Растенија

Zantedesia calla нега на отворено и дома

Зантессија или Кала припаѓа на семејството Ароид. Нејзината татковина е влажните региони на Африка и Јужна Америка. Клан е именуван по пријателот на научникот кој го открил.

Овие растенија се одгледуваат и во градините и во внатрешните услови, а убавите кала цвеќиња се всушност листот што расте околу цветот.

Сорти на кала лилјани

Родот вклучува само 8 видови, а само 3 се одгледуваат.

Кала Етиопија тоа е бела zantedescia, исфрлајќи многу високи стебла со цвеќиња. За разлика од другите видови, има корен, а не сијалица.

Зантедсијан Реман тоа е релативно ниска кала (околу 65 см) со розов „цвет“. Кореновиот систем е претставен со клубенот. Во есента, лисјата паѓаат од цветот и период на мирни сетови.

Зантедесија Елиот исто така не многу висок поглед, достигнувајќи висок половина метар. Оваа calla крин има цвет и превез околу неа со светло жолта боја.

Zantedesia микс е мешавина од растенија од одредена сорта, цвеќињата на кои ќе има различни бои.

Садење и грижа на каласи на отворено

На овој цвет му се потребни некои удобности, па пред садење треба да научите како да се грижите за зантедески.

За одгледување во градината, calla е засадена во мај. Пред садењето, корените или клубени треба да бидат проверени и, доколку е потребно, да се исчистат од скапани места, а деловите размачкани со зелена боја, тие исто така треба да се спуштат 30 минути во раствор од калиум перманганат.

Местото за слетување треба да биде ископано и оплодено со минерално ѓубриво, количината на ѓубриво е околу 30 грама на 1 м2. Потоа засадување до длабочина од не повеќе од 10 см, растојанието помеѓу светилките во регионот од 40 см. Наводнете ја почвата со засадена zantedeski обилно. Следните 15 дена нема потреба од вода, растенијата ќе имаат доволно влага по садењето. Садници, најверојатно, нема да бидат брзи - од две недели до еден месец.

Наводнување на растенија за возрасни треба да биде умерено, но постојано. Fубрива, освен оние воведени пред садење, не се потребни. Во случај на недоволно кисела почва, можете да ја наводнете со разреден оцет или лимонска киселина.

Фабриката треба да се сади на слободно, отворено подрачје, но подобро е ако во близина се засадат дрвја што можат да ја засолнат калата во сензационите часови од денот.

Зантесија домашна нега

Дома, грижата за вашиот дом zantedescu исто така не е многу тешко.

Цветот не е многу баран на температура или влажност. Температурата на култивирање во текот на летото треба да биде околу 23 степени. Во зима, можете да дозволите намалување до 15 степени, но не и пониско. Зантедезија не сака нацрти, а исто така треба да биде заштитена од директна сончева светлина, но и покрај тоа, таа мора да биде поставена на светло место.

Во зима, ако calla е наскоро да цвета, треба да обезбеди дополнително осветлување, така што дневната светлина е 10 часа. Наводнување треба да се изврши внимателно за да не се добие вода на клубенот, а во интервалот помеѓу наводнување, земјата треба да се исуши.

Fубриво се врши на секои петти наводнување. Користете го за ова ви треба течно избалансирано горно облекување. Подлогата за садење бара кисела, околу 6 ph, можете да додадете сфагнум или тресет во почвата.

За да го дестилирате растението, треба да земете клубенот со дијаметар од најмалку 5 см и да го засадите во тенџере со дијаметар од 25 см. Засадување на длабочина од 5 см. Почвата, по заспивање на клубенот, мора да се напои со разредена фунгицид.

Грижата по цветни за кала лилјани со корени и кала лилјани со клубени се различни. Етиопската zantedescia, која има ризом, поминува во топлината во период на смиреност, нејзиниот раст станува бавен, листовите стануваат жолти. Наводнување во овој период треба да биде ограничено, а цвет треба да се стави на отворено, каде ќе има многу сонце, но нема да падне дожд. Во почетокот на јули, zantedescu се чисти од мртви лисја и потомство, а потоа се пресадуваат, започнуваат ѓубрива и наводнување.

Како да ги чувате каласите во зима

Ако вашата zantedescia расте во градината, тогаш во септември нејзините корени ќе треба да се ископаат и да се чуваат заедно со грутка земја во сува, ладна просторија, понекогаш и малку наводнување. Zantedeschia со туберозен ризом почнува да се претвора жолта и суво по цветни.

Во градината, таквите calla се чуваат до последната недела од септември, а потоа внимателно ископани, клубени се мијат и сушат. За две недели, растенијата се чуваат на температура од околу 8 степени, за тоа време корените апсорбираат хранливи материи од стеблото и лисјата. Потоа се отстранува мртвиот врв на цветот.

Клубени пред чување, треба да издржат половина час во раствор на калиум перманганат, повторно исплакнете и исушете. Складирањето треба да се изврши на температура од 6 степени. Не ставајте светилки во пластични кеси, бидејќи тие мора да дишат.

Ако не е можно да се складираат коренот calla како клубенот, тогаш корените се малку исушени и се чуваат како светилки. Растејќи ја zantedescia во тенџере, не можете да ја извадите за зима, но треба да престанете да наводнувате.