Растенија

Кои се опашките?

Овие инсекти се нарекуваат и тимус опашки или колемби. Некои видови во долниот дел на стомакот имаат специјална вилушка за скокање (оттука и името за вилушката). Ноктите на ноктите се хранат главно со распаднати растителни остатоци и микроорганизми. Сепак, понекогаш тие се обидуваат и на деликатните делови на растенијата.

Опис на опашката

Колемболаните, или стапките на нозете се екстремно распространети, особено во умерените ширини, има многу од нив во тропските предели, ги има во Арктикот и Антарктикот - каде и да има барем мовси и лишаи.

Колегиили нокти (Колембола) е подкласа на членконоги, во современата класификација е класифицирана како таинствена. Во моментов, научниците опишаа повеќе од 8 илјади видови колеголи.

Колембола Томоцерус вулгарис.

Овие инсекти живеат најчесто кај гнили остатоци од растенија и во површински почвен слој, но многумина живеат длабоко во почвата, честопати навлегуваат подлабоко од другите животни. Меѓу колемболите има и такви што живеат на површината на растенијата, а има дури и филмови со вода што поминале на живот на површината.

Бројот на пружини е исто така многу голем. На пример, во почвите на шумите и ливадите, честопати има десетици илјади колемби на метар квадратен. Колемболаните се многу разновидни и во обликот на телото и во бојата: како по правило, видови кои живеат во почвата и не ја оставаат, белите, папагали што живеат на површината на зелените растенија, се зеленикави, но меѓу оние кои живеат во шумски препарати или во филц има мртви тревни растенија , заедно со сивкасто и кафеаво, често светло обоени или метални сјајни видови.

Ноктите на оркешала вилоза.

Оние нокти кои живеат на површината на почвата можат да се движат многу чудно. Како што веќе беше забележано, на долната површина на задниот крај на абдоменот постои посебен орган што не се наоѓа во другите членконоги - т.н. "скокачка вилушка". Во мирна состојба, таа е свиткана под абдоменот. Брзо исправувајќи го овој „приклучок“, колемкол го турка предметот на кој седи и прави остар скок.

Ноктите што се чуваат на површината на водата (има некои) можат да отскокнуваат, туркајќи дури и од површината на филмот вода - нивното тело не се навлажни со вода.

Бели нокти кои секогаш живеат на земјата и не се појавуваат на површината, немаат „вилушка за скокање“; тие можат да ползи само со помош на кратки пекторални нозе, честопати дури и незабележливи кога се гледаат одозгора. Серија пружини им штетат на растенијата како зелен сминтур, или понекогаш рефус јадејќи стаклена градина корени од сочни корени onihiurs. Некои видови веројатно ќе повредат индиректно со ширење на спори на габи кои предизвикуваат растителни заболувања.

Дали треба да се борам со опашки?

Во целина, изворите не се само безопасни, туку и корисни: тие придонесуваат за распаѓање, трансформација во хумус и минерализација на растителни остатоци и, според современите податоци, играат многу важна улога во формирањето на почвата. Затоа, не брзајте да ги извадите опашките со бесот на тигарот, како хемикалија може да биде поштетна за вашето домашно милениче од ноктите.

Зелен синтур, болви од луцерка (Sminthurus viridis).

Колембола родот Paratullbergia callipygos of subfamily Onychiurida (Onychiuridae).

Како да научиме колембола?

Големината на изворните опашки варира од 0,2 мм до 10 мм (многу малку видови). Колемболанците преферираат таен начин на живот на места со голема влажност. Тие живеат во почвата, под кората на мртвите дрвја, во легло од лисја, во испукани камења. Ноктите се хранат со мицелиум на габи, бактериски плакета, алги, мов, лишаи. Само неколку видови можат да јадат повисоки растенија. За жал, со нив се среќаваат лозарите.

Дефиницијата на овие претставници на животинскиот свет е доста тешка. Постојат многу ставови за систематиката на колегите, како резултат на кои се спомнуваат многу синоними во литературата.

Малата големина и тајниот начин на живот на опашките го отежнуваат проучувањето на истите. Недостаток на достапна и комплетна дефинитивна литература за овие групи на инсекти го прави речиси невозможно постелите да бидат дефинирани од лаиците.

