Растенија

Растеме лилјани од долината во собни услови

Допирливи и елегантни, зачудувачки со уникатна арома, лилјаните од долината се сметаат за многу лесни за одгледување градинарски растенија кои растат буквално сами. Во форма на соба, лилјаните од долината се познати на малкумина. Тие можат да бидат истерани за време на празниците или да се користат како украси на простории во иста мерка како и другите луковици. Лилјаните на долината бараат посебен период на одмор и внимателна грижа. Светла, издвојувајќи се против позадината на какви било растенија, доброто и ваквите шумски лилјани од долината секогаш стануваат шармантен додаток на ентериерот.

Лилјаните на долината во форма на просторија сè уште не се многу популарни.

Затворен градинарски крин на кариерата во долината

Лилјаните на долината со нивните трогателни, елегантни и миризливи inflorescences одамна станаа легендарни растенија. Тешко е да се замисли почеток на нова топла сезона без малите букети на овој шармантен претставник на креми. Покрај убавите цвеќиња, лилјаните на долината, исто така, можат да се пофалат со значителна декоративност, и можност за создавање прекрасни дамки и густини на големи светли лисја, кои веќе долго време се ценети во дизајнот на градина.

Тоа е како градинарска фабрика која се одгледува на затскриените места и создава чудесани лопати што главно се познати лилјани од долината. Но, како и сите растенија на сијалиците, тие нудат многу различни опции за земјоделско одгледување. И не сите се сведуваат на одгледување на отворено тло. Градинарските лилјани од долината подлежат на присилување во иста мерка како и другите претставници на луковици.

Дури и движејќи се во контејнери, тие не губат можност да ја зачуваат декоративноста и задоволството со цвеќиња многу години, а по цветните во просторијата можат да се одгледуваат во градината и да се вратат во садовите после кратка пауза.

Во собна култура, се одгледува само еден вид крин на долината - легендарниот Мај крин на долината (Convallaria majalis). Одгледуваните, градинарски лилјани од долината се користат како затворен растенија за одгледување. Шумските растенија не се погодни за носење во кондензирана форма. Можете да купите лилјани од долината навикнати на садење и одгледување во ограничена количина на почва, или можете да користите лилјани од долината што растат во градината, избирајќи силни, квалитетни примероци.

Ботанички опис на крин на долината

Преведено од латински, ботаничкото име крин на долината значи „крин на долината“. И покрај фактот дека лилјаните од долината честопати се запишани во списокот на Liliaceae, овие растенија припаѓаат на семејството на сосема различни растенија - Asparagaceae. Овие се многу чести растенија низ северната хемисфера, кои ги има во Европа, и во Азија и во Северна Америка.

Лилјаните на долината лесно се препознаваат благодарение на посебната форма на раст и впечатливи детали за структурата. Голем, широко елиптичен, со зашилен врв, долг вагинален, неизоставен во светло темно зелена нијанса, целото лисје на лилјани од долината изгледа како да ги прифаќа најдобрите пердуви.

Овој тревни повеќегодишни во тенџере форма нема време целосно да го открие неговиот карактер, посебна структура и способност да создава густини, но сепак ја задржува својата светла личност.

Цветањето на лилјаните на долината е само восхит. Тоа е благодарение на уникатните inflorescences што лилјаните од долината ја освоија титулата најелегантни цветни пролетни цвеќиња, неопходна и уникатна сезонска декорација. Еднострани, со рамномерно распоредени цвеќиња, четките за inflorescence изгледаат како накит.

Достигнување до должина од 15 до 25 см, заоблени во горниот дел, со постепено отворање цвеќиња, тенки педанки и опаѓачки педикели ја истакнуваат убавината на секој поединечен цвет. Лилјани од долината собрани од 6 до 12 цвеќиња во една inflorescence. Задушливите sвоначиња со совршено заоблена форма со груб забиен раб изненадуваат и со совршенството на линиите и со нивната единствена, богата, опоен мирис.

