Друго

Како да заработите пари во градината и што да растат на продажба?

Имам парцела од 20 хектари во близина на дача. Следната година решив да заработам пари на тоа. Кажи ми, што да растеме во градината на продажба за да заработувам?

Денес, луѓето се повеќе се соочуваат со прашањето како да добијат дополнителен приход, а понекогаш дури и да работат. Среќните сопственици на земјиште не можат особено да размислуваат за тоа. За да заработите пари, можете да одгледувате зеленчук и овошје за продажба во градината.

Нијанси на бизнис од градината

Пред да садите градина за да заработите профит, вреди да се обрне внимание на некои карактеристики на заработка од градина:

 1. Прво на сите, потребно е да се утврди кои култури да се засади - многу, но една, или малку, но различна. При изборот на земјоделски култури за садење, големината на земјиштето е од големо значење - за профитот да биде опиплив, треба да биде најмалку 20 акри. Во помала област, лесно е да не расте многу, и затоа да не се заработи. Иако, ако градината е мала, можете да засадите еден вид растенија, на пример, кромид - најпопуларен производ во пролет.
 2. Бидејќи ова ќе биде сезонска работа, ќе мора да излезете со нешто друго за зимата.
 3. За моментот кога ќе добиете профит од градината, ќе треба да потрошите многу физички напор, а не треба да сметате на голем профит во првата година, затоа што ќе треба да потрошите на семиња, ѓубрива и сл.
 4. Исто така вреди да се разгледа можноста за наводнување на градината, бидејќи тоа ќе влијае на приносот.
 5. Важен фактор ќе биде составот на почвата и локацијата на градината. На земјоделските култури зависи и плодноста на почвата, а не секој има парцели со чернозем. Покрај тоа, раниот зеленчук засаден без пластеници во северните региони нема да даде многу профит, па дури и да умре.
 6. Треба да размислите однапред однапред и да одлучите што да извезувате култура за продажба. Најдобрите контејнери се картонски кутии, мрежи или фиоки, во зависност од видот на култура што се одгледува.
 7. Треба да пронајдете пазар на продажба: продадете лично на шалтер, дајте му го на препродавачи или да преговарате со продавницата за снабдувањето со овошје и зеленчук.

Колку и што да се засади?

Многумина се занимаваат со одгледување на зеленчук транспортер: кромид, магдонос, копар. Или засадете рани краставици и домати, како и ротквици. Ако садите домати со маргина, се продаваат и садници.

Може да ја засадите целата или најголем дел од градината со кој било зеленчук. Убаво ќе се започне со компири - и се чува долго време и нема да има проблеми со продажбата. Ако почетниот капитал дозволува, за да се олесни мануелниот труд, би било убаво да се набави трактор за одење. Патем, корисно е при одгледување други култури.

Друга опција е јагоди. Но, вреди да се размисли дека после три години јагодите се дегенерираат, така што ќе биде неопходно или повторно да се засадат грмушките (садници можат сами да се одгледуваат), или да се промени продадената култура.

И по јагоди, добро е да се засади лук. Во грижата за лукот не е премногу пребирлив, добро складиран, а цената на продажбата е пристојна.

Најпопуларните бобинки се:

 • рибизли;
 • капина
 • малини;
 • огрозд

На пазарот за Бери секогаш има доволно понуди, а асортиманот е во кратки снабдување. Покрај тоа, некои сорти (на пример, оддалечена малина) се во можност да произведат култури во првата година на одгледување.

Бери грмушки може да бидат засадени околу периметарот на градината, оставајќи го неговиот центар за лук или компир.

Погледнете го видеото: ZEITGEIST: MOVING FORWARD. OFFICIAL RELEASE. 2011 (Април 2020).