Цвеќиња

Орхидеи корени изгние и сушат, што да правам?

Повеќето аматерски градинари веруваат дека да се сфати дали мртов корен е близу орхидеја или жив е многу едноставно. Им се чини дека е доволно да се процени нејзината боја и сè. Значи, тие се убедени дека здравите живи корени ќе имаат светла боја, а оние што умреле - темни. Но, ова е далеку од случајот. Факт е дека бојата на корените на различни видови и сорти може да биде различна, и лесна и темна. Во овој поглед, невозможно е да се одреди состојбата на кореновиот систем на таков цвет по боја.

Карактеристики на орхидеи со светло обоени корени

Надворешната површина на коренот е бела, но внатре е празна

Многу градинари почетници кои немаат доволно искуство, веруваат дека лесната боја на корените сугерира дека тие се здрави и живи. Меѓутоа, ако во некои случаи таков корен е исечен, тогаш можете да видите дека внатре во него е целосно сув и празен.

Дали е лошо што 'рбетот е жолт

Во некои случаи, корените, кои се длабоки во подлогата, на крајот може да станат жолти, а во некои случаи и кафеави. Ова се должи на фактот дека им недостасува сончева светлина. Исто така, бојата на кореновиот систем може да влијае на оние супстанции што растението ги апсорбира од подлогата. Во овој случај, светлината боја на корените не означува дека тие се болни или мртви.

Како да ги утврдите мртвите корени на орхидеи или живеење?

Треба да го допрете 'рбетот. Во тој случај, ако е доста цврст и еластичен, тогаш ова значи дека е жив. Ако извршите притисок врз 'рбетот и се продаваше, тоа значи дека веќе не е остварливо, и покрај фактот дека може да има потполно здрав изглед.

Исто така се случува дека при испитување на кореновиот систем, може да се види очигледно доста здрав корен, но има само некротично подрачје на едно место. Овој корен треба да се отстрани затоа што веќе не е во состојба нормално да го храни цветот. И овој зафатен корен може да предизвика инфекција на инфекција со орхидеи. Во овој поглед, инспекцијата на кореновиот систем на такво растение мора да се спроведе со посебна грижа и да бидат сигурни дека ќе се отстранат сите заболени корени.

Голем број градинари веруваат дека орхидеите не треба да бидат загрижени, ако нејзиниот зелен дел, кој се наоѓа над површината на почвата, е зелен, тогаш целото растение е апсолутно здраво. Сепак, ова е заблуда. Факт е дека во кореновиот систем, патогените процеси не одат многу брзо, и затоа дури и ако е болен, ова ќе влијае на зелениот дел од растението само по некое време. Во овој поглед, превентивното испитување на кореновиот систем на орхидејата е многу важно, бидејќи за време на неговата имплементација е можно навреме да се детектираат заболените корени и да се отстранат.

Зошто корените од орхидејата умираат?

Главните причини:

  • непочитување на правилата за грижа за ова растение, имено: недоволно или прекумерно осветлување, заладување на подлогата, сушење на земјата кома во топлината;
  • цветот е заразен со бактериска или габична инфекција;
  • орхидејата е веќе многу стара.

Кои активности треба да се преземат при откривање на мртви корени?

Она што прво треба да го направите е да започнете да се грижите за растението, почитувајќи ги сите правила. Таквиот цвет може да се "врати во живот" само ако се стави во оние услови што се најпогодни за тоа. Млад корен систем може да расте само ако има нови пука. И за нивниот изглед, зелените пупки се апсолутно неопходни, кои мора да бидат живи. Затоа, мора да се обидете да најдете таков бубрег.

Орхидеи корен третман

Коренскиот систем на заболено растение треба да се потопи секој ден во вода некое време. Значи, откако ќе ги потопите корените во сад со вода, тогаш треба да ги пренесете во прозорецот. Најдобро е да се спроведе оваа постапка на температура од околу 20 степени. Секој ден наутро, треба да додадете толку многу вода во садот, така што корените на растението се целосно покриени со него. Ова растение треба да биде во вода 1-2 часа, сепак, подолго „капење“ нема да му наштети.

За да се разбудат бубрезите заспани, се препорачува да се користат бањи со додавање на лекови кои го стимулираат растот во нив. Значи, се препорачува да се прелива само 1 капка епин во литар вода. Сепак, треба да се биде внимателен со вакви кади и да не ги прави премногу често. Значи, 2 бањи месечно ќе бидат повеќе од доволно.

Колку брзо ќе се опорави цветот? Во секој случај, тоа е индивидуално. Значи, може да трае 1 или 2 месеци во еден случај, 9-10 месеци во друг и некои цвеќиња сè уште не можат да се обноват, и покрај сите напори. Во случај да започнете да го обновувате вашиот цвет во пролет или есен, тогаш веројатноста за успех во овој случај е многу поголема.

Орхидејата има млади корени

Орхидејата порасна млади корени, што да правиме следно?

Откако ќе пронајдете млади корени, не треба повеќе да го храните растението од овој ден. Како по правило, таквите корени растат и се развиваат многу брзо. Кога новите корени се долги пет сантиметри, орхидејата може да се сади во тенџере. Треба да се има предвид дека наводнување на растението треба да биде умерено, не дозволувајте преголем притисок на почвата. Наводнување треба да се направи само кога подлогата добро се суши.

Погоден супстрат

Кората на зимзелени дрвја од средни и големи фракции, молци од сфагнум и мала количина на мал јаглен се најдобро прилагодени за таквите цвеќиња.

Поправете го растението во нов сад за да спречите оштетување на младите кревки корени. За да го направите ова, лепете 2 стапчиња во почвата и врзувајте цвет на нив.

Исто така, за да се врати ова растение, можете да го користите методот на стаклена градина. Можете да купите стаклена градина во продавница или да ја направите сами од пластични шишиња или од аквариум.