Фарма

Причини за необични јајца кај кокошки

Јајца со мека школка, мали јајца без жолчка, јајца со деформирана школка или зашиени. Честопати ми се поставуваат прашања (и испраќам секакви гаден фотографии на мојата адреса за е-пошта) за причините за појава на необични јајца кај кокошки - со испакнатини, туберкули, со мали дамки, во пунџа, во мека школка. Во повеќето случаи, ова не е причина за загриженост.

Иако по видот на јајца често е вообичаено да се суди за состојбата на здравјето на кокошките - здрави птици се хранат со здрава урамнотежена храна и носат исти јајца со вообичаена редовна форма, понекогаш ненормални јајца кои се појавуваат може да се сметаат за сосема нормални. Вреди да се грижите само ако тоа се случи цело време, бидејќи причината може да лежи во сериозни здравствени проблеми.

Затоа, решив да опишам некои од најтипичните и неопасните видови на абнормални пилешки јајца.

Мали јајца без жолчка

Ова се јајца со големина на мала топка, која често може да се најде кај млади кокошки. Причината за нивниот изглед е тоа што школка се формира околу јајцето без жолчка и го опкружува само протеинот, така што големината на јајцата е толку мала. Ова е прилично честа појава кај младите кокошки што лежат се додека нивното тело не достигне пубертет. Подобро е да се јадат такви јајца, отколку да се обидете да ги отстраните пилињата од нив - дури и ако имаат жолчка внатре, просторот во внатрешноста на лушпата е премал за нормален развој на ембрионот.

Двоен жолчка од јајца

Кога две жолчки се премногу блиску едни до други во јајниците, понекогаш тие се истовремено покриени со еден протеин (и школка), како резултат се формира прилично големо јајце. Во принцип, двојната жолчка во јајцето не е причина за загриженост, па ако вашето пилешко постојано лежи вакви јајца, само би ги затворил очите кон вас на вашето место. Ова не претставува потенцијална опасност по здравјето за кокошки, покрај тоа, јајцата со двојна жолчка се одличен прехранбен производ.

Исценети јајца

Кога едно јајце се движи по должината на јајцеводството, ротира. Ако ротацијата е премногу брза, јајцето може да има „матно“ шема. Ако јајцето се движи бавно, тогаш на неа се појавуваат мали закрпи на пигмент. Многу раси на кокошки (особено Велсамер) редовно лежат јајца во пленка. Ова е еден од најубавите видови јајца, и тие изгледаат одлично на трпезариската маса.

Јајца со депозити од бела школка

Ситните бели честички на јајцата не се ништо друго освен депозити на калциум. Ако во јајниците се присутни разни видови честички, од кои се формира лушпата, тогаш калциумот започнува да се ослободува со цел да ги врзат. Ова доведува до формирање на бели наслаги на школка. Тие се добро исчистени со нокти за нокти, по што може да се јадат јајцата.

Збрчкани или ребрести јајца

Појавата на такви јајца е доста честа појава кај поискусните кокошки положување. Ова може да биде предизвикано од стрес за време на положување на јајца поради гласно лаење на куче, демнат предатор, грмежи и други надразнувачи. Иако од естетска гледна точка, таквите јајца не можат да се нарекуваат убави, тие можат успешно да се користат како храна.

Јајца со мека школка

Обично, ваквите јајца се појавуваат како резултат на недостаток на калциум во исхраната, иако може да има и други причини, како што е вишок спанаќ во добиточната храна. Јас не би ризикувал да јадам такви лушпи од јајце, бидејќи тие не се од првата линија на одбрана против бактериите што влегуваат во лушпата од јајце.

Нелегални јајца

Единствените исклучоци од списокот на безбедни необични видови јајца може да бидат јајца без школки. Можеби сте слушнале за нив. За седум години одгледувам кокошки и никогаш не сум наишол на таков проблем. Но, со сигурност знам дека ова не е смртна казна за пилешко, како што можеби сте слушнале или прочитале некаде.

Сепак, опасно е да се јадат такви јајца.

Всушност, тие не се вистински јајца - ова е мека, гума-како маса што пилешкото понекогаш лежи близу до крајот на циклусот. Според многу експерти од областа на живина, овие наречени јајца се всушност дел од репродуктивниот систем во кој се крши нешто. Како резултат, тие се излачуваат преку јајниците.

Како по правило, по појавата на такви јајца, кокошките повеќе не брзаат.

Невообичаените јајца обично се случајна појава во која нема што да се грижите. Сепак, подобро е да се запознаете со корисни информации ... за секој случај.

Погледнете го видеото: The nightmare videos of childrens' YouTube and what's wrong with the internet today. James Bridle (Април 2020).