Затворените лилјани од долината имаат само една опција во боја - бела боја. Но, благодарение на него е што висечките bellвона во четка се толку потсетува на бисери. Обично не е дозволено плодни крин на долината во просториите. Но, ако спроведете вештачко опрашување, можете да се восхитувате на многу убавото овошно овошје, во кое зелените топчиња од бобинки постепено се пребојуваат во светло црвен тон.

Цветната сезона на лилјаните на долината е многу кратка, иако нивното зеленило задржува завиден декоративен ефект во текот на летото. За да се восхитувате на уникатните inflorescences кога сакате, само обидете се да одгледувате лилјани од долината во кондензирана форма. На крајот на краиштата, за време на принудувањето, времето на цветни може да се прилагоди според ваша дискреција. Ако се придржувате кон традиционалниот циклус на развој со заспан период во зима, тогаш лилјаните на долината ќе ве молат да цветаат во пролетта, во мај. Но, менувајќи го тајмингот или порано префрлајќи ги лилјаните од долината на загревање, соодветно може да го прилагодите проценетото време на цветање.

Денес во градината лилјаните на долината се претставени не само од видови растенија, туку и од интересни сорти - тери, цветни и обилни бои. Тоа се сорти на лилјани од долината кои најдобро се користат за одгледување во кондензирана форма.

Мај крин на долината (Convallaria majalis).

Услови за одгледување на затворени лилјани на долината

За лилјаните од долината е тешко да разликуваат класичен, строг режим на содржина. Овие растенија се преместуваат во нови услови во согласност со развојниот циклус или фаза на дестилација, така што температурата и осветлувањето за лилјаните од долината мора постојано да се менуваат.

Лилјаните на долината како затворен растенија се одгледуваат само за една сезона. По цветни, тие можат да бидат пренесени во почвата, во градината, со давање на две до три години за реставрација (до можна повторна употреба во собна култура), или едноставно исфрлени, заменувајќи ја секоја сезона со нови растенија.

Осветлување и поставување

Во развојот на лилјаните на долината, условно може да се разликуваат два периода - темно и со нормално осветлување.

Складирање на саден материјал, замрзнување пред садење, чување во топлина за стимулирање на растот треба да се одвива во засенчување. Лилјаните од долината можат да се инсталираат со специјални капачиња што ги покриваат од светлината, засенчување на екраните или едноставно поставени на затскриено место во просторија или во темна просторија со соодветни услови.

Од моментот кога ќе се појават пупки (цветни стрели), лилјаните на долината се преместуваат во дифузно, меко, но светло светло. Ако растенијата се избркани за зимски одмори, тогаш е подобро да се користи дополнително осветлување (до 6 часа на ден наутро и навечер), што овозможува да се зголеми времетраењето на дневните часови на 12 часа. Лилјаните од долината избркани во пролетта не треба да бидат изложени.

Температура и вентилација

Погодни температури за крин на долината се одредуваат според фазата на развој во која е фабриката. Од студениот заспан период до топлината, што го стимулира појавата на пупки и умерените температури во цветната фаза, лилјаните на долината секогаш бараат следење на индикаторите за содржината.

Саден материјал што бил собран или купен за дестилација во просторија мора да се чува на ладност на температура од 2 до 5 Целзиусови степени. Пред да започнете со постапката на дестилација за сите лилјани од долината, важно е да се замрзне - чувајте краток период на светлосни подземни температури.

Оптимални во фаза на замрзнување се сметаат индикатори за околу -5 ° C. Лилјаните од долината можат да се изнесат на улица, да се преселат на делумно изолирано место на балконот или да го користите подрумот. Времето на изложеност во температури на замрзнување е од 7 до 10 дена.

По замрзнување и третман со препарати, лилјаните од долината се пренесуваат на топлина. На сцената од садење до појава на пупки, растенијата треба да се чуваат на температури над 25 степени Целзиусови. Во просториите за живеење е тешко да се покачат температури на такви индикатори, затоа е подобро да се чуваат лилјаните од долината со пониско греење или за уреди за греење. При дестилација од јануари, можете да го напуштите долното загревање и да ја ограничите температурата на +23 до +25 степени.