За среќа, биологијата на почвата за нокти на почвата е доста слична и не се бара нивно точно определување. Доволно е да се знае дека ова се нокти и не ги мешајте со други инсекти (трипс, корен за јадење) и крлежи. Да се ​​развијат соодветни контролни мерки, доколку е потребно.

Воден помине, или водна паста (Podura aquatica).

Структура на нокти

Ноктите на ноктите го добија своето име благодарение на специјалниот орган што лебди (вилушка), лоциран на долната страна на стомакот. Вилушката ја држи специјална кука во состојба на држење. Доколку е потребно, вилушката се ослободува и, удирајќи во земја, ја фрла колемболот напред и нагоре. Некои типови колемболи имаат издолжена, фузиформна форма на телото. Традиционално се нарекуваат будали. Другиот дел се одликува со заоблен абдомен и сферично тело, обично се нарекуваат smintura. Во строга смисла, ова не е целосно точно. Синтурите се само дел од ноктите што имаат дадена, сферична форма на телото.

Комбболните ларви целосно ја повторуваат формата на телото на возрасните лица, разликувајќи се од нив само по големина и зрелост.

Бојата на колемболот (подур и сментур) е многу разновидна. Повеќето видови се белузлави, сиви, жолтеникави или кафеави во боја, понекогаш со метален сјај. Претставниците на некои родови може да имаат мермер, поретко - една или повеќе попречни ленти. Некои модрили можат да имаат јасен битмап.

Кога растат растенија во затворен простор, поддусите најчесто се бели, сиви во боја, понекогаш со зеленикава или сребро-метална сјај.

Оштетување на ноктите

Единствената штета предизвикана од неколку будали не може да предизвика голема штета на растението. Големите подури (1-1,5 мм) можат да предизвикаат вистински и значителни штети само на садници. Пука во фаза на отворање на лисјата од котледон се јаде целосно од колеџите.

Зелен синтур, болви од луцерка.

Штетата од будалите е значајна и во случаи кога има премногу од нив, а температурата во просторијата е мала. Растенијата ослабени од неповолни услови го забавуваат нивниот раст и развој и не можат да се регенерираат нормално. Повеќе повреди предизвикани од будали во такви услови стануваат отворена порта за широк спектар на габични и бактериски инфекции кои не само што можат да ослабнат, туку и да уништат некои од растенијата во вашата колекција.

Како да се справите со ноктите

Во волуменот со растенија за возрасни, скоро секогаш има гаџети и нема потреба да се води насочена борба против нив под нормална земјоделска технологија. Главната мерка за борба против појава на појава на број на подури може да биде само усогласеност со условите на соодветни земјоделски техники за одгледување растенија.

Подлогата не треба да содржи голем број на активни компоненти на распаѓање (неподготвени лисја, лисја од чај, украсна пилевина). Волуменот треба да има добра дренажа, спречувајќи стагнација на влага во почвата. Наводнување е умерено, бидејќи почвата се суши. Обемот на тенџерето треба да одговара на големината на кореновиот систем. Место што не се зафаќа во блиска иднина од растителни корени ќе го зафаќаат габи, бактерии, алги, земјата ќе се претвори кисело, а будалите ќе се разведат.

Бројот на подури неверојатно го спречува голем број на грабливи грини, кои исто така се скоро секогаш присутни во земјата.

Ако има премногу извори на опашка, променете го теренот за нов. Ако приказната се повтори, тогаш прегледајте го составот на почвата и режимот на наводнување.

Во случаи кога треба да преземете итни мерки за да го намалите бројот на подура, можете да примените системски инсектициди (Моспилан, Актара, итн.). Можно е да се воздржат и донекаде да се ограничи бројот на подури со додавање на цитрамон или аскофен (половина таблета на 2-3 литри вода) во вода за наводнување.

Милипед од класата Симфила и колемболата Подуморморфа.

Кога сеете семе на Сенпаулија и стрептокарпус, почвата мора внимателно да се испари. Контејнерот во кој сее семето мора да биде херметички и да нема дренажни отвори достапни за штетниците. Особено е важно да се придржуваат кон овие барања кога има малку семиња, или капацитетот за ртење на семето на овој хибрид е многу мал.

Погледнете го видеото: Заев: Лажги со опашки се инсинуациите од пратеникот Милошоски за пуштањето на Јанева (Април 2020).