Друго

Кога да се засади цреши: во пролет или есен?

Кажи ми кога да садам цреши? Кнедли со слатки и вишни во нашето семејство е најпопуларната летна деликатес. Но, нема доволно бобинки цело време, особено затоа што сè уште подготвувам за зимата. Минатата година, купи садници и засадени во есен, но никој не ја преживеа зимата. Можеби засадивме доцна или дали е генерално подобро да се направи во пролет? Но, во нашата област е тешко да се претпостави пролетното време, згора на тоа, на есен, изборот во расадникот е најдобар. Што да правам

Возрасните цреши генерално добро зимаат во скоро секој растечки регион, но младите дрвја се почувствителни на мраз. И пред сè, ова се однесува на ново засадените растенија. Навременото садење е клучот не само за успешно искоренување, туку и за посилно и поразвиено дрво. Градинарите малку доцна во есента или забрзаа во пролетта - а лошите садници замрзнуваат и почнуваат да болат. Понекогаш тие потполно паѓаат и исчезнуваат. Важно е да знаете кога да садите цреши за да направите без загуби и да ја збогатите вашата градина со нови сорти.

Постојат два периода кога слетувањето е најповолно:

  • пролет
  • рана есен

Специфичните датуми на слетување се разликуваат малку во зависност од регионалната клима. Временските услови и во двата случаи играат пресудна улога. Кој е подобар: пролет или есен? Ајде да разгледаме подетално на ова прашање.

Датуми на пролетта садење цреши

Општо е прифатено дека најдобро време за садење овошни култури е пролетта. Црешата не е исклучок. Во пролетта, сите растенија активно растат процеси, како во подземните така и во воздушните делови. Растат нови корени, се формираат млади пука. И самата природа активно помага во тоа. Сè уште има доволно влага во почвата откако ќе се стопи снегот, топло е на улица, но не и жешко, плус врнежи од дожд ... Во принцип, садењето во пролет не е само можно, туку и неопходно.

Сепак, треба да се има предвид дека во различни региони пролетта доаѓа на различни начини. На југ е топло во март, но во средната лента - не порано од средината на април. Според тоа, времето на садење цреша садници треба да одговара на овие месеци.

Одложувањето со слетувањето до мај не вреди. Неопходно е да имате време пред пупките да се отворат на расад. Покрај тоа, во мај веќе е доста жешко, а тоа ги намалува шансите дрвото да се вкорени.

Кога да засадите цреши во есен?

Најчесто, садењето во градината во есен се врши во јужните и централните географски широчини. Летото е обично таму долго, а транзицијата помеѓу сезоните е мазна. Месецот септември е сè уште топол, но веќе не е жежок. Ова е добро време за садење цреши, но важно е да се израмни до средината на октомври, кога ќе дојде мраз. Ако доцните, тогаш црешите можат да започнат, но тие нема да ја преживеат зимата.

Пресметувањето на точниот датум е лесно. Од времето на садење до првите мразови, барем еден месец треба да се остави во залиха. Толку време расад треба да се вкорени и да се засили малку пред своето прво зимување.

Ако пропуштите роковите за есенско садење, а садниците веќе се купени, тие можат да се зачуваат до пролет. За ова, дрвјата се ископани под агол во привремено засолниште - ров. Од горе е покриена со смрека гранки и снег. Во оваа форма, црешите лежат до пролет, а потоа тие се засадени на постојано место.

Погледнете го видеото: Suspense: Blue Eyes You'll Never See Me Again Hunting Trip (Февруари 2020).