Градината

Јаболкници во форма на колона - карактеристики и најдобри сорти

 • Дел 1. Јаболкници во облик на колон - одлики и најдобри сорти
 • Дел 2. Карактеристики на одгледување на колонообразни дрвја

Јаболкниците цветаат - какво чудо, но не секој градинар може да се грижи за нив на рамото. Јаболкниците се нестабилни за голем број на болести и штетници, но голема висина на дрвото и распрскувачка круна честопати се недостапни за соодветна нега. Затоа, нов вид јаболкници со мала бушотина навика и интензивно плодување е вистинска откритија за мали летни колиби и приватни места. Јаболкници во облик на колона се достоен компромис кога одлучувате да го промените дизајнот на страницата или дизајнот на пејзажот, со табулаторот "фитовалови" на масата со јаболка сорти со различни бои.

Јаболкници во облик на колон засадени по оградата. © oegardens

Набудување, појава на нов вид градинарски култури

Појавата на типот на семе од калинка во форма на дебело црево (јаболкници, а подоцна и круши) не повеќе од 50 години. Почетокот беше набудување и здрава iosубопитност. На една од старите јаболкници, сопственикот забележал гранка што е надворешно различна од останатите гранки на круната. Гранката се одликуваше со вертикален раст без странични гранки, сето тоа беше покриено со прстени и копја. Тоа беше типичен спонтан мутант добиен ин виво на јаболко Мекинтош. Гранката се пропагирала и ја добила оригиналната сорта, која се викала Важак. Победничката поворка низ целиот свет на колонообразен вид јаболка достигна Русија и во 1972 година локалниот тип на колони за прв пат беше добиен од вкрстување на сорти Важек и Коричнаја Стрип. Во моментов, бројот на сорти надминува сто, а областа под градините за стотици хектари приватни колиби и соседните парцели.

Придобивки од овоштарници во форма на колони

 • Можноста за растење во мала област голем список на сорти на земјоделски култури
 • Спроведување на целосна грижа.
 • Главната карактеристика е малата големина на навиката на круната и кореновиот систем.
 • Висока декоративност.
 • Интензивно и брзо плодување (1-2-3 години по садењето на константа),
 • Високата вкусна способност е својствена на обичните сорти на јаболкниците.
 • Погодно собирање.
Плодовите на колонообразна јаболка сорта соната. © артевос

Биолошки карактеристики на сорти на колонообразни дрвја

Корисна мутација беше предизвикана од недостаток на хормон за раст, кој го утврди видот на круната и живеалиштето на културата. Прекршувањето придонесе за зголемено положување на цветни пупки (оставете потомство), односно рано враќање на културата (за 1-3 години).

Биолошка карактеристика е скоро целосно отсуство на странично разгранување, формирање на земјоделски култури на централното пукање (стеблото) на дрвото, џуџестиот вид на раст и раната зрелост. Со мала големина, јаболкниците даваат плод постојано, давајќи значителни приноси. Сепак, тие исто така имаат слабости - кореновиот систем. Тој е површен, неразвиен, слабо го држи воздушниот дел од културата и под налетите на ветрот трупот на дрвото може да се скрши. Неразвиениот корен систем не е во состојба да му обезбеди на растението доволно влага и хранливи материи, затоа треба да се храни и напои, но не може да толерира прекумерно хранење и висока влажност. Колониформните сорти имаат интензивен плоден вид, и бидејќи централното пукање е вклучено во неговото формирање, најголемиот дел од овошните формации умираат, почнувајќи од дното. Плодните смени постепено нагоре. Откако стигнавме до врвната точка, овошјето што носи овошје замрзнува. Дрвото престанува да формира плодови, иако ја продолжува својата активност до скоро 50-годишна возраст.

