Дрвјата

Црница

Mulberry (Morus), исто така наречена црница, или дрво црница, е листопасно дрво што припаѓа на родот на семејството Mulberry. Според информациите земени од разни извори, овој род обединува 17-24 видови. Овие растенија во природата можат да се најдат во умерените и суптропските зони на Африка, Северна Америка и Азија. Најпопуларните видови вклучуваат бела црница, ларви од свилени буби кои се хранат на нејзините лисја, нивните кабини се користат за производство на природна свила. Под Иван Грозни, Русија веќе знаеше за црница, во тоа време беше креирана фабрика за ткаење свила во која беше направена многу нежна ткаенина за кралскиот двор. За возврат, Петар I забранувал сечење црница на територијата на државата, бидејќи се сметало за многу вредно. Густото, еластично и тешко дрво црница од црница е исто така многу вредно, во Централна Азија се користи за производство на разни занаети, музички инструменти и буриња.

Карактеристики на црница

Додека црница е млада, таа се карактеризира со исклучително брз раст, но со текот на времето станува побавен. Како резултат, висината на такво дрво не надминува 15 метри. Едноставни лопатки за лововите честопати се лобусираат, тие редовно се наредени и серизираат по должината на работ. Спајк inflorescences се состои од мали цвеќиња, кои се женски или машки (dioecious). Како и да е, постојат такви црница на кои може да се отворат и женски и машки цвеќиња (моноекосно) во исто време. Должината на месести овошје од црница е од 20 до 30 мм, тие се лажни бобинки, поточно, комбинирани во една целина со пиперки со различна боја (од темно виолетова, скоро црна, до бела). Ова растение се одликува со непретенциозност, таа е во состојба да расте и да се развива нормално, дури и ако воопшто не се грижите за тоа. Theлтото од црница започнува да дава плод во петтата година од животот. Просечниот животен век на такво растение е околу двесте години, денес има примероци стари најмалку 500 години.

Најпопуларните меѓу градинарите се 2 типа црница - црно-бело, додека тие се разликуваат по бојата на кората, а не овошјето. Во црница, белата кора на гранките е обоена во светлосна боја (крем, бледо жолта или бела), додека гранките на црната црница се покриени со потемна кора. До денес, ова растение е распространето во културата како и другите овошни дрвја, на пример: цреша, слива, јаболкница, цреша, итн.

Садење црница на отворено

Кое време да се засади

Може да засадите црница на отворено тло во пролетта во април пред да започне протокот на сол, или во есен во септември и октомври, но треба да ја фатите пред сезоната на дождови. Многу градинари препорачуваат да претпочитаат садење во есен, бидејќи се верува дека ако дрвото преживее зимски месеци, тогаш е предодредено да живее многу години.

Обидете се да изберете најпогодно место за ова растение во градината. Преку дрво преферираат добро осветлени области со сигурна заштита од студени ветрови. Mумчата не може да се сади на мочуришна, песочна и солена почва, а подземните води во заговор треба да лежат на длабочина не помала од 150 см. Растенијата на кои само машките цвеќиња не можат сами да вродат со плод, сепак, можно е да се дознае полот на расад само после тој ќе има 4 или 5 години. Во овој поглед, искусните градинари препорачуваат да купат тригодишни садници што го дадоа првото потомство.

Садење црница во есен

Јама за садење треба да се подготви најмалку 15 дена пред денот на садење, нејзината вредност директно зависи од големината на системот за коренски растенија. Треба да се има предвид дека корените треба слободно да се стават во јамата. Просечната големина на јамата е 0,5х0,5х0,5 м Во случај почвата на локацијата е слаба, тогаш се зголемува длабочината на јамата, бидејќи компостот или расипаното ѓубриво во износ од 5-7 килограми ќе треба да се истури во неговото дно, на кое 100 грам суперфосфат. Овој слој мора да се попрска со земја, бидејќи не треба да биде во контакт со коренскиот систем на растението. По половина месец по подготовката на јамата, треба да продолжите на непосредно садење на црница. Коренскиот систем на расад мора да биде поставен во јамата, откако ќе се исправи, тој е ископан, а стеблото мора да се тресе цело време, во спротивно ќе има многу празнини во почвата. Кога растението е засадено, почвата во кругот близу до стеблото мора да се задуши, тогаш под неа се истураат 20 литри вода. Кога течноста е целосно апсорбирана во почвата, површината на кругот на трупот мора да биде покриена со слој од прекривка. За тенок и слаб расад, потребна ви е поддршка, која е водена во центарот на дното на јамата пред садењето. Кога ќе се засади црница, треба да биде врзана за оваа поддршка. Ако почвата на локацијата е глина и тешка, тогаш на дното на јамата, потребно е да се направи дренажен слој од скршена тула.

