Градината

Засадување и грижа за активидијата за убавина од Далечниот исток во различни региони на Русија и Украина

Во климатските услови на Русија, Белорусија и Украина, не многу големи растенија на лаиња можат да растат удобно, па дури и повеќе да вроди со плод. Пример за необична зимска култура е актинидијата, садењето и грижата за која, со правилен избор на сортата, дава стабилно позитивни резултати.

Меѓу предностите на актинидијата не е само можноста да се издржи ладно време и да расте долго време без трансплантација, совршено градинарство на вашиот агол на страницата, но исто така и активно донесе вкусен и здрав плод. Со доаѓањето на тврди сорти на домашно одгледување, добивање стабилни култури стана можно во централните региони на земјата, и во северозападниот дел и во одгледувањето на актинидиа во Сибир.

Културата има многу предности, бројот на навивачи исто така се зголемува, но пред да изберете место за идниот "жител" на градината, треба да научите нешто за природата на растението и за карактеристиките на неговото садење.

И ботаничарите и искусните градинари многу години дебатираат за само-стерилизацијата на актинидијата. Доволен е еден поглед кон цветните лози за да се забележи „полот“ на одреден примерок. За опрашување на женски цвеќиња, потребен е полен, кој го носат машки инсекти или ветер. Затоа, за да добиете култура, треба да го испланирате садењето на неколку или повеќе садници одеднаш.

Може да се слушне дека растенијата женски актинидиа вроди со плод дури и без надворешно опрашување, но ова е прилично исклучок. За да се знае точно "полот" на расад, неопходно е да се контактираат докажани расадници или онлајн продавници за садење материјал за актинидија.

Садење анемони и грижа за расад

Традиционалното време за садење актинидиа е пролет. Бидејќи растенијата што не се плашат од зимски настинки се будат и активно оживуваат со почетокот на топлината, тие можат да страдаат од предавнички пролетни мразови скоро насекаде во средната зона и на север. Затоа, важно е садници да влезат во почвата пред почетокот на сезоната на растење, односно во април или малку подоцна, кога станува збор за садење актинидија и грижа за тоа во Урал, источен или во северо-западниот регион.

Пролетта е најдобро време да се населат во ново место на живеење и млади растенија, до 3-годишна возраст и да се пресадат големи примероци. Ако садењето на актинидија во пролетта поради некоја причина не успеа, вистинското време е во есен. Најважно е да се избере вистинскиот момент, во спротивно растението што немаше време да се вкорени, е отсечено од исхраната и се впушта во исклучително стресна ситуација. Не само што не е целосно подготвен за зимата, во март и април се јавува честа промена на затоплување и мраз. Затоа, ризикот е голем што градината лоза може да замрзне, па дури и да умре.

За да се поедностави последователната грижа за актинидиа, подобро е да се планира слетување за период од 3-4 недели пред просечното пристигнување на есенските мразови.

Избор на место за садење актинидиа

Видовите дрвја на ползавец со актинидија од разни видови во природата се населуваат под круните на дрвјата и се искачуваат на стебла и гранки додека растат. Во градината за оваа култура, треба да изберете место, така што фабриката за многу години што доаѓаат:

 • простор за раст;
 • сигурна поддршка;
 • заштита од ладен ветер;
 • соодветна лабава почва со неутрална или малку кисела реакција.

Во исто време, актинидијата не толерира близина на подземните води, страда ако нејзините корени и долните делови на трупот се преплавени или потопени во густа почва без кислород.

За да не губат време да ги заштитат растенијата од мраз, сончање или горење, за да ја олеснат грижата за актинидија, тие се обидуваат да садат во регионот Ленинград и другите северни региони на север или североисток од згради и огради. Еве, една лијана ќе ги отвори лисјата малку подоцна, но сигурно нема да страда од повратни мразови и ледената кора формирана на сонцето.

Колку подалеку кон југ, толку побрзо се топи снегот. Затоа, веќе во средната лента, како и при садење и грижа за актинидија во Украина, рускиот Кубан и Крим, ограничувањата за избор на место се многу помалку. Културата не се плаши од сончеви летни изгореници, на плодовите им треба сонце или лесна делумна сенка, а заштитата од ветер е важна за младите садници.

Поленот Actinidia може да се транспортира на значителни растојанија, и подобро е да се засадат машки и женски растенија во непосредна близина, но не помалку од на растојание од еден 1-2 метри едни од други.

Ако мора да создадете жив wallид од коломикт актинидија, дозволено е да се засади во интервали од околу 60 см.За големи плантажи, погодно е да користите редови наредени од север кон југ. Во овој случај, растенијата добиваат подолга топена влага во пролетта и се рамномерно осветлени.

