Друго

Многу лица од ixia мешавина: кога и каде да се засади, како да се грижиме за едногодишни

Јас одамна сакав да ја засадам Иксија во земјата, а потоа соседката во есен ми даде десетина кромид од нејзината градина со разнобојни inflorescences. Ве молиме, кажете ни за карактеристиките на одгледување и грижа за ixia mix. Каде е подобро да се засадат светилки и кога може да се направи ова?

Нежните топлина-plantsуби-сè растенија природни на тропските предели често може да се најдат во нашата област, бидејќи вистинските loversубители на цвеќето не се плашат од можни тешкотии. Иксија не е исклучок - шармантна повеќегодишна од семејството на ирис. Еден од најпопуларните растителни видови е сортата микс Ixia, бидејќи само неколку грмушки се во можност да го украсат цветниот кревет со сите бои на виножитото. Како да растете ixia mix на вашата страница и како да се грижите за тоа, ние ќе зборуваме за ова денес.

Опис на одделение

Ixia микс е најобоен вид на термофилни повеќегодишни. И покрај прилично краткото цветни, што трае не повеќе од 3 недели, импресионира со различна боја. Во средината на јули, на врвовите на грмушките, цветаат бројни, прилично големи, цвеќиња, од кои тие едноставно брануваат во очите: жолта и бела, розова и лимонска, redвездите од црвените и бургундските нишаат од ветрот, а на почетокот на август тие постепено бледнеат.

Интересно е што во текот на ноќта пупките на ixia се затворени со цел да се расплетуваат нивните нежни ливчиња и да се облагородат цветниот кревет со нежна деликатна арома со изгрејсонце.

Остатокот од сортата изгледа прилично познат: лисјата на ксифоид растат од светилки, меѓу кои се издига цветот на стеблото. Вкупната висина на растението ретко надминува 70 см, најчесто има грмушки високи до половина метар.

Кога да се засади?

Како и другите сорти, иксиската мешавина се размножува со луковици и семиња. Бидејќи растењето садници е повеќе време одземаат многу време, повеќето градинари растат повеќегодишни средства низ светилки, згора на тоа, ова ви овозможува да го видите неговото цветање во првата година. Времето на садење на сијалицата во почвата зависи од климатските услови на одреден регион:

  • топлата јужна клима овозможува да се засади иксија во зима, но не се ослободува од условот дополнително да се покријат насадите со дебел слој прекривка, така што лушпите не замрзнуваат;
  • кога одгледувате цвет во средната лента со ладни зими, подобро е да засадите луковици во пролет, во средината на мај, кога земјата ќе се загрее.

Зимското садење треба да биде подлабоко (најмалку 12 см) за да можат со сигурност да се сокријат клубени во почвата од мраз.

Каде да се засади?

Ixia мешавината е многу побарувачка за осветлување, така што треба да се резервира лесен цветник, за да се избегнат местата каде што водата стагнира во пролетта, инаку светилките брзо ќе изгниет. Почвата треба да биде доста лабава (ако е потребно се додава песок) и плодна, па затоа примената на хумус пред садењето ќе биде многу корисна. Би било убаво да додадете малку суперфосфат и пепел.

Како да се грижиме?

Ixia миксот е целосно разочарувачки и лесно е да се грижи за тоа, имено:

  • вода и испрскајте обилно;
  • одберете лисја за сушење и избледени inflorescences;
  • храни двапати месечно со инфузија на живина или готов комплекс на минерални ѓубрива.

Со доаѓањето на есента, грмушките може да се остават да зима во земјата, откако ќе го отсечете целиот лист дел и мулчирате, или копате и чувајте додека не се исушат во пролетта до пролетта.