Пролетно садење

Засадувањето црница на отворено во есен и пролет е скоро исто. Разликата е во тоа што за пролетното садење, јамата се подготвува во есен, додека во неа се влева потребната хранлива смеса. Слетувањето се врши во рана пролет, мора да се заврши во април.

Одгледување црница во градината

За да се грижите за црница одгледувана во градината, потребна ви е точно иста како и за другите култури. Мора да се напои навремено, плевене, се сече, се хранат, да се процесира од штетници и болести, како и да се олабави површината на кругот на трупот.

Обработка на црница

За значително да се намали ризикот од оштетување на дрво од разни болести или штетници, неопходно е редовно да се спроведуваат превентивни третмани, додека треба да се испрскаат не само самата фабрика, туку и површината на трупот на трупот. За третмани користете инсектициди и фунгициди. Ваквото прскање се препорачува во првите денови од април за пупки за спиење, како и во октомври, кога ќе заврши сезоната на растење. Решение на мешавина од Нитрафен или Бордо (3%) ќе ви помогне да се справите со разни болести и штетници. Во пролетта, се препорачува да го испрскате дрвото со раствор на уреа (7%), со што ќе се истребат сите штетници и патогени микроорганизми, а исто така ќе станат извор на азот за растението, кое толку многу му треба на почетокот на сезоната на растење.

Наводнување црница

За да се направи дрво од црница поотпорно во зима, мора редовно да се напои од почетокот на пролетта до јули. Ова треба да се направи за време на силна суша. Почнувајќи од јули, не можете да го наводнувате растението. Ако во пролет има голема количина дожд, тогаш не треба да ја наводнувате црницата.

Облека од црница

Од почетокот на пролетта до јули, на ова дрво му треба врвно облекување. Во пролетта, на растението најмногу му требаат азотни ѓубрива, а во лето - во поташа и фосфор.

Mulberry во предградијата и во Москва

Московскиот регион и московската клима не се соодветни за одгледување на црница. Сепак, долго време таму научиле да растат такви јужни култури како кајсија, грозје и црница не е толку ретка. Ова растение покриено со снег е во состојба да преживее пад на температурата на воздухот до минус 30 степени. Меѓутоа, ако зимскиот период е обележан со малку снег, тогаш црница може да умре дури и кога температурата се спушти на минус 7-10 степени. Во овој поглед, за време на садење црница во московскиот регион, неговиот коренски врат не треба да биде длабоко закопан во почвата.

Бидејќи времетраењето на дневните часови во московскиот регион не ги исполнува барањата на црница, такво растение, кое се одгледува во московскиот регион, има 2 вегетативни периоди годишно - во пролет и есен. Ова дрво има невообичаена способност, може да формира плутаво ткиво помеѓу зрелиот и неподготвен дел од стеблото. Како резултат, дрво црница во есен може да ги исфрли оние делови од пука кои не се остварливи, што ќе му овозможи добро да ја преживее зимата. Во овој поглед, на есен, не само лисја плочи, туку и делови од стебла летаат околу таква култура во предградијата и Москва. Ова е единствената разлика во одгледувањето на црница во споредба со потоплите региони.

Малина во Сибир

Ова растение може да се одгледува во Сибир само ако се зголеми нејзината отпорност на мраз. Ова е тешко да се направи, но можно ако сакате. Ако градинарот има голема желба да одгледува црница во регион со ладна клима, тогаш тој дефинитивно мора да ги проучува статиите на искусни градинари В. Шаламов и Г. Казанин.

Градинарски градинарски

Се препорачува градинарење на црница за време на делумен или целосен одмор. Најдобро од сè, дрвото го толерира градинарството во рана пролет пред да започне протокот на пиперки. Како по правило, се препорачува анти-стареење и обликување градинарски активности од последните денови од април до првиот - мај додека не се отворат бубрезите. Во есента, кога ќе заврши падот на лисјата, се изведува санитарна градинарство, додека температурата на воздухот на улица не треба да биде помала од минус 10 степени.

