени со кафени дамки. Листовите, украсени со бели вени, растат од ризом и достигнуваат 20 см во должина.

Peperomia rotundifolia или монолитен ампелозно растение со долги притаени стебла и мали зелени лисја.

Домашна нега во Пеперомија

Грижата за пеперомија дома има свои нијанси. Овој цвет сака светла светлина, но зраците не треба да паѓаат директно на растението. Во зима, исто така ви треба добро светло осветлување.

Важно е да се задржи температурата на приближно исто ниво за скоро целата година. Во лето, треба да биде околу 22 степени, а во зима - 20, но невозможно е лентата од термометарот да се спушти под 17.

Наводнување Пеперомија и Влажност

За време на периодот на зголемување на зелената маса, пеперомијата бара силно наводнување со мека течност, која треба да биде малку потопла од температурата во просторијата. Од есен и зима, наводнување треба да се намали, згора на тоа, подобро е цветот да се исуши малку отколку што водата стагнира во тенџере.

Пеперомија не е особено важна влажност, но ако воздухот е премногу сув, тогаш можете да нанесете прскање, кои обично се позитивни за растението. Изведете ја оваа постапка само во лето.

Ertубриво за пеперомија

За ѓубриво користете комплексно облекување на минерални врвни облоги за затворен растенија. Fубрива се применуваат, почнувајќи од пролет и завршуваат на есен на секои 15 дена. И во зима на секои 30 дена.

За цветни гранки да се разгранат подобро, можете да ги закочете, што ќе придонесе за овој процес.

Трансплантација на пеперомија

За трансплантација на пеперомија, треба да земете поголем сад неколку сантиметри, да ставите дренажа и почва во неа, која се состои од две лобуси лиснато земјиште и една земја од песок, тресет и хумус.

Младите растенија се пресадуваат секоја година, а старите за неколку години.

Размножување на Пеперомија со сечи

Пеперомија главно се пропагира со сечи. Можете да користите матични и апикални материјали. На рачката треба да има неколку јазли. Тие можат да бидат поставени за формирање на корени во вода, или можете веднаш да влезете во почвата, која е направена од песок, хумус и тресет.

Засадениот материјал е покриен со стакло и се чува топло на околу 25 степени. Aboutе помине околу еден месец, а корените ќе се појават, а потоа ќе можат да бидат засадени во посебни контејнери.

Размножување на лисјата на Пеперомија

За да го пропагирате растението со помош на лист, треба да го исечете и да го засадите во тресет измешан со песок, можете да користите вода или сфагнум за засадување.

За побрзо формирање на корен, треба да направите услови на стаклена градина. Willе трае 20-30 дена, ќе се заврши искоренувањето на листот и растението може да се сади во тенџере.

Во случај на формирање на премногу голема грмушка, пеперомијата е поделена на неколку помали растенија. Оваа постапка се спроведува во пролетта за време на трансплантација, со користење на иста почва.

Погледнете го видеото: Аџибадем Систина: Пациентот со вградено вештачко срце безбедно си замина дома (Февруари 2020).