Градината

Јаболкници и круши: како и што да се хранат?

„Правилно хранење на земјоделски растенија“ - насловот на една од книгите објавени на почетокот на 20 век во Русија звучи толку смешно. Но, прашањето како и како да се храни растението е далеку од хумористично.

Еден од големите луѓе од средниот век бил учениот доминикански монах Алберт Велики (1193-1280). Во неговата трактат „На растенија“, каде што апстрактно расудување коегзистираат совршено со информациите собрани од разговори со земјоделците, ловците, дрвјата, рибарите, птичарите, многу простор е посветен на исхраната на растенијата. "... ertубриво е храна на растенија, и оваа храна е поблизу и слична на растението отколку храната на животните". Затоа, тврди Алберт Велики, фабриката „порано од кое било животно ќе се смени преку храна“.


© Брус Марлин

Во старите руски упатства, наоѓаме и многу корисни работи. Во делата на извонредниот руски природен научник А. Т. Болотов главната идеја е дека треба да ја знаете „природата“ на дрвото, односно правилно да ја разберете природата на растенијата за да знаете како да го негувате. Говорејќи за храната на растенијата, Болотов забележува: „Оваа храна се состои од вода и некои посебни или повеќе минерални честички“.

Тој беше првиот во светот што примени минерално ѓубриво на растенија во полињата на провинцијата Тула. Аплицираше и рече: „Нема лоша земја, но има и лоши сопственици“. Оваа фраза стана крилја, стана изрека.

Но, воопшто, во руската хортикултура, сто години по Болотов, никој не помислил да оплоди дрвја со трупи.

Во „Водичот за проучување на хортикултурата и хортикултурата“ од Е. Ф. Рего, објавен во 1866 година, читаме: „Дрвјата кои или стојат на сиромашна почва, или се исцрпени со силна жетва, или се премногу стари, можат да бидат оплодени. Fубрива треба да бидат целосно изгниени ... Кродираното месо и крвта, темелно измешано со земјата, може да послужат и како добро ѓубриво. случај со инфузија овци и крави измет во снег или дождовна вода ". Но, веќе во книгата „Fубриво во градинарството“ (1908), објавена под редакцијата на познатиот овоштарник Н. И. Кичунов, содржи препорака која денес звучи многу навремено. „Добро распаднатото коњско ѓубриво ги содржи сите елементи неопходни за здрав развој на растенијата. Затоа, ѓубривото обично се смета за универзално ѓубриво. Многу вештачки ѓубрива, кои во најголем дел содржат само една или две хранливи материи, се сосема различни, а други се отсутни. Ваквите ѓубрива имаат специфичен ефект врз растенијата, тие или придонесуваат за подобар развој на лисја и корени, или го зголемуваат приносот на семето и овошјето, итн. Затоа, темелно знаење на составот на различни ѓубрива и произведува своите постапки како што е потребно да се градинарот, како и земјоделец ".

Римјаните рекоа: Тера адапети - "земја масти". Оваа „маст“, ​​според нив, ја прави почвата плодна. Оттогаш, ѓубривото и маснотиите во многу нации станаа еднакви. На старо руски "tuk" е масен, во модерно - ѓубриво.


© Андреј Корзун

Од училиште е познато дека на сите растенија, вклучително и овошните, им се потребни органски и минерални ѓубрива, кои, како што со право укажа академик Д.Н.Пријанишков, не само што не исклучуваат, туку и меѓусебно се надополнуваат едни со други.

