Друго

Најдобрите сорти со кајсија од зимско време за централна Русија

Имаме мала градина; пред неколку години таму беа засадени неколку садници кајсија. Како и да е, нашите дрвја растат многу слабо, иако се грижиме за нив според сите правила, а по зимата има многу гранки што не се мразат од мраз, па дури и за време на цветни, кајсиите страдаат многу од мразови. Јас и мојот сопруг дојдовме до заклучок дека тие не се целосно погодни за нашата клима. Кажи ми, кои сорти на кајсија се најдобро засадени во централна Русија, така што тие ќе ги преживеат нашите зими стабилно?

Кајсија е една од најпознатите топлоубиви култури, често може да се најде во јужните региони, како во овоштарниците така и во дива форма. Но, сорти што растат добро и вроди со плод изобилно на југ, им е наредено да живеат долго во студените услови на средната лента и на северот на земјата. Зошто се случува ова? Но, факт е дека во средната зона на Русија сорти со кајсија со висока зимска цврстина се во можност да преживеат, додека и самото дрво и цветните пупки. Студените зими, доцна пролет, обилно снежно покритие или недостаток на врнежи од дожд при екстремно ниски температури за јужните сорти стануваат фатални, а скоро е невозможно да се добие култура од нив.

Сепак, преку напорите на одгледувачи, создадени се многу зимски тврди видови на ова прекрасно портокалово овошје кои задржуваат одлични карактеристики на вкус и високи приноси. Ви носиме избор на најдобрите сорти на кајсија погодни за одгледување во централна Русија, со зимска цврстина на највисоко ниво.

Рана кајсија Алиоша

Дрво со средна големина до 4 метри со заоблена круна ќе ги воодушеви плодовите кон крајот на јули. Кајсиите се доста големи, со киселост, жолта боја со едвај забележлива руменило и пубертес, добро складирани.

Сортата се карактеризира со порано зреење и плодување - првите плодови можат да се вкусат во третата година (по вакцинацијата).

Самостоен Снегирек

Тајниот лидер меѓу зимските цврсти сорти, кајсија Снегирек е во состојба да живее на која било почва. Ниско дрво цути доцна, така што мразовите мразови не се плашат од него. Други предности на сортата се дека:

  • сочните плодови имаат еластично месо, поради што тие имаат голема транспортираност;
  • жолти и црвени кајсии се многу слатки и можат да се чуваат цела есен;
  • Кајсија е самоплодна.

Меѓу недостатоците, вреди да се напомене дека во дождливото лето Снегирек е предмет на монилиоза и Анѓелковиќ.

Dуџест доцна хибриден каликс

Една од најпознатите зимско-важни сорти и миленик на градинарите поради неговата компактна големина, што ја прави грижата за дрвјата и бербата забава. Максималната висина на кајсија е 1,5 м, круната со своите форми наликува на сад. Крем од жолто овошје зрее во почетокот на август, тие се мали и меки, но многу слатки и миризливи.

Сортата Каликс има добар принос, кој е зачуван од година во година. Тој е плоден и бара други сорти за опрашување кај соседите.

Тврда кајсија

Доцна сорта со зголемена зимска цврстина, вклучувајќи цветни пупки. Силно растечки кајсија Харди расте големо високо дрво со малку разгранета круна, која брзо се згуснува без редовно градинарење. Кајсиите созреваат во средината на август, имаат златно-портокалова боја, со деликатна црвена руменило од нивна страна, слатка.

Дополнителен бонус е само-плодноста на сортата.

Погледнете го видеото: Kalemljenje voća na zrelo kako se na kalem grančici prave rezovi (Април 2020).