Лилјаните на долината, во кои се врзани пупки и почнуваат цветни, loveубовта ја ладат. Тие се во состојба да се справат со нормални собни температури, но колку пониски се отчитувањата, толку подолго ќе продолжи цветањето. Оптималниот опсег на температурата се смета дека е од +16 до +21 степени.

Затворените лилјани од долината сакаат свеж воздух, но мора да бидат внимателно заштитени од нацрти за време на вентилацијата на просториите.

Затворените лилјани од долината, како градинарски, цветаат многу обилно, но не долго.

Лили од долината нега дома

Лилјаните на долината не се најлесните растенија што се прилагодуваат на собните услови. Тие бараат промена на условите во согласност со фазата на развој, покрај тоа, во одредени фази на нивниот развој, тие сакаат влага. Поради оваа причина, тие се посоодветни за искусни градинари, кои навремено можат да забележат проблеми во развојот на растенијата.

Наводнување и влажност

На лилјаните на долината им треба наводнување само за време на дестилација и цветни. По садењето во почвата за растенија, се врши ретка, точна наводнување, поддржувајќи ја најлесната влага на подлогата. Откако лилјаните на долината се пренесат од топлина во нормални простории, растенијата почнуваат да се напои, така што само горниот слој на подлогата се суши. Лилјаните на долината не можат да толерираат целосно сушење на почвата во фаза на активна вегетација. За време на замрзнување пред садењето, наводнувањето е целосно исклучено од програмата за нега.

Прскањето за лилјаните од долината е многу важно во фазата на складирање пред садењето и за време на самиот процес на дестилација. Ако самите ископате ризоми или сте ги купиле за дестилација, тогаш во текот на целата фаза на складирање на ладно, освен мраз, лилјаните од долината треба периодично да се прскаат.

По садењето, растенијата се испрскаат неколку пати на ден, одржувајќи висока влажност на воздухот кога се чуваат во топлина. Можете да ги задржите лилјаните од долината во стаклена градина или под хауба за да ја зголемите влажноста без честа прскање или да инсталирате навлажнувачи. По пуштањето на пупките, прскањето е запрено, но во топлина и во сув воздух подобро е да продолжите да ја зголемувате влажноста на воздухот со други методи, на пример, со поставување ленти со влажна мов.

Оплодување и состав на ѓубрива

Затворените лилјани од долината не треба да се хранат, но благодарение на употребата на ѓубрива, може да се постигне повеќе изобилство цветни. Доволно е едно хранење за 2-3 недели. Тие започнуваат да ги спроведуваат овие процедури откако ќе ги пренесат лилјаните од долината во топлината за дестилација. За лилјаните од долината користат сложени универзални ѓубрива.

Лили од градинарски градинарски

За затворени лилјани од долината, процедурите за градинарски работи се сведуваат на отстранување на оштетените лисја, сечење цветни стебленца. Ако inflorescences се сече на букети, сечењето се врши по цветање не повеќе од една третина од цвеќето во inflorescence.

Лили на изборот на долината, слетување, пресадување и подлога

Купувањето на искинати лилјани од долината во саксии се смета за најлесниот начин. Но, можете сами да одгледувате лилјани од долината, користејќи градинарски растенија - со купување саден материјал или сами ископувајќи ги. За двата случаи, изборот на крин на материјалот за садење на долината треба да се изврши во есен (во вашата градина - по првите мразови).

Ако градинарските растенија се пренесат во садовите, тие внимателно се ископани, разделени и сортирани, одвојувајќи ги централните цветни пупки од вегетативните странични. Само атипични времиња, само силни, големи пупки, добро развиени, густи, нагорни, густа крај - „масните“ се погодни за дестилација. Мали или неикспресивни цветни пупки, останатите растенија се користат само за одгледување на отворена почва.

