Фарма

Инкубаторот Пепелашка ќе спаси раѓање птици во какви било услови!

Електричната кокошка реши тежок проблем - како да се извлечат птиците ако се соберат јајцата, но нема кој да ги привлече. Инкубаторот Пепелашка е ефтин термостат развиен во претпријатието Олса-Сервис во Новосибирск. Уредот ја зема предвид руралната реалност и е во состојба да работи од мрежа од 220 V, со автоматско префрлување на батерија од 12 V или примање на топлина од топла вода поплавена.

Уред за инкубатор

Инкубаторот се состои од следниве јазли:

 • TENY во форма на метални плочи во износ од 1-3 парчиња ;;
 • водени бањи - пластични тегли, метално дно со елементи за прикачување на грејач;
 • ротирачки уред;
 • електронски термометар;
 • решетки за јајца - 6 парчиња ;;
 • резервоари за вода со тубули.

Опремата на инкубаторот на домаќинството Пепелашка е поставена во куќиште од пена со специјална термостатска импрегнација. Единицата за греење е инсталирана во капакот, зафаќа голема површина. Димензиите на уредот зависат од бројот на јајца во обележувачот. Моделите се дизајнирани за 28, 48, 70 и 98 парчиња. Решетките за плаша и јајца од патка се вклучени во пакетот.

Правилниот режим на влажност влијае на излезот на пилињата. Се менува како што се развива ембрионот. Недостаток на вода може да го залепи пилешкото во лушпата.

Големата површина на грејните елементи во Инкубаторот на Пепелашка обезбедува униформно загревање на секој агол на комората за потомство:

 1. Прецизна контрола на температурата е од 31 до 43 Ц, со грешка од 0,2.
 2. Се тркалаат ембриони 10 пати на ден на 180 степени.
 3. Потрошувачката на електрична енергија е 75 вати. Овозможува напојување, кога ќе се исклучи, се обезбедува транзиција кон батерија на автомобил. Кога батеријата е испразнета, режимот може да се одржи уште 10 часа, периодично истурајќи топла вода во резервоарот.
 4. Мерењето и одржувањето на влажноста се јавуваат автоматски.

Функционалност и усогласеност со инкубацијата на јајца во природни услови овозможува да се добие принос од 90-95% дури и во отсуство на искуство.

Производителот произведува инкубатори на Пепелашка во неколку верзии:

 • недостаток на механизам за треперење, рачно треперење на секои 4 часа;
 • механички удар на јајца, потребно е да се контролира ротацијата, да се прилагоди позицијата на рачката;
 • автоматско превртување на скара.

Колку е покомплексен и поголем уред, толку поскап чини. Малите уреди се едноставни. Автоматскиот удар има инкубатор на Пепелашка за 70 јајца. Од моделите за домаќинства, тој може да ја задржи температурата скоро половина ден во топла вода.

Со сите позитивни опции, инкубаторот на Пепелашка треба да се развива понатаму. Случајот со густа пена бара внимателно ракување - материјалот е со краток век на траење. Порозна површина, топлина и влажност - удобни услови за репродукција на микроби. Ако не се забележи хигиена, мувла ќе се појави внатре. Празнина заразена со микроби ќе стане извор на инфекција на родилката.

Контролорот на температурата за инкубаторот на Пепелашка понекогаш има дефекти, а револуцијата на јајцата треба да се контролира. Но, ниската цена на термостатот и можноста да се одржи режимот дури и со продолжено исклучување на напојувањето ги компензира недостатоците.

Правила за употреба на инкубаторот

Пред да започнете со поставување јајца, треба да го подготвите термостатот за работа. Секој инкубатор на Пепелашка е придружен со упатства. Неопходно е да се провери обемот на испорака со помош на списокот.

Материјалот за прием на раѓањето се става во загреан инкубатор, склопен според упатството.

Инкубаторот е сместен на тивко место. Развојот на ембрионот може да запре од гласен суров звук, од тресење на кутијата. Сензорот за температура треба да се инсталира вертикално, на ниво на горната линија на јајцата.

Ротираниот уред се вклучува кога ќе се достигне работната температура во комората. Исполнетите јајца треба да бидат етикетирани за контрола на рамномерниот удар. Набудувањето се спроведува преку прозорецот за гледање. Во куќиштето има отвор. Можете да го отворите капакот за манипулации не повеќе од 5 минути.

Целосно наполнетата батерија на автомобилот мора да биде близу. Врската се прави со специјални стеги. Отсуството на напон во мрежата се сигнализира со звучен сигнал и индикаторот трепка.

На крајот на инкубацијата, режимите на температура и влажност се менуваат. Металната мрежа е отстранета одозгора и уредот за пуч е исклучен. Пилињата се изведуваат во тишина, се слуша крцкање. Може да трае околу еден ден од гризење до целосен излез. После тоа, пилињата им е дозволено да се исушат и да се пренесат во бродер.

Инструкциите за инкубаторот на Пепелашка не даваат информации за промените во температурата, влажноста, потребата од вентилација во текот на неделите на развој на ембрионот. За различни птици, режимот и времето на повлекување е различно. Усогласеноста со барањата за инкубација го одредува процентот на производство.