Како да се исечете црница

Различни видови на дрвја од црница имаат различни карактеристики на градинарски. На пример, на плачењето црница им треба чистење на градинарски работи, како и скратување на стебла и гранки. Бидејќи овој вид е обновен за релативно кратко време, дури и многу силното градинарски не се плаши од тоа.

На запечатено дрво црница му треба само формирање круна. За да го направите ова, на долг стебленце, на кој гранките се целосно отсутни, неопходно е да се формира прекрасна капа од сферична форма или паѓа каскада од гранки.

Декоративната црница е најтешка за формирање. Исто така, ќе биде тешко систематски да се задржи оригиналниот облик на дрвото.

Градинарски градинарски во пролет

Додека фабриката е млада, неопходно е да се отсечат сите гранки од неговото стебло до висина од 150 сантиметри. Во овој случај, кај растение за возрасни, гранките нема да потонат на површината на локацијата. Зачуваниот проводник може да порасне до 5-6 метри, додека ги сече сите конкурентни стебла. Ако не сакате да направите обликување на исечоци, тогаш оставете ја круната да расте на природен начин. Можете да формирате не многу високо дрво, кое е погодно да се грижи. За ова, апикалната пука мора да се отсече на висина од 1,35-1,7 m, тогаш се формира скелетот, кој треба да биде сличен на џуџе од јаболкница. Таквото дрво треба да има од 8 до 10 скелетни гранки. Кога ќе се формира растението, ќе биде неопходно да се одржи креираната форма, за ова, сечење и кубење на оние стебла што не се потребни. Не се препорачува пресекување на ограноци од гранки, наместо тоа, тие мора да бидат поддржани.

Градинарски градинарски во есен

Кога во есента сите зеленило летаат од дрво, неопходно е да се справиме со нејзината подготовка за зимување. Значи, во ова време, потребно е да се изврши задолжителна санитарна градинарство; за ова, треба да се сечат сите повредени, сушени, оштетени од мраз или болест, претерано тенки гранки и стебла, како и оние што растат во круната. Како по правило, дрво црница не треба годишни санитарни отпадоци.

Размножување на црница

Бобинката може да се размножува со методот на генерирање (семе), како и вегетативно - со вакцинација, потомство, лигнирани и зелени сечи, а исто така и со положување.

Како да растеме од семе

Семето треба да се извлече од плодовите на тековната сезона од околу средината до последните денови на октомври, за ова треба да го отстраните целото месо. Потоа, тие се потопени 1-2 часа во раствор на стимуланс за раст (на пример, Циркон или Епин). После тоа, тие се посеани на отворена почва. Во случај да се занимавате со земјоделски култури на почетокот на пролетниот период, тогаш семето треба да се стратификува пред ова 4-8 недели. Можеби нема да треба да ги разубавите семето, но во овој случај ќе ви треба подготовка за претстој. За да го направите ова, во пролет, веднаш пред сеидбата, семето мора да се потопи во ладна вода 24 часа, а потоа да се извадат и да се чуваат за иста количина на време во многу топла вода (од 50 до 53 степени).

За кревет, одберете добро осветлена, нескриена област. Потоа треба да ги подготвите жлебовите и да ги истурите со вода, откако ќе ги растворите ѓубривата наменети за овошни и бери култури. Семето на ова растение е мало, и треба да се сее колку што е можно поретко. Тие треба да бидат погребани во почвата за 30-50 мм. Креветот треба добро да се напои кога семето е засадено во земјата, а потоа нејзината површина е покриена со слој од прекривка. Во есента, слојот од прекривка е направен подебел во споредба со пролетта, бидејќи во зима семето може да замрзне. Садници што се појавија треба да бидат систематски напои, плевели и да се хранат. До почетокот на есенскиот период може да се засадат одгледувани и посилни садници, додека во зависност од видот на црница, растојанието помеѓу растенијата треба да биде 3-5 метри. Растително растено од семе започнува да дава плод после 5 или 6 години. Овој метод на репродукција има еден значаен недостаток, имено, дрво растено од семе наследува само дел од сортите црти на родителското растение или воопшто не ги наследува. Во овој поглед, садници одгледувани на овој начин најчесто се користат како залихи за пупкање.

