Градината

Сорти на тиква, нивни сорти, описи и фотографии

Првите сорти на тиква имаа бела боја на кожата и редовна форма на овошјето со малку брановиден раб. Денес, градинарите можат да избираат од десетици сорти на различни датуми, облици и бои на зреење. Младите плодови со тенка кора што немале време да се засилат се користат при готвење и конзервирање, а зрелиот сквош се чува не полошо од тикви и може да се користи во зима.

Современите сорти на тикви се поделени на:

  • рано, дозволувајќи да се добие првата култура во 40-50 дена од моментот кога првите зеле се појавуваат над земјата;
  • средината на сезоната, вроди со плод по 50-60 дена;
  • доцна, формирајќи јајник за 60-70 дена.

Покрај фактот дека тиква од грмушка може да даде здрави и вкусни тикви, индивидуални сорти со необична "роговидна" форма на овошјето и разновидна боја - ова е прекрасна декорација за страницата. И меѓу сорти на зеленчук не постојат само бело-овошни сорти на тиква. Овошјето со жолта, портокалова и зелена боја на кора и пулпа веќе не се ретки.

Како изгледаат тиква од различни сорти и кои се предностите на оваа или онаа сорта?

Патисон Бела сорта 13

Оваа бело-fruited сорта со силни разгранети грмушки се смета за една од најдобрите за отворен терен. Во облик на диск, со слабо изразена сегментација, плодовите можат да се отсечат по 55-67 дена. Тиквите од оваа сорта на сквош, на фотографијата, имаат мазна тенка кожа и густа незасладена меса со бела боја, потсетувајќи на вкусот на тиква. Просечната тежина на тиква е од 0,3 до 0,5 кг, од грмушка за сезоната добиваат до 3,5 кг млади плодови од универзална намена.

Патисон Поло Ф1, фотографија од сортата и нејзиниот опис

Рано зрел хибрид што формира компактни грмушки и дава плодови со рамен круг со тежина од 0,3 до 0,4 кг. Младите сквош имаат светло зелена боја на кожата, која станува бела со созревање. Пулпата на плодовите на Поло е лесна, густа, многу вкусна, што овозможува употреба на тиква за конзервирање, како и за други кулинарски јадења. Хибридниот е отпорен на пријатна мувла и покажува стабилни високи приноси.

Диск сорти на Patisson

Од садници до колекцијата на првите вкусни плодови од оваа ранета сорта трае од 47 до 53 дена. Младите плодови врзани за моќна грмушка, прво имаат зеленикава нијанса, а потоа се претвораат бели. Обликот на тиква е близу до theвончето, долниот дел од овошјето е срамнети со земја, горниот е скоро сферичен. Дијаметарот на зрело овошје со високи комерцијални квалитети е 18-22 см, тежина - околу 0,35 кг. Зреениот сквош добро се чува до средината на зимата, а јајниците на возраст од 3-5 дена се највкусни во конзервиран зеленчук и на скара.

Патисон сорта Сонцето

Оваа сорта се карактеризира со просечен период на зреење еднаков на 58-70 дена од моментот на појава на садници. Како и на фотографијата, разновидноста на сквош Сонце дава силна компактна грмушка на која се формира убава портокалово-жолта јајница, која станува посветла како што созрева и добива тежина до 250-350 грама. Растенијата се со висок принос, ретко погодени од лажна и вистинска прашкаста мувла. Сквош е вкусен, добро складиран и многу привлечен, затоа, има универзална намена.

Опис и фотографии на сорти на НЛО белешка од бела боја

Сортата има просечен период на зреење што трае 55-65 дена. На грмушките за разгранување се формираат овошја што личат на bellвона со заоблен раб. Масата на зрела тиква е 0,4-0,5 кг. Јајниците на оваа сорта на сквош се светло зелена боја, за време на фазата на биолошка зрелост, бојата се менува во бела боја, кожата се зацврстува. Во сквош со дијаметар до 8 см, месото е нежно, вкусно, семето скоро не се чувствува. Целта на сортата е универзална.

Patisson НЛО портокал

Една од карактеристиките на оваа сорта на сквош е многу ран период на зреење, не надминува 40-45 дена. На растение од грмушка по сезона, може да зреат од 20 до 30 овошја со тежина од 400-500 грама. Овошјето во облик на диск со малку заболената маргина има мазна, жолто-портокалова кора и густо бело месо со густ, одличен вкус. Највредната сорта за употреба во кулинарски цели и за конзервирање.

Patisson Sunny Bunny F1

Можно е да се соберат овошја од моќни грмушки на овој хибрид веќе во 42 - 45 дена по ртење на семе. Растенијата се масивни и многу масивни плодни. Во исто време, до 20 млади сквош од оваа сорта можат да бидат на грмушка, како на фотографијата да има прекрасна форма во форма на диск, ребрести рабови и светла, заситена жолта боја. Просечната маса на сквош подготвени за собирање е 150-250 грама. Месото е крем или светло портокалово, со одличен вкус и густа текстура. Грмушките се отпорни на инфекција со прашкаст мувла. Назначување - кулинарски и за зачувување на домот.

Патисон лубеница Ф1

Оригиналниот хибриден во облик на мраз, потсетувајќи на лубеница и го добил соодветното име, не само што ќе го украси местото, туку ќе даде и обилна култура на сочна тиква во облик на диск, која се заокружува како зрее. Тежината на плодовите на оваа сорта на тиква е од 300 до 450 грама, зреењето е средно, грмушките се големи, разгранети.

Patisson Chartreuse F1

Хибридната разновидност на тиква покажува рано зреење и богати жетви на вкусни плодови со богата темно зелена боја. Тендерското месо, многу пријатно за вкус, е зеленикаво во млад тиква, во зрели е забележливо полесно. Јајниците со дијаметар до 3 см се добри во салати и на скара, поголемите овошја се погодни за полнење и конзервирање.

Гурмански Патисон

Плодовите во облик на диск од рана сорта се подготвени за берба во 46-52 дена по почетокот на развојот на растенијата. Грмушките се големи, високи. На фотографијата, сквошките сорти, во фаза на техничка зрелост, се насликани во темно зелена боја, станувајќи заситени, скоро црни од времето на биолошка зрелост на овошјето. Просечната тежина е околу 300 грама. Плодовите Гоша се карактеризираат со густа, јасна конзистентност, која е зачувана за време на конзервирањето.

Растенијата вроди со плод долг и непрекинат период, се отпорни на болести и гниење, овошјето е украсно и вкусно.

Погледнете го видеото: The Great Gildersleeve: Marshall Bullard's Party Labor Day at Grass Lake Leroy's New Teacher (Март 2020).