Друго

Причини за отсуство на цветни во парким

Минатата година, засадени темјан во градината. Сега е убава грмушка со големи лисја, но има еден проблем. Цели мај сум истрчав кај него, за да не го пропуштам изгледот на пединукот, но не го чекав ова чудо, и веќе беше скоро кон средината на летото. Кажи ми, зошто темјан не цвета? Можеби не го ставив таму?

Бадан е убава сам по себе, нејзините големи, светли лисја веднаш привлекуваат внимание на заедничка цветница. И кога цвета, високи и изненадувачки убави педали со огромен број мали bellвона стануваат главната декорација на локацијата.

Зимзелениот повеќегодишен е прилично скромен: толерира суша и ниска температура, е скоро неразвиен за почвата и генерално може да расте со минимална грижа. Меѓутоа, понекогаш со почеток на одгледувачи на цвеќиња, особено ако го растат растението за прв пат, наидуваат на мали проблеми. Еден од нив е недостаток на цветни, но не сè е толку страшно колку што изгледа.

Причините зошто миризбата не цвета може да биде многу разновидна, почнувајќи од карактеристиките на одгледување и завршувајќи со мали грешки во грижата, кои се лесни за поправање.

Зошто цветните стебленца не се врзани?

Цветањето на темјан може да се одложи ако:

  1. Цвет млад. Ова првенствено се однесува на растенијата добиени од семето. Овој метод на репродукција се карактеризира со доцна цветни, обично во третата, па дури и во четвртата година по садењето, така што треба само да почекате малку.
  2. Грмушката неодамна или често е трансплантирана. Бадан е многу тешко да се трансплантира, без разлика дали е растение за возрасни или дел од ризом за време на репродукцијата. Последователно, цветот може да се прилагоди долго време на ново место, па дури и да боли, што резултира со одложено цветни. На младите садници треба да им се даде време да „стават корен“, а возрасна грмушка е најдобро да не се повлече уште еднаш.
  3. Не доволно светлина. Кога садите на слабо осветлени места, повеќегодишните ќе растат, но малку е веројатно дека ќе цвета. Особено често оваа ситуација се случува кога темјан расте под стари дрвја со широка круна. За да формира јајник, му треба сонце, но не светла, но делумна сенка. Но, под младите дрвја грмушката ќе биде удобна. Со текот на времето, кога ќе пораснат, цветот може да се пресади на друго место, во исто време и да го подмлади.
  4. Цвеќињата растат густо. Ова се случува при садење во редови - кога грмушката е преполна, не е до цветни, па затоа треба да бидат засадени растенија.

Бадан, исто така, нема да цвета во случај на габична инфекција.

Ако цвет расте во мочуришна област или постојано се истура, најчесто завршува во болести во кои се зафатени не само лисјата, туку и цветните стебленца, дури и во почетните фази на формирање. Веднаш заменете ја грмушката на посоодветно место или намалете ја зачестеноста на наводнување. Во секој случај, погодените делови од грмушката мора да се отстранат и третираат со мешавина од Бордо.

Ефектот на облекување врз цветни

За разлика од повеќето растенија, кану може активно да се развива без дополнителна човечка интервенција. Доволно е еднаш да му подготвите хранлива почва (пред садење), и тој ќе најде сè што му треба.

Оплодувањето на растението е неопходно само во вакви случаи:

  • пред и по цветни, користејќи комплексни препарати;
  • да се врати грмушката по болеста, на пример, азотно ѓубриво за да се изгради изгубената зелена маса.

Кога преиспита, растението може да го одложи цветни.

Погледнете го видеото: A Funny Thing Happened on the Way to the Moon - MUST SEE!!! Multi - Language (Март 2020).