Размножување на црница од потомство

Ако црницата е сериозно погодена од мраз во многу студена зима, тогаш нејзиното развиено потомство од корен може да се користи за замена на замрзнато дрво. На ова потомство, постепено се формира круна. Треба да се отстранат непотребните процеси, а доколку сакате, тие можат да се отстранат од почвата заедно со кореновиот систем, 1/3 од стеблата може да се скратат, а потоа да се користат како садници. Овој метод е добар во тоа што потомството е во состојба целосно да ги зачува сортите карактеристики на родителското растение.

Размножување на црница со сечи

Ако дрвото е корен, тогаш за неговото размножување можете да користите зелени сечи. Но, сложеноста на овој метод е што ви треба посебна инсталација која може да создаде мала вода суспензија во форма на магла во стаклена градина. Бербата на сечињата се врши во јуни-јули, во кое време растението има активен раст на црница. Сечињата се сечат од стеблата, кои треба да достигнат должина од 15 до 20 сантиметри и да имаат 2 или 3 пупки. Тие се засадени во стаклена градина под агол од 45 степени. Во многу лабава почва, долниот дел на штитката мора да се нанесе на длабочина од 30 мм. На рачката, треба да оставите само неколку врвни листови со лисја, кои се скратени за дел. Неопходно е да бидете сигурни дека стаклена градина има околина со висока влажност. Младите пука и моќен коренов систем кај растенијата ќе се појават до есен, но нивното садење на отворено почва треба да се одложи до следната пролет.

Mумчар може да се размножува и со полулигнирани сечи, кои се берат истовремено со зелените. Да се ​​искорени ваквите сечи мора да бидат точно исти како зелените. Недостаток на оваа репродукција е тоа што искоренувањето на полулигени сечи се јавува релативно бавно. Дрво одгледувано на овој начин ги наследува апсолутно сите сорти на сорти на растението родители.

Калемење на црница

За вакцинирање на црница, можете да ги користите сите познати методи. Сепак, искусните градинари препорачуваат да го запрете вашиот избор на пресметување (калемење на сече со сече). Ако се користи едноставно копирање, тогаш крапот и коренот се фузираат, чија дебелина треба да биде иста.Непотребни пресеци мора да се направат на коренот и лажицата помеѓу две пупки, додека нивната должина треба да биде еднаква на дијаметарот на зачинетите растенија, помножена со 4 (на пример, ако дијаметарот на графтот на коренот и крашото е 1,2 см, тогаш должината на парчињата ќе биде 4,8 см ) Порамнете ги деловите едни со други и завиткајте ги со кој било еластичен материјал или лента за пупки.

Исто така се користи е подобрена пресметка со јазик. За да го направите ова, парчињата и корнизите треба да се исечат на ист начин како што е опишано погоре, по што тие мора да бидат надополнети со исечоци. Неопходно е да се отстапи од крајот на парчето 1/3 од нејзината должина, а потоа се прави сече до средината на парчето на лажицата горе и долу на берзата. Местата на парчиња мора да бидат прикачени едни на други, по што јазичињата се рани, така што тие се многу тесно усогласени. На самиот крај, местото за вакцинација мора да биде завиткано со лента.

Болести на црница со слика и опис

Theлтото од црница има прилично висока отпорност на разни болести, но во некои случаи може да се разболи. Најчесто, тој страда од кафеава лист од лисја (цилинтроспориоза), кадрава малолетна, прашкаста мувла и бактериоза. Исто така, дрвото исто така може да ја оштети габата.

Прашкаста мувла

Прашкаста мувла е габично заболување. Во погодената фабрика, на површината на стеблата и лисните плочи се формира белузлава облога. Во сушниот период, болеста се развива најактивно, особено ако круната на растението е задебелена. Веднаш штом ќе бидат откриени првите симптоми на болеста, дрвото треба да се испрска со мешавина од Бордо, Финандазол или суспензија на колоиден сулфур. Заради превенција во есен, неопходно е да се грабне и да се уништи целото летечко зеленило.

Цилиндроспороза

Исто така, кафеава точка на лисја е габична болест. Во погодениот примерок, на површината на лисните плочи се формираат црвено-виолетови точки со прстенести граничи. Како што се развива болеста, лисното ткиво во местата што излегува, самото зеленило се претвора во жолто и лета наоколу. Веднаш штом ќе се забележат првите знаци на болеста, дрвото треба да се третира со раствор Силит (1%). Во овој случај, околу 3 литри од овој раствор треба да одат во една фабрика. Повторното лекување се спроведува по половина месец по првото.

