Растенија

Омилени на орхидеи

Ова растение за прв пат го забележал биологот Д. Хукер, кога во 1818 година во Англија му била испратена парцела со примероци од бразилски мов, а Cattleya spongiformis се користела како материјал за завиткување. Кој би помислил дека цветот што тогаш се третирал толку нередовно ќе биде можеби најпопуларната орхидеја во нашите куќи!

Секое одделение има посебен пристап.

Омилени растенија ми се орхидеи. Гледајќи како просторијата се дави во нивните зеленило и цвеќиња, како да се транспортирате во егзотични земји, во нивната татковина - до дождовните шуми. Cattleya зазема посебно место меѓу орхидеите, од кои имам многу.

Лесно е да се грижи за добитокот - главната работа е да се запамети дека секоја сорта бара посебен пристап. На крајот на краиштата, сортите Cattleya се разликуваат не само во обликот и бојата на цвеќињата и лисјата, туку и во цветниот период, успаност и температура на одржување.

Катtleа

© Далтон Холанд Баптиста

Ние сме водени од лисја

Да започнеме со тоа место. Ова е многу фотофилно растение, сака светло дифузно осветлување, особено во пролет и лето. За cattleya, определив место на јужните прозорци, но не заборавам да ги засенувам од директна сончева светлина.

Во принцип, за да разберете дали имаат доволно светлина, само погледнете ги лисјата: тие треба да бидат светло зелени, се разбира, без изгореници од сонце.

Исто така, добро е да се преземе контролата над должината на дневната светлина, затоа што ако трае подолго од 10 часа, Катtleа цвета полошо. Но, тука, исто така, треба да сметаат на особеноста на сортата.

Нормална температура

Cattleya се развива најдобро, а особено цвета, со промена на температурата. Може да се создадат и вештачки - температурната разлика во текот на денот и ноќта треба да биде околу 5-7 °. Значи, во лето, повеќето сорти се чувствуваат одлично на температура од околу 22-28 ° во текот на денот и околу 17 ° во текот на ноќта. Во зима, кога има заспан период, температурата се спушта на 16-18 ° во текот на денот и 12 ° во текот на ноќта. Но запомнете, не треба да паѓа под плус 10 °! Но, ова, повторно, не се однесува на сите видови. На пример, алпските видови, како што е Cattleya Bowring, се чувствуваат подобро при пониски температури: 22-24 ° во лето, а 10-12 ° во зима.

Катtleа

Cattleya ќе се чувствува најдобро во просторијата ако условите на притвор се колку што е можно поблиски до природните. На пример, во нејзината татковина врне најчесто попладне, што значи дека е најдобро во тоа време да се напојува. Истото важи и за прскање - наутро и навечер имитираат губење на роса.

Гледајќи ја разновидноста на Cattleya, очите едноставно трчаат широко - каков вид да изберете? Сепак, затоа што во природата има околу 65 видови на овие орхидеи. И бидејќи тие се за inубиле во одгледувачите на цвеќиња, одгледувачите одгледувале повеќе од илјада различни сорти. Nameе ги именуваме само неколку, најпознатите од нив.

  • Cattleya дво-тон (Cattleya bicotor): Висина - 30-60 см Цвеќиња - дијаметар околу 10 см, кафеаво-зеленкаста, црвеникаво-кафеава, виолетова виолетова боја со посветли рабови. Цветни - есен-зима.
  • Cattleya bowringiana: Висина - до 30-70 см Цвеќиња - дијаметар 5-7 см, розова, виолетова, виолетова виолетова со жолта точка. Цветни - есен-зима.
  • Cattleya Trianaei: Висина - до 50 см Цвеќиња - со дијаметар 15-20 см, бело-розова, светло-светло малина со бела граница. Цветни - зима-пролет.
  • Cattleya Forbesii (Cattleya forbesii): Висина -10-20 см Цвеќиња - дијаметар 10 см, маслиново-зелена, жолто-зелена, бела усна со розов цут. Цветни - лето-есен.
  • Cattleya dowiana: Висина - до 25 см Цвеќиња - дијаметар 15 см, бледо жолта, малина од усна-виолетова со златни жолти вени. Цветни - лето-есен.
Катtleа

Вода и добиточна храна

Од големо значење за овие орхидеи е високата влажност. Во просторијата каде што расте добитокот, секогаш треба да биде најмалку 60%. Затоа, добро е да користите специјална лента со влажни камчиња. Во лето, на растението му треба изобилство наводнување (околу двапати неделно) и чести прскање (неколку пати на ден). Во есен, водата го намалувам на умерено, а во зима, кога има период на одмор, генерално се чувам во умерено суви услови. Не заборавам за хранење. За време на активниот раст, развој на пупки и цветни, ја хранам Cattleya двапати неделно со ѓубрива за орхидеи.

Не трансплантираме непотребно

Cattleya не сака трансплантација, така што ова треба да се направи не повеќе од еднаш на 2-3 години. Причината за тоа може да биде распаѓање на подлогата: почнува да се обликува, кисело или корените, кои пораснале во близина на псевдобулите, стануваат толку долго што трансплантацијата е неопходна.

Катtleа

Подлогата го подготвуваме од мешавина од тресет, молец од сфагнум и додаваме парчиња кора од бор. Или само одете во цвеќарницата и купете мешавина за орхидеи.

Трансплантирајте ја говедата внимателно, внимавајте да не ги оштетите корените. Не заборавајте да направите добра дренажа.

Не се пензионираат сите

Неколку пати го спомнав периодот на застој на Cattleya, но вреди да се додаде дека далеку од сите сорти се јавува во исто време. Кај некои, хибернациониот период се јавува двапати годишно (пред и по цветни), но има сорти во кои е целосно отсутно. Значи, пред да започнете со оваа прекрасна орхидеја дома, не заборавајте да се запознаете со карактеристиките на сортата и запомнете дека на секој од нив му треба индивидуален пристап.

Катtleа

Користени материјали:

  • Л. Н. Горожева, Вичуг, Ивановскиот регион

Погледнете го видеото: За КРЕФ-Наша најдобра наставна пракса-автор Виолета Петковска (Март 2020).