Засадување актинидија и грижа за садници

Засадување јами за актинидија се подготвуваат две недели пред пренесувањето на садници на земја. За двегодишни растенија, јами со длабочина и ширина не повеќе од половина метар се доволни. На дното, корисно е да се удвои проширената дренажа од глина, скршена тула или мали камчиња. За да се актинидиди брзо расте по трансплантацијата, почвата се меша со добро избраниот хумус или тресет измешан со комплексно ѓубриво засновано на азот, калиум и фосфор. Јамата за слетување може да бара:

 • 8-10 кг хумус;
 • 200 грама суперфосфат;
 • 50 грама амониум нитрат;
 • 80 грама ѓубриво поташа одат две чаши просеано дрво пепел.

Вие не можете да користите лекови со хлор што го спречува растот на актинидија, свежо ѓубриво и вар. Почвата, особено во присуство на тресет, е корисно да се деоксидира.

Кога е подготвено место за слетување, грижата за актинидијата се состои во лекување на неговиот корен систем. Корените на растението се чувствителни на сушење, затоа, по отстранувањето на мртвите или оштетените делови, подобро е да ги натопите во течен раствор од глина.

Во јамата за садење, расад е поставен на насип почва збогатена со хранливи материи. Коренскиот систем е исправен, веднаш е поставена потпора, која прво ќе ја преземе тежината на лозата што расте. По ова, расад е внимателно посеан, така што коренскиот врат на растението не оди под почвата. Слетување:

 • набиен за да се обезбеди отпорност на актинидија и да се елиминираат дефектите по наводнување;
 • изобилно истурете ја со топла, сместена вода;
 • прекривка со мешавина од тресет-хумус.

Во иднина, кога ќе порасне млади актинидиа, ќе биде потребна помоќна поддршка, на пример, шари или лак, ограда или wallид на куќата.

Покрај поддршката, на расад на почетокот на животот е потребна и заштита од мачки, честопати грицкање или едноставно кршење на растението. Затоа, околу стеблото, ограда е направена од метална или трајна пластична мрежа висока околу половина метар.

Нега на актинидија по садењето

Далечната источна активинизам за убавина, кога сади и заминува во предградијата и во другите области на средната зона, се етаблира како пригодна и непопустлива култура. За добар раст и стабилно носење на актинидиа, треба:

 • наводнување, и во жешки суви периоди и попрскување;
 • три пати врвен облекување;
 • обликување и санитарна градинарство;
 • плевење и олабавување на површината на стеблата.

Културата не толерира сушење од коренскиот систем, на што може да одговори со паѓање на лисја, цвеќиња и јајници, затоа, во топлата сезона, лозите се напои по стапка од 60-100 литри на растение за возрасни.

Наводнување и попрскување се врши во раните утрински часови или навечер, така што пред појавата на активното сонце, лисјата се исушат и не се покриени со дамки од изгореници.

Ertубрива се применуваат три пати:

 • во пролетта, да се одржи актинидијата по зимувањето и нејзината подготовка за цветни;
 • во текот на летото, кога пукањата се покриени со јајници;
 • во рана есен по бербата, да го подготви растението за зима.

Облечувањето со пролет треба да содржи 2 дела азотни ѓубрива и еден дел адитиви од поташа и фосфор. Во лето, пропорциите се исти, но концентрацијата на составот е преполовена. Во есента, така што лианата го забавува формирањето на зеленило, нови пука и ги зајакнува постојните гранки, се снабдува со калиум и фосфор без додавање на азот.

Оплодената актинидија по садењето вклучува само во есен. Треба да ги почекате првите плодови од растението по 3-4 години. Стабилната продуктивност доаѓа само по 6-годишна возраст и само ако круната е правилно исечена.

Како по правило, актинидијата тешко страда од зимска студ. Само незрелите летни пука можат да замрзнат, затоа, тие се градат во есен, а гранките што создаваат прекумерна густина, предизвикуваат ширење на штетни габи, гниење, штетници од инсекти, се отстрануваат.

Есенското градинарење се изведува по бербата, кога сезоната на растење е во опаѓање. Во пролетта, оваа постапка се спроведува многу рано, се додека растението не се разбуди, во спротивно пукањето ќе истече со сокови.

При садење и грижа за актинидија во Московскиот регион, Урал и другите региони, најчесто формирањето грмушка се изведува на две главни пука. На југ, каде што летото е подолго и помалку изложено на ризик од замрзнување на растот на младите, може да се обидете да пораснете помоќен примерок. Можете да го подобрите зреењето на пука со нежно стискање на нив по формирањето на јајниците.

Младите лози во есента се отстрануваат од потпората и се свиткуваат на земја, покриени со тресет, смрека гранки или друг материјал. Таквата грижа за актинидија по садењето над Урал, во Сибир и во северниот дел на европскиот дел помага да се заштитат растенијата од замрзнување. Примероците за возрасни се градинаат само, отстранувајќи незрело и оштетено дрво.