Како што знаете, телото на сите растенија се состои од исти хемиски елементи. Околу 70 хемиски елементи пронајдени во пепел од дрво. Меѓу нив, научниците разликуваат две групи: макроцели, односно ги користат растенијата во значителни количини (од дел од процент до неколку проценти сува тежина), и микроелементи, односно неопходни за растенија во оскудни количини (од стотици на проценти). Меѓу микроелементите, понекогаш се разликуваат ултрамикроелементи, кои ги користат растенијата во уште помали количини. Од макроцелите, на растенијата им треба јаглерод, кислород, водород, азот, сулфур (од кој се формираат органски соединенија), фосфор, калиум, калциум, магнезиум, железо, натриум, понекогаш и силикон, хлор, алуминиум. Од микронутриенти, на растенијата најчесто им е потребен бор, манган, бакар, цинк, молибден, кобалт, итн., И на микронутриенти - цезиум, рубидиум, кадмиум, стронциум, итн.

Како што знаете, овошје дрво обично се состои од два дела: залиха, која обезбедува исхрана на почвата, и лажица, што е воздушен дел. Користејќи го апаратот за асимилација, графтот „работи“ како фотосинтезатор. Важно е да се нагласи дека ако, кога коренот е целосно обезбеден со многу хранливи материи, се забележува недостаток на неколку или една од нив, тогаш растенијата не можат да се развиваат нормално и да вроди со плод. Понекогаш е доволно правилно и навремено да се третира почвата така што претходно недостапниот елемент на растенијата во него станува достапен или да ја надополнува почвата за складирање со органски и минерални ѓубрива.


© Форест и Ким Стар

Треба да се напомене дека градините се млади пред да влезат во сезоната на плодни ретко страдаат од недостаток на минерална храна. Во првиот период од својот живот, наречен малолетничка, на растенијата најмногу им е потребна вода. Младо дрво е организам кој неверојатно се прилагодува. „Навикнат“ на фактот дека почвата околу нејзините корени се наводнува од време на време, дрвото, ако одеднаш престанете да наводнувате, ќе одговори на ова со ретардација на растот и плодни.

Ако има доволно влага во почвата и можете да процените според изгледот на растението дека расте и се развива нормално, треба да размислите дали вреди да се „храни“ - на крајот на краиштата, ненамерно може да претерате. Во овој случај (и во многу други) подобро е да се земе совет од професорот А. С. Гребницки да сее повеќегодишно лупин во редовите на овошни овошни насади. Во книгата „Грижа за овоштарник“, тој напиша: "... долгогодишен лупин може да се сее под дрвјата до стеблата и да остане таму многу години без берба. Овој лупин има многу густи и долги корени, кои, откако живееле одредено време, конечно умираат и изгние во почвата, ја исцедат почвата во вертикална насока, "која (особено на тешките глинени почви) е многу поволен фактор за овошните дрвја. Во есента можете да косете повеќегодишни лупини и да ги оставите во градината: ова ја оплодува површината на почвата во корист на дрвјата".

Па, ако едно дрво е слабо, расте лошо и се развива? Откривајќи ја причината, во пракса е прилично лесно да откриете дали е глад или не.. Слаби, мали лисја, мали плодови без вкус, предиспозиција за сите видови на болести се сигурни знаци на глад. Но, треба да знаете дали е можно точно што му треба на растението. Друг „експерт“ убедливо ќе ја отфрли оваа заедничка вистина: „Дај ми изворска машина од свежо ѓубриво, агрономот не треба, ќе има култура“. Па да не е така. Свежо ѓубриво, прво, од повеќе причини (особено, поради фактот дека е полно со семе од плевел), не би препорачале да го внесуваме во градината, и второ, кон крајот на зимата - рана пролет, ова Повеќе не го препорачуваме: многу супстанции корисни за растенијата ќе бидат изгубени при топење на снег и испирање.


© Форест и Ким Стар

Како да се биде? Најдобрата опција, како што сугерира практиката, е да се подготват ѓубрива постепено, однапред. За да се намали загубата на хранливи материи во ѓубриво, корисно е да додадете сушен тресет, поставувајќи го во слоеви од 20-30 сантиметри, наизменично во грамада со слоеви на ѓубриво. Исто така, препорачливо е да додадете фосфатни ѓубрива - 15-25 кг суперфосфат на тон ѓубриво. При нанесување на компост од ѓубриво со суперфосфат, приносот е многу поголем отколку кога се применува ѓубриво и суперфосфат одделно.

