Друго

Ѓубриво на амониум нитрат: користете во зеленчуковата градина

Кажи ми, како се користи ѓубриво на амониум нитрат во зеленчукова градина? Кои се нормите за правење на лекот и дали е можно да се користи при одгледување краставици?

Нитрат на амониум е минерално ѓубриво кое широко се користи во одгледувањето на разни градинарски култури. Се произведува во форма на мали гранули во форма на сфера, бела или розова боја.

Карактеристики на лекови

Ѓубриво содржи до 34% азот. Така што подобро се апсорбира од растенијата, во препаратот е вклучена и мала количина сулфур (до 14%). Употребата на амониум нитрат е ограничена само со облекување на коренот, директната примена на културата во форма на раствор може да предизвика изгореница на лисја, што ќе доведе до смрт на растенијата.

Бидејќи азотот содржан во препаратот има својство да испари, по отворањето на пакетот со ѓубриво, тој мора да се користи во следниот месец. Запечатениот нитрат може да се чува не повеќе од шест месеци во ладна просторија, заштитена од сончева светлина.

Кога ѓубривото се загрева до 33 степени, може да експлодира.

Дејство на амониум нитрат

Главната цел на ѓубривото е да обезбеди растечки култури со азот. Сепак, ѓубривото исто така служи како добра заштита за растенија од разни бактерии и габи кои се акумулираат во почвата. Ова е особено важно во случаи кога не е можно да се набудува ротација на земјоделските култури. Карактеристична карактеристика на амониум нитрат е нејзиниот ефект при ниски температури.

Не е дозволено истовремено воведување на амониум нитрат со пилевина, слама или други „запаливи“ материи. Во процесот на интеракција, тие можат да зафатат оган.

Карактеристики на апликацијата

Како и сите ѓубрива со азот, нитрат на амониум се користат во пролет и лето, кога градинарските култури активно растат и им треба азот. Првата апликација во градината може да се направи дури и пред да започне садењето, расејувајќи гранули во областа и пополнувајќи ги со гребло во почвата. За 1 квадрат. м. земјиште ќе бара од 20 до 50 g на лекот, во зависност од составот на почвата. Ова ќе биде главното хранење.

Во иднина, ѓубриво на амониум нитрат се користи во градината како дополнително ѓубриво на зеленчук:

  1. Кога садите садници од домати, пиперки и дињи - додајте 1 лажица масло. л соленост на секој бунар и добро истурете.
  2. Кога садите компири - додајте ги и дупките.
  3. За време на летото хранење на растенија, кога цветаат и формираат јајник, посипете ѓубриво над заговор по стапка од 5 g на 1 км. м
  4. За ѓубрење на коренови култури - единствен врвен облекување со правење на лекот во патека (или бразда) од 5 g на 1 кв. м. Дали треба да трае 3 недели по ртење.
  5. За наводнување на растенија во текот на сезоната на растење - подгответе раствор од 30 гр лек и кофа со вода. Истурете под коренот, избегнувајќи паѓање на лисјата. Течното облекување на компири најдобро се прави за време на првото триење.

Не се препорачува да се оплоди тиква, краставици, сквош и тиква со амониум нитрат со цел да се избегне акумулација на нитрати.

Последното врвно облекување треба да се направи 15-20 дена пред бербата.

Погледнете го видеото: UAN Urea Amonium Nitrat tecno azotno djubrivo HIP Azotara Pancevo (Април 2020).