Кога купувате саден материјал за лилјани од долината за собна култура, изборот се врши според истите принципи, испитувајќи цветни пупки. Ако не постои можност или желба да се започне дестилација порано и веднаш да се засади во саксии, тогаш лилјаните од долината се ископани во тресет или песок во кутии или контејнери и се чуваат во ладна просторија или во засенчена област на градината до мраз. За лилјаните од долината, важно е да се засадат растенијата вертикално, наместо да се редат во контејнери. Пред садењето, растенијата треба периодично да се навлажнуваат, спречувајќи да се исушат корените.

Времето на садење лилјани на долината во саксии зависи од тоа кога сакаат да го постигнат своето цветни. За да добиете цветни лилјани од долината за Божиќните празници, садењето се врши од ноември или декември. За да се добијат цветни лилјани од долината во оптимални услови, треба да се има предвид дека, во просек, процесот на принудување трае од 25 до 40 дена.

Лилјаните на долината никогаш не растат едно по едно. Растенијата се ставаат во контејнери во густа група или пакет. За овој курв, најдобро е да се соберат од 5 до 35 растенија во една група, во зависност од големината на тенџерето. Пред-садење подготовка на лилјани од долината се сведува на неколку процедури:

  1. Пред садењето, корените на лилјаните на долината треба да се скратат за третина или 2-5 см, оставајќи силни, кратки корени долги околу 10-12 см.
  2. Потопете во топла вода (температура од 30 до 35 степени) за 10-15 часа. Оваа постапка се спроведува само за лилјани од долината, кои се засадени за ископ од ноември до средината на јануари. Ако лилјаните од долината се засадени од третата деценија на јануари, натопувањето може да предизвика раст на зеленилото на штета на цветни.

Слетните лилјани од долината се јасни. Дренирањето е нужно поставено на дното на контејнерите, а самите растенија се поставени на перница од почвата, осигурувајќи се дека горниот дел од пупките останува по копањето по линијата на почвата (во просек, кринките на крилата на долината се продлабочуваат за 5-10 мм). Лилјаните на долината се поставени цврсто, но така што растенијата не контактираат едни со други - со интервал од 1-3 см. Препорачливо е да се покрие почвата околу растенијата со мов. По садењето, извршете изобилство наводнување со топла вода.

За затворени лилјани од долината не користете контејнери што се премногу длабоки. Но, големината на контејнерите може да биде било што. Во контејнери со дијаметар од 10 см, можете да поставите до 6 лилјани од долината, во десетици или кутии можете да поставите неколку десетици растенија.

Затворените лилјани од долината можат да се одгледуваат само во хранлива, лабава, висококвалитетна и влага-интензивна почва. За овие растенија, специјална мешавина на почва се смета за идеална за светилки или мешавина од тресет, песок и трева почва независно составена во еднакви делови. Додадете сецкан мов е пожелно дури и за купени подлоги.

Затворени лилјани од долината можат да се одгледуваат со градинарски растенија.

Болести, штетници и растечки проблеми

Лилјаните на долината се отпорни на завидна боја. Единствено што ги загрозува овие растенија во собна култура е сивата гниење, која може да се појави кога се користат и заразениот саден материјал и кога почвата е залиена. Понекогаш лилјаните од долината страдаат од дендронема. Двата проблеми можат да се третираат со фунгициди, но полесно е веднаш да се отстранат и уништат оштетените растенија.

Лилјаните од долината се чувствителни на штетници од корен; при употреба на заразена почва, тие не можат да цветаат поради нематоди на корен. Но, најмногу од сите тие се вознемирени од пајакот Мите во отсуство на мерки за зголемување на влажноста на воздухот.

Репродукција на затворени лилјани на долината

Единствениот метод за размножување за затворени лилјани од долината е одвојување на ризом. За да растат нови силни растенија, да се опорават по дестилацијата, лилјаните од долината, цветаат во просториите, се садат неколку години на отворено почва, по што слабите растенија се раздвојуваат и отфрлаат и повторно употребуваат.

Ако еден од нашите читатели веќе расте лилјани од долината во собна култура, ве молиме споделете го вашето искуство во коментарите на статијата.