Бактериоза

Најчесто, младите стебла и лисните плочи на црница се погодени од бактериоза. На нивната површина се појавуваат неправилни дамки, а со текот на времето тие стануваат црни. Како резултат на развојот на болеста, зеленило се пресвртува и се врти, како и деформација на стеблата, додека на нивната површина се формираат згрутчувања како гуми за џвакање. За борба против оваа болест, користете го лекот Gamair или Fitoflavin. Сепак, треба да се забележи дека растението кое страда од бактериоза не може секогаш да се излечи. Во овој случај, мора да се обидете да спречите инфекција со редовно спроведување на превентивни третмани.

Curliness со мали лисја

Носителите на вакво вирусно заболување како што е навивањето на мали лисја се штетници. Кај заболено дрво, зеленилото се намалува помеѓу вените, а потоа се формира грануларна нодуларност. Како што се развива болеста, листовите плочи стануваат завиткани и склопени, стеблата стануваат многу кревки и груби, а се забележува абнормално зголемување на нивниот број. Оваа болест не може да се излечи, затоа превентивните мерки се толку важни. За да растението не се зарази, неопходно е да се бориме против вектори на инсекти, во нив спаѓаат сите штетници за цицање, на пример: трипси, aphids, крлежи, итн.

Тиндер габа

Тиндер габа се населува на дрво и доведува до уништување на неговото дрво. Неговите спори, паѓајќи во рани и пукнатини во кортексот, се паразитираат на растението, што доведува до уништување на неговото стебло. Откако ќе се открие таква печурка, таа мора да се исече, да фати дел од дрвото и да се уништи. Како резултат на раната треба да се третира со раствор на бакар сулфат (5%). Тогаш тоа мора да биде покриено со мешавина, за чија подготовка е неопходно да се комбинираат вар, глина и кравјо ѓубриво (1: 1: 2). Доколку на површината на дрвото има механички оштетувања и од нив излева гума за џвакање, потребно е да се исчистат овие рани, потоа да се дезинфицираат со раствор од бакар сулфат (1%), а потоа да се третираат со раствор кој се состои од Никрол и дрво пепел, кој мора да се сити, земен овие компоненти во сооднос 7: 3.

Штетници од црница со фотографии и описи

Штетници на црница се решат доста ретко. Најчесто, ова растение е оштетено од американски пеперутки, црви од црви, пајаци грини и молци.

Белоамериканска пеперутка

Најголемата опасност за црница е бела американска пеперутка. Гасениците на овој штетник се обоени кафеаво-зелени, на нивната површина има портокалово-жолти ленти на страните и црни брадавици. Овие гасеници можат да грицкаат сите лисја на црница. Проверете го дрвото, исечете ги и уништете ги пронајдените мрежни пајаци. На багажникот, мора да се инсталираат специјални ловечки појаси, а круната на растението мора да се испрска со Хлорофос.

Црница молец

Гасеници молци, исто така, се хранат со зеленило на оваа култура. За да се заштити растението од вакви штетници, треба да се третира со Хлорофос во пролетта, кога пупките почнуваат да отекуваат, затоа што во ова време се забележува појава на такви гасеници.

Пајаци грини

Ако пајаците грини живеат на дрво, тогаш на неа може да се види најубавата мрежа. Самите штетници се многу мали и не можат да се видат со голо око. Сепак, ваквите грини претставуваат голема опасност за црница. Крлежите ја пробиваат површината на лисните плочи и го цицаат сокот од нив. Како резултат, зеленилото станува кафеава и лета наоколу. Исто така, треба да знаете дека овој штетник е еден од главните носители на вирусни заболувања кои не можат да се излечат. Крлеж е арахниден инсект, затоа, за негово истребување, неопходно е да се користат акарицидни агенси, на пример: Актелик, штиклиран, итн.

Comstock црв

Друг инсект што цица е Комсток. Се населува на зеленило, кора и гранки на црница. Инсектот се храни и со пиперката на растението, како резултат на што значително ослабува. Поради овој штетник, на дрвото се појавуваат тумори и рани, се случуваат деформации и сушење на гранките, а зеленилото се претвора во жолто и лета наоколу. За да се уништат црвите, дрвото мора да се испрска со пестицид.

