Фарма

Учење сами да лекуваат кокцидиоза кај кокошки

Младата живина е изложена на многу опасности. Една од најсериозните заболувања е кокцидиоза кај кокошките, третманот дома, за кој е потребна многу трудо ,убивост, трпеливост и внимание од одгледувачот на живина. Која е манифестацијата на оваа болест, кои се нејзините симптоми и методи на лекување?

Причини и знаци на кокцидиоза кај кокошки

Предизвикувачките агенси на болеста се единаесет сорти на наједноставни микроорганизми, чија пенетрација во организмот предизвикува слични, во повеќето случаи, сериозни последици.

Ооцистите на патогени на коксидиоза кај кокошките го инфицираат телото преку навлегување во него со загадена вода и храна, од легло во куќата или од почвата. Развивањето, микроорганизмите почнуваат да се размножуваат, а нови серии на ооцисти по четири дена со легло паѓаат во надворешното опкружување.

Во топлата сезона, патогените на кокцидиоза остануваат одржливи неколку месеци. Ако микроорганизмите се заштитени со вегетација или во внатрешноста на куќата, тие можат, кога ги носат животни, на опрема или на нозе на една личност, да останат закана за здравјето на кокошките три пати подолго.

Кокцидиозата кај кокошките се јавува во акутна или хронична форма, а и младите и возрасните птици се подложни на заболување.

Болеста влијае на мукозните мембрани на гастроинтестиналниот тракт, предизвикувајќи иритација, нарушен интегритет и слабеење на птицата. Болеста е придружена со дијареја кај кокошки, кои треба да се третираат систематски. Инаку, погодените ткива се претвораат во лесен плен за други видови патогени микрофлора кои предизвикуваат секундарни инфекции.

Ако бројот на патогени кои влегуваат во телото е мал, болеста се подмачкува. Кокошките често се опоравуваат со тоа што стануваат имуни на кокцидиоза, но остануваат носители и шири на инфекцијата околу една година. Акутната форма се заканува нагло влошување на состојбата на птиците, нивно слабеење како резултат на дигестивни нарушувања, исцрпеност и смрт.

Симптоми на кокцидиоза кај кокошки

Кокцидиозата кај кокошките е тешко да се открие во раните фази. Одгледувачот на живина може да се сомнева дека нешто не е во ред, само забележувајќи ги миленичињата:

 • невообичаена поспаност;
 • летаргија, апатија;
 • недостаток на апетит;
 • губење на тонот и бојата при обетки и гума;
 • знаци на сина боја на кожата близу очите;
 • постојано разочаран;
 • нечистотија, изразена во постојано нечиста перница во близина на клоака.

На подоцнежните датуми, се забележува дека пилешката гушавост е нацртана и исполнета со течност, а легло станува течно, со траги од пена во крвта. Не е исклучена делумна парализа или несигурна колеблива потера. Кај кокошките раси на месо, зголемувањето на храната што се консумира без зголемување на телесната тежина може да биде симптом.

Без третман, дијарејата кај кокошките и другите знаци на кокцидиоза се зголемуваат, што доведува до смрт на птицата за 4-7 дена.

Третман на кокцидиоза кај кокошки

Користењето само симптоматски третман на кокцидиоза кај кокошките не дава целосно закрепнување. Затоа, се користат специјализирани препарати, на пример, фуразолидон, фурацилин и норсулфазол. До денес, постојат фондови насочени кон уништување и елиминирање токму на предизвикувачките агенси на кокцидиоза од телото.

За превенција и успешно лекување на кокцидиоза кај кокошки дома, се користи Кокципродин, дејствувајќи директно на патогени микроорганизми и лишувајќи ги од нивната можност да му наштетат на птицата. Лекот е наменет за млади животни и кокошки и се дава со вода два дена.

Истиот забрзан, но многу ефикасен курс е предвиден за третман на кокошки Бајкокс, според упатствата, алатот може да се користи за превенција, како и постојано за релапси на болеста.

Упатства за употреба за кокошки од Амполиум хидрохлорид наведува дека лекот е штетен за предизвикувачките агенси на кокцидиоза и е погоден за третман на не само млади, туку и за размножување на возрасен добиток. Ампролиум се дава со пијалок или храна и се откажува пет дена пред колењето.

Заедно со добиточната храна, кокошки и млади раси на бројлери добиваат уште еден ефикасен лек за кокцидиоза - Аватек 15%. Птицата треба да прима лекови од првите денови на алармантни симптоми до 4 месечна возраст. Четири дена пред колењето на бројлери, лекот се откажува.

Кокцидиозата кај кокошките се третира сè додека добитокот целосно не се опорави и не заборавајте за превентивни мерки.

Превентивни мерки против кокцидиоза кај кокошки

Предизвикувачките агенси на болеста лесно толерираат флуктуации на температурата и влажноста, останувајќи долго активни и опасни. Затоа, како превентивна мерка против кокцидиоза, кокошките редовно се третираат со антисептичка опрема и простории, а огноотпорни површини со дупчалка.

Ако кокошките покажуваат знаци на кокцидиоза, третманот дома се спроведува со изолација од остатокот на заразената популација на птици.

На постојана основа:

 • промена на легло;
 • следете ја чистотата на алкохолот и водачите;
 • спречи акумулација на ѓубриво и почва во куќата;
 • вакцинираат стада од јајца;
 • одделни кокошки и кокошки од различна возраст.

Тоа е императив да се спречи натуткани, што доведува до рана инфекција и сериозни последици од ширењето на кокцидиоза и други болести на кокошки.