Карел Шапек имаше мала градина во Прага во неговата куќа. Тој рече дека контакт со земјата и со сè што расте и цвета е едно од најубавите искуства во неговиот живот. Страсно заинтересиран за градинарство, Чапек го презеде проучувањето на ботаниката, геологијата, земјоделската технологија и се здоби со сериозно знаење од оваа област. „Добра почва“, напиша тој, „како добра храна, не треба да биде премногу мрсна, тешка или ладна, ниту премногу влажна или премногу сува ... треба да се распаѓа, но не и да се распаѓа; треба да се распаѓа под претерана, но не и да се лизга“..

Чапек, со својот карактеристичен хумор, напиша дека вистински градинар, "еднаш во Едемската градина ... Мирисаше на тоа што мириса и ќе речам: - И ова, драга, хумус! Според мое мислење, тој дури би заборавил да го вкуси овошјето од дрвото на знаењето за добро и зло: ќе се обидел да однесе сè од Господ Бог количка на рајски хумус ".

Јаболката

Обично градинарите треба да направат без „рајски хумус“, и затоа, се чини, читателот ќе биде заинтересиран да знае што и како се хранат овошните растенија во пумолошката градина Руткевичи (област Шучински, регион Гродно). Во принцип, патем, ако земјоделската технологија на јаболкницата е добро позната, земјоделските методи на одгледување круши не се добро развиени, а честопати она што се препорачува за јаболкницата се пренесува механички на оваа култура, не земајќи ги предвид неговите специфични карактеристики. Врз основа на искуството на Руткевич, сакаме да им дадеме на аматерските градинари неколку практични препораки.

Заземете топли места под круша на локацијата, заштитени од влијанието на преовладуваниот и студен северен и североисточен ветер. Падините од сите насоки се погодни за слетување. Сепак, треба да се даде предност на југозападните, западните и јужните нежни падини. Почвата треба да биде доволно лабава, добро пропустлива на вода и воздух, ако е можно песочна или лесна глинеста. Најдобра реакција на почвата за раст на круша е кисела со pH 4,2 до близу до неутрална со pH од 5,6-6,5.

Крушата одговара на ѓубриво. Минералните ѓубрива во овој случај, исто така, се препорачуваат да се применуваат заедно со органски во форма на органско-минерални компости или мешавини. На 1 м2 од трупот на трупот (лента) - 3 - 8 кг компост, хумус или полузрело ѓубриво, 100 гр суперфосфат и 20-30 гр суво азотно ѓубриво (се шири на површината на почвата и се затвора при олабавување). При нанесување на течно облекување на течноста, растворот се истура во браздите долж периферијата на кругот или по должината на лентата близу до трупот. Неговата концентрација треба да биде слаба: 2-8 g на 1 литар вода. Покрај тоа, користете раствор од кашеста маса и измет од птици, претходно разредени со вода, соодветно, 3-4 пати и 10 пати (суво 20 пати). Норма на раствор на органски и минерални ѓубрива е 1 кофа за 3-4 бразди. Пред врвот облекување во суво време, прво треба да се напои почвата во браздите. Кругот на трупот мора да се чува лабаво, без плевел.

Круши

Чистотата и редот се сигурни знаци дека градината, манор се наоѓа во рацете на рационален сопственик. Онаму каде што триумфира принципот на непотребно земјоделство, таму се радуваат жетвите. Како да се ослободи отпадот? Искусните градинари дури и во мала градинарска парцела успешно го решаваат овој проблем. Тие компостираат плевел плевел, паднати лисја, врвови, отпад од храна и измет.