Видови и сорти на црница со опис

Mulberry има исклучително збунувачки класификација. Според информациите земени од разни извори, овој род обединува 17-200 видови. Факт е дека има голем број на природни хибриди на црница, кои индивидуалните научници ги разликуваат во независни видови. Подолу ќе бидат опишани 3 типа црница, кои се најпопуларни кај градинарите.

Црвена црница (Морус рубра)

Родното место на овој вид е Северна Америка. Ова растение се одликува со издржливост, непретенциозност и отпорност на студ и суша. Висината на таквото дрво може да варира од 10 до 20 метри. Круната има форма на шатор. Кората е кафеаво-кафеава. Должината на лисните плочи достигнува 12 сантиметри, тие можат да бидат заоблени, долги зашилени или овални, нивната предна површина е груба, а внатрешноста се чувствува. Листовите на лисјата на млади пука длабоко сечила. Сочно овошје сочно овошје достигне должина од 30 мм, тие имаат темноцрвена, речиси црна боја. Однадвор, тие се слични на плодовите на капини. Ulумките се зреат во последните денови од јули. Обично, претставниците на овој вид се диоексни растенија и затоа, за да можат да вродат со плод, им треба пар од спротивниот пол. Моноекисните растенија се многу ретки. Овој вид има декоративна форма - чувствувана црница: долната страна на листните плочи има густ пубертес на бела боја.

Црна црница (Морус нигра)

Родното место на овој вид е Авганистан и Иран. Висината на таквото дрво со ширење на круната може да достигне не повеќе од 15 метри. Големите асиметрични плочи на плочи имаат широк облик на јајца, нивната должина е околу 20 сантиметри, а нивната ширина е околу 15 сантиметри. Нивната предна површина е груба, а задниот дел се чувствува. Сјајните, црни плодови се долги околу 30 мм и имаат сладок и кисел вкус. Овој вид е отпорен на суша, но има помала зимска цврстина во споредба со белите и црвените црница. Добиени се нови форми врз основа на основната форма:

 1. Поправка. Ова е многу компактна џуџеста форма. Често се одгледува во сад.
 2. Шели бр.150. Оваа голема плодна форма се карактеризира со продуктивност. Должината на сочно и слатко овошје може да достигне 55 мм. Зеленилото е исто така многу големо, нејзината должина може да достигне и до 50 см. Ваквите плочи со плочи се користат за украсни цели.

Следниве сорти се најпопуларни меѓу градинарите: Кралскиот, црниот принц, црниот бисер, овошје-4 и Надежда.

Бела црница (Морус алба)

Родната земја на овој вид е Кина, каде претпочита да расте во листопадни шуми. Висината на едно дрво со бујна сферична круна може да достигне 20 метри. Пукнатината кора е кафеава. Кората на млади гранки е обоена во различни нијанси од кафеаво-црвена до зелено-сива боја. Интересно е што, лисја плочи со различни големини и форми можат да растат на истото дрво. Во лето, бојата на зеленилото е темно зелена, а во есен - жолто-слама. Слаткото овошје може да се наслика во различни бои, нивниот облик е сличен на обликот на малини или капини. Овој вид се карактеризира со зимска цврстина, непретенциозност и издржливост на градските услови. Постојат голем број на украсни форми:

 1. Плач. Во висина, таквата фабрика може да достигне 5 метри. Неговите овенати гранки се многу тенки.
 2. Пирамидална. Висината на таквите растенија со тесна пирамидална круна не надминува 8 метри. Лобни лист плочи.
 3. Сферични. Бујна круна има сферична форма.
 4. Во форма на лажица. Таквото повеќестепено дрво достигнува висина од 5 метри. Преклопено конкавно зеленило. Бобинки зреат релативно рано.
 5. Големи-лисја. Должината на зеленилото е околу 22 сантиметри.
 6. Заеднички теснолежен. Оваа форма во грмушка има мали лиснати плочи кои се изрежани и многу груби.
 7. Дисециран лист. Таквата фабрика е елегантна. Лесните плочи се поделени на редовни тесни сечила. Пар латерални и апикални лобуси се премногу издолжени.
 8. Златна. Бојата на младите пука и зеленило е жолто-златна.
 9. Татарски. Ова зашеметено дрво се карактеризира со бавен раст и висока отпорност на мраз. Малите лисја се повеќеслојни.

