Новости

Овие мистериозни ксилотрофи - Запознајте ги Вуди печурки

Сигурно многумина од нас ја виделе оваа слика повеќе од еднаш: на трупците, стеблата и гранките на дрвјата растат интересни израстоци од бизарна форма или растат тела од печурки доста познати на сите со нозе и капи. Овие се ксилотрофи - посебна група на габи од дрвја, кои растат на дрвја видови и добиваат исхрана од таму.

По својата природа, тие се паразити и појавата на такви габи во шумски или градинарски култури значи дека тие ќе умрат порано или подоцна. Спорите продираат низ дрвото преку најмалата пукнатина на трупот, се населуваат таму и почнуваат активно да се размножуваат. Ксилотрофите лачат специјални ензими кои разградуваат полисахариди на дрво, вклучително и целулоза, а со тоа се хранат мицелиум, одземајќи хранливи материи од дрвото. Поради високата концентрација на јаглерод диоксид во внатрешноста на дрвото, кој е формиран за време на развојот на мицелиум, процесите на раст на печурките од дрво имаат голема брзина.

Некои видови претпочитаат да се населат на мртви дрвја, други претпочитаат исклучиво живо дрво, а има и печурки за кои воопшто не е важно. Земете мед печурки барем - тие можат да се развиваат на кој било вид, без оглед на тоа дали е мртво дрво или не.

Повеќето печурки од дрвја имаат голема, голема капа и кратки дршки, или воопшто ги нема, а месото има цврста структура. Речиси е невозможно да се одделат некои случаи од сопственикот, поради што многу луѓе мислат дека ксилотрофите не припаѓаат во кујната. Навистина, во нивната количина преовладуваат јадените видови на дрво печурки, меѓутоа, меѓу нив има и печурки со добри гастрономски карактеристики.

Вкусни Xylotrophs за јадење

Една од најпознатите печурки со јадење дрво е омилен печурки од остриги на сите. Под природни услови, нивната масивна акумулација може да се види во листопадни шуми на Крим, но печурките од остриги, исто така, успешно се одгледуваат во вештачки услови на посебен супстрат. Тие растат во големи семејства, тежината на еден може да надмине 3 кг. Една од највкусните и некомплицирано одгледување печурки е печурката од остриги или печурки од остриги. Расте во големи, повеќеслојни и густи "гнезда", големи капи со дијаметар до 25 см имаат форма на инка и закопчени рабови. Што се однесува до боењето, најчесто тие се светлосен пепел, иако има и други варијации на бои, од жолтеникаво до темно сива боја. Под капа се ретки, широки и бели плочи, кои се претвораат жолти во старите печурки. Кратката нога е скоро невидлива. Пулпата мириса убаво, бело, густа структура.

Остриги од печурки можат да живеат на скоро сите дрвени предмети, мртви или ослабени. Единствен исклучок е дабот.

Покрај печурките од остриги, печурките со јадење дрво вклучуваат:

  1. Зимска печурка (ака зимска печурка, кадиба со кадифено нозе, енокитаке). Мала шапка со дијаметар до 10 см е конвексна, обоена жолто-кафеава. Ногата е тенка, тубуларна, кафеава, во горниот дел со црвеникава нијанса. Пулпата е кревка, жолта, мириса добро, вкусна. Можете дури и да јадете стари печурки, но без нозе.
  2. Shiitake (ака Империјална печурка, јадење или јапонски леќа од шумски печурки). Печурката е слична во форма на ливадата шампињон: кафена капа во форма на чадор со лесни плочи и сува лушпеста кожа расте на влакнеста нога. Пулпата е лесна, месести, со лесен пипер. Широко се користи во кинеската медицина поради не само високата кулинарска, но исто така и нејзините лековити својства.
  3. Муер (тој исто така е црна кинеска печурка, аурикуларна аурикуларна или око на Јуда). Преферира мртви дрвја од алишта, во природата расте главно во Кина, но се наоѓа тука на Исток. Плодното тело е тенко, кафеаво во облик на auricle. Пулпата е нежна, желе-како и свиленкаста, малку притисна, но станува груба со возраста. Терапевтски.
  4. Тиндер сулфур-жолт (ака пилешка печурка или сулфур на вештерки). Расте на ослабени живи листопадни дрвја во форма на повеќеслојни израстоци на жолто-портокалова боја. Младата пулпа е многу нежна, сочна и вкусна, старата е тврда, сува и кисела.
  5. Грифин кадрава (ака омилена печурка, лиснато црево или мејкеј). Расте главно на трупци од листопадни дрвја. Телото на овошјето се состои од многу нозе, непречено претворајќи во капачиња во форма на лисја со брановидни рабови, обоени во сиво-зелена-кафеава боја со потемен центар. Пулпата мириса на ореви, лесни и кревки. Старите печурки се темни и тврди.

Меѓу видови на печурки од дрво кои растат во форма на израстоци, највкусни се младите плодни тела.

Непотребни, но многу корисни ксилотрофи

Како што веќе споменавме, повеќето печурки од дрвја имаат тврдо месо, што не е задоволство да се јаде, а во некои случаи тоа е едноставно невозможно, толку е тешко. Сепак, меѓу нив има многу вредни примероци од медицинска гледна точка. Тие се користат за правење медицински производи кои помагаат во борбата против многу болести, вклучително и онкологијата.

Некои од најпознатите корисни дрво јадења печурки се:

  1. Чаша ариш бреза. Плодното тело е во форма на копита со груба, пукнатина. Кожата е во бела боја и потемни со возраста. Долги црниот дроб, паразитира на дрво до 20 години, тежината на една печурка достигнува 3 кг. Месото од Чага е жолтеникаво. Повеќето хранливи материи се наоѓаат кај млади печурки кои растат на живи дрвја.
  2. Тиндер габа (ака Реиши). Расте на трупците и заболените листопадни дрвја. Има мала, но многу тесна нога, прикачена на страната на многу убава капа во форма на јајца. Површината на лакираниот полипор е сјајна и брановидна. Прстените од потемна сенка од главната боја одат по капа. Бојата може да биде различна: портокалова, црвена, па дури и жолто-црна. Месото без вкус и мирис е прво сунѓерско, но брзо станува дрво.

Сумирајќи, можеме да кажеме дека иако печурките од дрво се паразити кои уништуваат дрвја и им штетат на градинарите, сепак, некои вакви примероци се исто така корисни, како во гастрономски, така и во медицината.