Компост купишта обично се прават не повеќе од 2 m ширина За да го направите ова, прво отстранете ја горната почва со длабочина од 20 см, а потоа создадете „перница“ - истурете тресет со слој од 10-15 см и поставете слој во 20-30 см компостлив материјал. Секој таков слој се навлажнува и се покрива со тенок слој почва или тресет. Во текот на сезоната, куп компост е лопати неколку пати.

Некои градинари претпочитаат транспортен систем за компостирање во кој компост се јавува во три фази на подготвеност.. За да го направите ова, користете обемна кутија без дно (приближни димензии: висина 1,5 m, должина 6 m, ширина 2 m). Оваа кутија е поделена на три оддели со површина од најмалку 2X2, за да можете да работите внатре со лопата или пикадо. Континуиран циклус на компостирање се состои во поставување свежа маса во првиот оддел, подготвен компост од третиот оддел и компост од втората преграда се пренесува во ослободената третина.

Вреди да се потсетиме дека во лабава тресетска грама, измет брзо се распаѓаат, температурата во него се искачува на 60-70 ° и црвите и нивните јајца умираат. Мешавина од измет со земја не се загрева. Затоа, за деконтаминација, компости од фекална почва може да се користат само по година и половина.


© димниколов

При положување на свеж материјал, искусните градинари истураат слоеви од 15-30 см со брашно од фосфор или вар, и префрлајќи компост на крајот на летото или почетокот на топлата есен во втората преграда, додајте коскено јадење или суперфосфат.

Постојат многу начини за компост. Но, овде, се чини, соодветно е да се потсетиме на зборовите на М.В. Ломоносов: „Претпочитам едно искуство до шестотини мислења родени само од имагинацијата“.. Добро гнили компост варен на кој било начин - одлично ѓубриво.

Ако поради некоја причина не сте направиле компост, но успеавте да набавите органски и минерални ѓубрива, тогаш тие ќе ви обезбедат храна од јаболка и круши. Наесен, пред копање, раширете органски и минерални ѓубрива во градината. Дозите на минерални ѓубрива зависат од присуството на елементи на минерална исхрана во почвата и потребата од растенија. Органските никогаш нема да повредат, бидејќи во овој случај тие делуваат не само како извор на хранливи материи, туку и како средство за подобрување на физичките својства на почвата. За секој квадратен метар од областа што треба да се ископа, дајте 2 - 5 кг расипано ѓубриво или 150-300 гр птичји измет (пресметка за чисто - без ѓубре). Секако, во секој случај, овие приближни норми можат и треба да се променат.

Во есен и рана пролет, измет разреден со вода може да се примени директно под овошните дрвја. Се разбира, тие мора веднаш да бидат вградени во почвата до доволно длабочина, тогаш тие ќе се распаѓаат и ќе станат безопасни до моментот на жетвата.


© mattjiggins

Тогаш, како да откриеме дали на растенијата им се потребни минерални елементи?

Од средината на минатиот век, траеја низа студии - како и како да се „храни“ овошјето, но дури и сега овој проблем останува многу итен. Факт е дека одговорот на ова прашање зависи од тоа каде и кога на теренот, а не само на теренските експерименти со ѓубрива. Резултатите од експериментите можат да бидат „загарантирани“ користени само во оние услови во кои се добиени. Но, дури и овде тие ќе станат многу, многу приближни во случај на нагло менување, на пример, времето. Значи, сите во просек (и тие не можат да бидат други) препораки дизајнирани за слични почвени и климатски зони се многу условни.

Па, како да добиете поточни податоци?

Во практичното градинарство, денес тие главно користат визуелна (очна) дијагностика. Аматерски градинар исто така може да го користи. Таа е достапна за кое било лице набудувано. Се заснова на надворешната манифестација на недоволна или прекумерна исхрана, која се изразува со промена на бојата на листовите, појавата на нив на дамки, ленти, умирачки ткива и други отстапувања во изгледот на растенијата од нормата. Покрај тоа, за секој елемент, промените во изгледот на растенијата во случај на неухранетост се доста карактеристични. На пример, со силно гладување на калциум во јаболкницата, растот на корените се забавува, тие стануваат ненормално кратки, добиваат форма на трупци.