Сорти на колонообразни дрвја се карактеризираат со рана зрелост. Некои цветаат во годината на садење (Малјуха, Баргузин, Ишка, московско ѓердан, Х-3). Но, напуштањето на земјоделските култури во првата година е непрактично. Имајќи ја целата своја сила на формирање на овошје во првата година, таа можеби нема да ја положи културата следната година. Времетраењето на активното плодување кај јаболкници во облик на дебелото црево не надминува 6-8 години. Повеќето сорти се култури со средно овошје, кои влегуваат активно плодни за 3-4 години по садењето за трајно. Доцните доенчиња формираат култура 6 години по садењето. Кога купувате садници, не заборавајте да побарате од продавачот придружна карактеризација на сортата, што треба да ги означи главните биолошки карактеристики на сортата. Инаку, можете да купите апсолутно непредвидлива сорта, вид и вид на растение.

Видови и сорти на колонообразни дрвја

Како обичните јаболкници, колонизираните по навика се поделени во неколку групи:

 • супер џуџиња
 • џуџиња
 • полу џуџиња,
 • средна големина
 • енергични.

Во градинарството дома, два вида на колонообразни сорти на јаболкници се најприфатливи - џуџе и средна големина.

Dуџести колонообразни сорти добиваат инокулација на клонални краци "со ген на Ко" на џуџести корнизи. Садници растат бавно, но се во можност да формираат култура во текот на трупот од првата година. Во оваа група најчести сорти се Валута, Арбат, 003.

Средни колони добиени вештачки со калемење обични сорти врз џуџести клонски резерви и последователно формирање градинарски. Излегува компактни дрвја до висина од 2,5 m.

Најпознатите сорти со вештачка колонообразна форма се Лингбонбери, Орлинка, Лигол, Васиуган, Медок, претседател, Килибарна ѓердан, московска ѓердан, Болеро, итн.

Колумните имаат врски во форма на прстен лоцирани низ целото стебло. Ракавиците цветаат изобилно и вроди со плод. Покрај овошјето, на ракавиците се формираат лисја, обично со темно зелена боја и нијанси. Порастот на терминалот е вертикален, краток со голем број тесно лоцирани интероди. Таквите сорти се нарекуваат spurovye. Тие се карактеризираат со компактна круна, слаба можност за формирање на пука и незначителна висина на јаболкници во висина од 2,0-3,0 м. Највредното наследство, во зависност од залихите. Затоа, кога купувате садници, не заборавајте да ги прашате родителските парови.

Јаболкница во форма на колон. © калгарипланти

За вакцинирање со цел да се добијат џуџести колонообразни сорти, се користат главно два вида на сточарство:

 • супер џуџест корен од PB-4 (Белоруски рај), кој се користи во јужните региони;
 • супер џуџест корен од Буд Будаговски. Складиште за вакцинација во централна Русија.

Двата вида се карактеризираат со зголемена кршливост. Затоа, за време на садење и грижа, потребно е внимателно и внимателно ракување со садници и возрасни дрвја.

Кога купувате материјал за акции за вакцинација дома, обрнете внимание на бојата на расадната кора. Бојата на кората на PB-4 е светло зелена со жолтеникава нијанса. Садници од кората Кид Будаговски се со интензивна виолетово-црвена боја. Оваа одлика ќе помогне да се разликува вистинска супер џуџест акции при купување.

Залихите на обични јаболкници не се погодни за колони. Енергичните садници го губат главниот знак на градба на круната (едностепени, без странични скелетни гранки).

Сорти на колонообразен јаболкници по растечки регион

Како и обичните јаболкници, колонообразни сорти се поделени со отпорност на климатски услови во отпорни на мраз и топлина-ovingуби-сè.

Сорти на колонообразен јаболкници за јужните региони

За јужните региони, најдобрите сорти на колонообразен јаболкници се Болеро, Есенија, Триденд, Снежана, Таскан, Искра, Гарланд, Зелена Бучава, Титанија, Бел орел, Сенатор, Идеален. Тие се доста отпорни на ладење во јужната клима, но не толерираат сериозни мразови.

