Цвеќиња

Расте каранфили во оранжерии

Различни цвеќиња и прекрасен мирис необичен само за овој цвет ја прават каранфилката речиси најпопуларен цвет на земјата по розите. Затоа, многумина се заинтересирани за тоа како да растат каранфилче во нивната област.

Каранфилче (Dianthus)

Каранфилче - фотофилно растение, бара постојана умерена влага. Смесата на почвата мора да биде плодна, збогатена со органска материја. Каранфилче се одгледува во оранжерии со добро осветлување во текот на целата година. Висината на структурата треба да биде најмалку 2,5 - 2,7 m Пред да се постави стаклена градина, жлебовите со длабочина од 0,5 m се вметнуваат во нејзиниот периметар и на локациите на идните гребени, во кои чеша, се вметнува густа мрежа или друга ограда. Наместо почва, која е избрана до длабочина од 50-60 см, се истураат разни подлоги по следниот редослед: мешавина од пилевина и јаглен (слој 30-35 см) е поставена на дното на ровот и се истура со вода (приближно 50 литри на 10 м2). По созревањето на почвата, додадете 2 - 3 кг суперфосфат и 200 гр амониум нитрат или кристален (заснован на 1 м3 од претходно воведената смеса). По 1 - 2 дена, подлогата е ископана и навлажнета изобилно (30 л на 10 м2) со раствор од 0,2 - 0,5% бакар сулфат. На врвот се истура мешавина од почва, која се состои од три дела пилевина, 1/3 тресет и иста количина, стари најмалку три години, ѓубриво. Оваа мешавина се истура и со вода и во кофа со вода се додаваат 20-30 g фосфор, азотни и калиумски ѓубрива. По зреењето, почвата е длабоко ископана. Неопходно е да се осигура дека реакцијата на почвата е неутрална или малку кисела (pH во опсег од 6,5 - 7). Подлогата е дозволено да отстои 25 до 30 дена за да се набие почвата.

Каранфилче (Dianthus)

Најдобро време за садење пред-вкоренети мамки во живо е март, април. Оваа операција можете да ја извршите кон крајот на април - почетокот на мај. Шемата за садење е 10х15 см, односно 60 - 65 растенија на 1 м2, длабочината на поставување на корените на живи каснувања е 1,5 - 2 см. Почвата постојано се навлажнува, но не се дозволува нејзино премостување. Кога растенијата се вкорени, стаклена градина треба редовно да се вентилира. Температурата во зима во текот на денот се одржува во опсег од 10 - 13 ° С, ноќе - 6 - 8 ° С, во лето, оптималната температура е 18 - 20 ° С. Во топли периоди, препорачливо е да се напои стаклена градина, додека температурата е значително намалена, а осветлувањето останува добро.

Растенијата се формираат со стискање над третиот јазол (ако го пропуштите овој момент, можете да стигнете над четвртиот и шестиот јазол).

Во пролетта, врвот облекување треба да се врши секоја недела, по можност со лопен, разредена со вода во сооднос 1:10 со додавање на 20 g калциум нитрат по кофа со вода, 2 - 3 g магнезиум сулфат со додавање на микрохранливи таблети, кои се раствораат во кофа со вода.

Каранфилче (Dianthus)

Растенијата ја одржуваат својата продуктивност две години, по што тие се ископани и уништени, бидејќи тие можат да бидат во фокусот на болести и штетници. Стаклена градина е дезинфицирана, по што е пожелно да се создаде нов супстрат.

Сечињата може да се сечат во текот на целата година, но подобро - во февруари-април и кон крајот на август - почетокот на септември. Растенијата цветаат 8 до 12 месеци по искоренувањето на живиот мамка и 3 до 5 месеци по последното стискање.

Во зима, препорачливо е да се заврши каранфилче, што обезбедува зголемување на приносот на распродадени цвеќиња за 10-15%.

За калемење користете пука со должина од 12 до 18 см со 2 до 3 јазли. По сечењето, мамката во живо веднаш се третира со хетероаксин. Корен во живо мамка на лавици со загревање на почвата. Подлогата за искоренување е подготвена од тресет, трева земја и старо ѓубриво, земени во еднакви пропорции. Се истура со слој од 3-4 см на експандирана глина, а на врвот чист измиен песок со слој од 2-3 см.Секоја компонента мора да се деконтаминира со пареа, вода што врие или калиум перманганат.

Каранфилче (Dianthus)

Погледнете го видеото: Nives Celzijus & TS Petica - Karanfili official music video (Април 2020).