Ако сакате да одгледувате црница, да добиете овошје, а не да ја декорирате градината, тогаш треба да обрнете внимание на високо-продуктивните сорти на бела црница:

 1. Бел мед. На толку високо растение, растат многу слатки бели бобинки, достигнувајќи должина од 30 мм.
 2. Темна девојка девојка. Сортата се карактеризира со продуктивност и зимска цврстина. Црните бобинки имаат сладок-кисел вкус и должина од околу 35 мм.
 3. Белата нежност. Сортата има висок принос. Деликатните бели бобинки во должина достигнуваат 50 мм.
 4. Луганоска. Сортата се карактеризира со висока продуктивност. Бобинки со слатка павлака се долги околу 55 мм.
 5. Црна бароница. Сортата е рано зрела отпорна на зимата. Слатки, миризливи бобинки достигнуваат должина од 35 мм.
 6. Старомосковска. Сортата со сферична круна е отпорна на зима. Слатките плодови се скоро црни во боја и имаат должина од околу 30 мм.
 7. Украински-6. Оваа рана зрела сорта се карактеризира со продуктивност. Црните бобинки во должина достигнуваат 40 или повеќе милиметри.

Исто така, популарни се такви сорти како: Дајана, Бела нежност, Снежана и Машенка.

Сорти со најголемо овошје: Бела нежност, Шели бр 150, црн бисер и црн принц.

За одгледување во предградијата не се соодветни сорти на црна црница. Сепак, некои сорти на бела црница успешно се одгледуваат многу години во средните ширини, имено: Владимирска, Королевска, мед од Белаја и Старомосковскаја.

Карактеристики на црница: придобивки и штети

Корисни својства на црница

Бобинката има лековити својства, а тоа се објаснува со неговите состојки: витамини А, К, Е и Ц, елементи во трагови селен, железо, манган, цинк и бакар, макроцели фосфор, магнезиум, калциум, калиум и натриум. Составот на зрели бобинки вклучува рибофлавин, пантотенска и фолна киселина, токоферол, пиридоксин и холин.

Во алтернативната медицина, ваквите плодови се користат прилично широко. Зелените плодови помагаат при металоиди и дијареја, а зрелите имаат лаксативно дејство и се користат за запек. За болести на грлото, се исплакнува со овошен сок, кој се разредува со зовриена вода. Со бронхитис, акутни респираторни инфекции и бронхијална астма, се користи инфузија на овошје и кора.

Како антипиретично средство за треска, се користи инфузија на зеленило. Со хипертензија, се препорачува да се користи лушпа на кората и корените, што има диуретично дејство. Специјалисти советуваат лице со миокардна дистрофија и срцеви заболувања да јаде што е можно повеќе овошни црница: 4 пати на ден, по 0,3 кг секоја за 4 недели.

Лушпа од сушено овошје треба да се пие со несоница и стрес, бидејќи содржи многу витамини Б, кои имаат позитивен ефект врз метаболизмот на јаглени хидрати и протеини, а исто така ја поддржуваат и активноста на нервниот систем.

Овошјето исто така се препорачува да се јаде во периодот на опоравување по операцијата, како и при физичко преоптоварување. Факт е дека магнезиумот, калиумот и кверцетинот содржан во плодовите имаат корисен ефект врз хематопоезата.

Лекот Фомедол, кој е направен од лисја од црница во Виетнам, се користи за кожни заболувања и ревматизам.

Кора во прав, во комбинација со масло, помага за лекување на исекотини, рани, модринки и чиреви за кратко време. Ако рингвормот се размазнува со свеж овошен сок неколку пати на ден, тогаш тоа ќе исчезне многу брзо. Сепак, што е најважно, црницата е на едно од првите места во однос на содржината на калиум. Во овој поглед, се препорачува да се користи со хипокалемија (недостаток на калиум во организмот).

Можна штета

Бобинката може да наштети само кога некое лице има индивидуална нетолеранција. Ако јадете премногу овошје, може да имате вознемирено варење. Истиот ефект се забележува при јадење незрели бобинки. Запомнете исто така дека сокот и овошјето на црница е исклучително слабо комбинирано со други сокови и овошје, што резултира со ферментација во цревата. Во овој поглед, тие мора да се јадат одделно (неколку часа пред и 2 часа по друг оброк).

Погледнете го видеото: Водопад ,,Модрик" Забрега, набујала Црница - . (Април 2020).