Сортите припаѓаат на доцна зрела есен со добро долгорочно чување на овошје. Плодувањето започнува во третата година од животот. Овошјето достигнува 150-400 гр. Формата е малку конусна, тркалезна, заоблена срамнети со земја. Според бојата на разни бои - од доминантно зелена до црвена. 2,0-2,5 метри убави мажи со компактна круна, чиј обем не надминува 0,5-0,7 м, тие се вистинска декорација на градината. Лиснато, тие остануваат високо украсни во текот на целиот топол период. Тие се особено елегантни во рабатки, формирајќи необични патокалови украсни патеки до куќата, ќошиња за одмор.

Сорти на колонообразни дрвја за регионите на Централна црна почва и сибир

Секоја година, сорти на јаболкници со необична круна и плодување се движат подалеку на север. Очекуваниот животен век со активно плодување во овие региони не надминува 6-8-12 години. До најдобрите сорти со добра зимска цврстина за одгледување во средниот и сибирскиот регион (од Московскиот регион до Урал) вклучуваат Васиуган, Moscowердан во Москва, сенатор, претседател, Останкино, Триумф, Валута, Арбат, Медок, inин, Дијалог, Ренет Мазерова, Спарк, Chervonets, Elite, Iksha и други. Од наведените, зимската цврстина се одликува со Ишка (-40 ° C), Васијуган, претседател, московски ѓердан.

Зимски-харди (за климатски услови во близина на Москва) со голема вкусливост - сорти на колонообразни дрвја: Малихуха, Медок, Арбат, московски ѓердан и други. Интересни се сорти Медок и Ренет Мазерова. Медот има уникатна арома и вкус на мед, започнува плод од првата година од животот. Ренет Мазерова има најтесна круна (не повеќе од 40 см во дијаметар), мали плодови (50 g), кои буквално го еутанизираат трупот во август-септември, потсетувајќи на фантастично уво со светло жолта боја. Сочно мирисна месо со крем-жолта боја остава уникатен вкус. Треба да се напомене дека сите горенаведени сорти се со висок принос и рано растат. Јаболката е својствена на киселост, што дава зачинет вкус на овошјето. Малата големина на растенијата овозможува дури и мала површина да концентрира значителен број сорти со различни датуми на зреење, индикатори за квалитет, големина на овошје и боја.

Јаболкници во облик на колон засадени по оградата. © Алисон

За да се зголеми декоративноста на насадите, може да се комбинираат неколку универзални сорти на колонообразни дрвја. Сорти на колони се разликуваат во бојата на јаболка, цветни период, давајќи посебна уникатност на насадите. Така, можете да засадите попуст во 1-2 реда од следниве сорти: Претседателот со светло жолто овошје, Останкино со големи црвени јаболка, Васијуган со црвено-шарени, Килибарниот ѓердан со овошја од зелено-жолта боја и бледо розова руменило. Мразот отпорен на мраз, Иска ќе украси жив фитовал со портокалова боја со црвено-жито руменило на заоблени рамни јаболка во форма, прекрасна арома на шафран. Некои групи колони со златно жолто, светло жолто, жолто-зелено овошје (Валута, Дијалог, Малјуха) изгледаат одлично.

Јаболкници во форма на колон, особено во раните години, бараат трпеливост и внимание. Садењето и грижата, горното облекување и градинарството имаат свои карактеристики. Затоа, пред да поставите градина или посебна мала парцела во форма на неколку одделни групи или редови по патеката, потребно е, прво во дневникот за градина, да се подготви план за садење што го означува растојанието на редот и растојанието во редот, сорти со краток опис на главните карактеристики и во пролетта да продолжи со набавка на садници.

Со карактеристиките на садење и грижа за овоштарници во облик на дебелото црево, можете да најдете во вториот дел од статијата "Карактеристики на одгледување јаболкници во облик на дебелото црево". (Во моментов се подготвува материјал)

 • Дел 1. Јаболкници во облик на колон - одлики и најдобри сорти
 • Дел 2. Карактеристики на одгледување на колонообразни дрвја