Друго

Кога и како да трансплантираме хиппеаструм?

Минатата година ми беше претставен хиппеструм со огромни црвени цвеќиња. Со текот на времето, децата се формираа на старата сијалица, а оваа година цветањето не се случи. Еден пријател ме советуваше да го трансплантирам. Кажи ми кога да го трансплантирам колкот?

Hippeastrums припаѓаат на луковични растенија. Тие цветаат многу убаво - на долга стрела има 4-5 големи цвеќиња слични на лилјани. Тие се прилично скромен, па дури и аматерите без искуство можат да пораснат цвет. Еден од условите за нега на хиппеаструм е неговата редовна трансплантација.

Кога да трансплантирате хипестастром

Хипестестрите за возрасни се препорачуваат да се трансплантираат на секои две години, а младите растенија се преточуваат секоја година. Најдобро време за ова е пролет. Најдобро е да се пресади растението откако ќе згасне, по 3-4 недели. Ако коренскиот систем е здрав, не треба да се исече, доволно е да се отстранат сувите и заболените корени.

Избор на тенџере за трансплантација

За пресадување, треба да одберете тенџере што е поголемо од претходниот за само неколку сантиметри. Во премногу големи садови, хипестразумот нема да цвета, туку ќе ја насочи целата своја моќ кон репродукција - формирање на деца.

Растојанието помеѓу theидовите на тенџерето и сијалицата треба да биде не повеќе од 2 сантиметри.

Фабриката има доволно развиен корен систем, па затоа е подобро да се избере тенџере што не е премногу висок, но широк на дното. Подобро е ако е керамичко - ова ќе им овозможи на корените да дишат. Згора на тоа, таков тенџере не пречи над тежината на големи долги лисја. Можете исто така да користите долг сад за групно садење. Сијалиците во исто време имаат растојание од 10 см.

Подготовка на почва

Хипестармите растат добро во хранлива лабава почва. Дома, таков супстрат може да се направи со мешање во еднакви делови следниве компоненти:

  • земја на трева;
  • лист земја;
  • хумус;
  • песокот.

На дното на садот, не заборавајте да го поставите дренажниот слој (експандирана глина).

Подготовка на сијалицата на hippeastrum за трансплантација

По отстранувањето од стариот тенџере, извадете ги сите суви и црни скали од сијалицата, чистејќи ја до бели еластични ткива. Ова помага да се активира понатамошен раст на цвеќето и ќе помогне да се ослободите од пунфрактивните бактерии кои се кријат меѓу снегулките.
Ставете го излупениот кромид 30 минути во розов раствор на калиум перманганат, а потоа темелно исушете.
Честопати има мали деца на колкот. За да се забрза цветни, тие се отстрануваат така што јачината не се одзема од сијалицата на мајката. Ако се планира понатамошно размножување на растенијата, светилките заминуваат. Веќе формираните млади светилки треба да се разделат и да се пресадат во посебен тенџере, каде што ќе цветаат во трета година.

Децата што остануваат на сијалицата за време на трансплантацијата можат да го одложат следното цветање на hippeastrum.

Трансплантација на хипстаструм

При пресадување, сијалицата мора да биде поставена во почвата така што да се испакнува 1/3 над површината. Искусните лозари тврдат дека ова ќе го доближи цветнито. Затегнете ја почвата околу сијалицата и наводнете ја.
На дното на садот, на самата дренажа, можете да ставите комплексно ѓубриво во форма на стап (1 нешто). Ставете тенџере со пресадена фабрика на добро осветлен прозорец праг во топла просторија.