Цвеќиња

Сумак ерхорног, или оцетно дрво

Улиците на приморските одморалишта се украсени со палми со кафеав голи стебленца и распространета круна. И на одмор во Абхазија, покрај овие, имаше „палми“, за разлика од гостите од тропските предели. Тие наликуваа на нашата планинска пепел, а со врба, нежно се наведнувајќи над езерцето, чии гранки скоро допираа до водата.

Истите долги, тесни лисја, само со поголема големина, се наоѓаат наспроти оската, достигнувајќи скоро 60 сантиметри. Еден композитен лист содржи до 35 едноставни лисја. Светли црвени inflorescences на врвот, личи на огромни Божиќни играчки во форма на факел, ги украсуваат овие дрвја.

Суми Оленероги. © Омар Хофтун

По некое време, видов абхазиски „палми“, во посета на селската куќа на моите пријатели. Овие дрвја пораснаа по централната уличка, предизвикувајќи восхит и, што да се скрие, зависта на некои посетители. На почетокот на октомври, времето беше одлично, а цели гранки лелеаа со црвена боја, претворајќи во зелена боја. И во зима, по падот на лисјата, светлите црвени факели од свеќи јасно се издвојуваа меѓу белата тишина.

Инфлоресценција елен на Сумак. © Роберто Верцо

Таа беше на седмо небо со среќа, молејќи неколку пука за летна куќа. И сега и моите соседи и јас имаме иста уличка. Бидејќи ова растение пропагира вегетативно, со потомство од корен, микроб честопати се наоѓа многу далеку од мајчиното растение.

Отпрвин немав време да го дистрибуирам на сите, но сега го нудам сам, бидејќи може да го заземе целиот заговор за кратко време.

Суми Оленероги. © аха

Долго време не го знаевте точното име. Излезе дека ова не е палма, но Суми Оленероги (Рус тифина), еден од видовите на родот Сумах, семејство Сумахов. За летна резиденција, каде сум на кратки посети, совршено се вклопува. Расте на која било подлога без да бара ѓубриво. И ако го нахраните и истурите, ќережливо ќе му се заблагодарувате со бујно зеленило и овошје.

Суми може да направи без вода долго време, толерантен кон суша. Сакам да ги стопам неговите пука, тие се покриени со пената - восочна обвивка што го штити растението од жешкото зраци на сонцето. Но, што ќе му прави сонцето ако дојде од Северна Америка?

Суми Оленероги. © Crusier

Локалното население ги искористи плодовите на еленот Сумак, со многу кисел вкус за правење пијалоци, зачини. Лушпа од овошје заменет оцет. Затоа, тие го нарекоа ова дрво оцет или оцет. Патем, плодовите зреат само на женски примероци, ова е диоексно растение. За да се појави опрашување, вообичаено е да се засадат машки и женски дрвја во парови. Светло-црвена боја, исто така, беше добиена од плодовите на рогот на еленот за боење ткаенини и украсување обредни јадења. Кората на ова дрво, содржејќи танини, се користела во народната медицина како адстрингент за да помогне при крварење. Исто така се користеше за кожа за штавење.

Поради декоративните својства на еленот Сумац, зеленилото на ажур, ширењето круна и високата стапка на репродукција, Суми широко се користи во дизајнот на пејзаж. Непретенциозен, отпорен на мраз, отпорен на суша. И што е најважно, Суми расте добро во мегабите, бидејќи добро се поднесува со загадување на гасот и загадениот воздух, така што се препорачува да се засади по автомобилски патишта.