Ако на јаболчкото дрво му недостасува азот, тогаш нејзиниот раст е забавен, лисјата ја губат својата зелена боја и се претвораат во жолта боја. Првичните знаци на недостаток на калиум се исти како и со недостаток на азот, а во иднина - појава на темно виолетово-кафеава лента по должината на рабовите на листовите, формирање на тенки пука. Главните знаци на недостаток на фосфор се слабата разгранетост и слабиот раст на растенијата, темните лисја, црвеникавата сенка на нивните сечи и вените на долната површина, со акутно гладување - формирање на жолто-зелена и темно зелена дамка.

Круша (круша)

Кога е присутен недостаток на хемикалија, неопходно е врвно облекување.

Па, како сè уште го решавате проблемот: да ја нахрани јаболкницата или да не се храни кога се чини дека сè е во ред.Прво, обидете се да утврдите можна култура со цветни пупки. Пребројте колку има на околу една гранка, дознајте колку вакви гранки има на дрво. Од секој пупка се формираат пет цвеќиња. Сега можете приближно да пресметате колку цвеќе може да се очекуваат на дрво. Се разбира, не секој цвет дава јајник. Според експертите, во зрели дрвја, во поволни услови, корисен јајник е околу 10%, кај млади - 15-20%. Имајќи ја проценката на масата на едно овошје, лесно е да се утврди каква култура ве чека. Ова е важно за пресметување на потребата за ѓубрива, вода за наводнување ...

Еве неколку практични совети за градинарски млади луѓе кои немале очи полни со визуелна дијагностика. Со умерено или неколку цвеќиња, помогнете му на дрвото да врзе што е можно повеќе овошја.. Еден од следниве три лекови е погоден за ова: 0,01% раствор на борна киселина (1 g на 10 литри вода), 0,02% раствор на цинк сулфат или манган сулфат, и уште посигурна мешавина од сите три раствори. Се разбира, во вториот случај, намалете ја дозата на секој од нив, така што вкупната концентрација не надминува 0,02%.

Ако растот на јаболкницата се забави и листовите стануваат жолти (сигурен знак за недостаток на азот), додадете по 30 грама уреа во кофата со вода при прскање. Нејзиниот раствор од 0,5% (50 g на 10 l вода) раствор (без елементи во трагови) десет дена по цветни, убаво е повторно да ги нахрани јаболкниците. И кога вишокот на јајниците паѓа, нахранете ги дрвјата со полно минерално ѓубриво. Може да се расфрла на влажна почва, па дури и подобро, да ги испрскаат со раствор со мала концентрација (0,3-0,5%).

Општ совет: користете минерални ѓубрива внимателно, не претерувајте. Како по правило, подобро е да се хранат скоро, отколку да се прејадуваме (постои стара поговорка: ако не во умерени количини, а медот станува жолчен за нас). Навистина, во почвата може да има доволна количина на индивидуални хранливи материи или дури и нивна вишок. Во овој случај, воведувањето на овие супстанции би било целосно неоправдано и од економски аспект и затоа што ѓубривата можат да ја зголемат содржината на хранливи материи на ниво што може да биде штетно за растенијата, а последователно и на лице кое јадело овошје кое е презаситено со хемиски елементи.

Јаболкница (Малус)

Затоа, ве советуваме уште еднаш да научат што е можно поскоро со визуелни знаци за да утврдат што му треба на растението.

Во „Поглавје за цвеќето“ на споменикот на античката индиска литература Дамапада има линии што служат како уреда и модерен градинар: „Нека не гледа во грешките на другите, на она што е направено и што не го направиле другите, туку во она што го сторил и не го сторил сам“..

Автор: Г. Рилов, кандидат за земјоделски науки

Погледнете го видеото: Зошто треба да се хранам правилно (Април 2020).