Растенија

Шампиони на раст

Секој од нас го поврзува зборот „житни култури“ со пченица, 'рж, јачмен и други житни култури. Малку е веројатно дека многумина знаат дека едно од семејството на овие зашеметени, клеча растенија е педесет метри дрво со моќно тенко стебло во една или дури и во два заграда. Зборуваме за растение од тропски и суптропски шуми - бамбус.

Во Европа, бамбус стана познат уште од кампањите на Александар Велики до Индија. Воините на славниот командант беа погодени од спектаклот на претходно невидени бамбусови шуми. Во посета на Кина во 1615 година, еден мисионер од језуит напиша дека Кинезите користат трска (бамбус) цврсто како железо за 600 потреби за домаќинства.

Бамбус

Во нашата земја, бамбус започна да се одгледува само пред 60-70 години. Прво, тие ја уведоа од Јужна и Западна Европа, а последователно неколку видови од неа беа донесени во нашата земја од страна на босанската босанска експедиција Краснов од нивната татковина, Источна Азија и тие добро се аклиматизираа со нас. Во Советскиот Сојуз сега има околу 50 видови бамбус, меѓу кои највисоките достигнуваат 20 метри во висина со дебелина на дршката до 15 сантиметри.

Вистинските зелени тунели формираат густини од оваа дрвна трева по патиштата на црноморското крајбрежје на Кавказ, потсетувајќи на златно-зелените wallsидови на џиновските сламки. Покрај Кавказот, бамбус расте со нас, иако не толку успешно, на брегот на Крим, во украсните насади на парковите од Феодосија до Јевпаторија. Почесто од другите има сиво-зелен бамбус, достигнувајќи висина од 12 метри. Кастилонскиот бамбус одгледуван во ботаничката градина Никитски е особено оригинален во декоративноста. Московјаните, Ленинградците, Киевјаните, жителите на другите градови од нашата земја можат да се запознаат со овие интересни растенија во оранжериите на нивните ботанички градини.

Бамбус

Со пченица, 'рж, јачмен од бамбус, ист вид на овошје, наречено вавило во ботанички, е поврзано во натура со структурата на цвеќиња и стебленца од слама. Точно, сламките од бамбус не се ни пченица или 'рж, и покрај тоа, тие се различни по големина, форма и рамномерна боја. Некои од нив имаат само до еден метар во висина и се дебели само со прст, други можат да се натпреваруваат во големина со големи шумски дрвја.

Пресекот на слама од бамбус, во зависност од видот на бамбус, е заоблен, овален, повеќеслоен, па дури и квадрат. Бојата на стеблата кај повеќето видови е синкаво-сива (до 1 година), потоа зелена (до 2 години), а кај зрели растенија е претежно златно жолта, поретко темно кафеава или црна. Во принцип, структурата на слама од бамбус не се разликува од слама пченица, 'рж или други добро познати житни култури. Како и другите житни култури, таа е рамномерно поделена со попречни партиции, јазли, а нејзините интероди се секогаш шупливи.

Благоста на бамбус стеблата веќе долго време се користи од човекот во производството на садови, необични бамбус цевки и други производи. Но, клукајдрвецот не ја разбира природата на нејзините стебла. Секојпат, прислушувајќи го трупот и мириса шупливо, тој започнува да го забрзува багажникот барајќи плен. Таквата бескорисна работа за клукајдрва е особено штетна за некое лице, бидејќи тој (клукајдрвец) прави многу вредни стебла од бамбус да бидат неупотребливи.

Бамбус

Околу 600 видови на бамбус растенија се опишани во природата, обединети од ботаничари во скоро 50 родови. Не е изненадувачки што во толку големо семејство има џуџести грмушки заедно со великани.

Најкарактеристична карактеристика на повеќето видови бамбус е нивниот невообичаено брз раст. Способноста на оваа житни култура постојано да освојува нови територии е исто така интересна. Бамбус лесно ги надминува рововите специјално ископани за да ги заштити своите насади, преминува длабоки потоци и канали по дното и минува низ многу тешки пречки.

Некои видови бамбус растат во пролет, други во есен и, за разлика од другите видови растенија, не само во текот на денот, туку и во текот на ноќта. Во пролет и есен, можете дури и да слушнете како ова житни култури расте во длабока тишина ноќе. Енергијата на нејзиниот раст е толку значајна што појавата на пука на површината на почвата е придружена со еден вид досаден шум, врескање, а понекогаш и гласна пукнатина. Ништо не може да биде пречка за млади, тенко зашилени пука од бамбус, лесно прободување на најтешката почва и асфалт, префрлување камења на страна, пробивање низ дебели табли, па дури и логови.

На Кавказ има бамбус дрвја кои можат да пораснат за 3 сантиметри на час, а за 75 сантиметри на ден. Директорот на една од државните фарми на Аџаран, Тенгиз Мамудович zинчирад, смета дека ова не е бамбус, но парите растат од земјата со брзина од неколку десетици сантиметри на ден: бамбус мозосот што се одгледува тука носи 40 kopecks на метар во неговото домаќинство.

Бамбус

© Ерин Силверсмит

Во татковината, на пример, во Виетнам, бамбусот често расте за скоро 2 метри на ден. Во овој поглед, раскажани се многу смешни приказни. Херој на една таква популарна шега е несреќен ловец. Тој талкаше долго време во потрага по плен и, уморен, заспа во бамбус шумичка. Разбудувајќи се од претчувство на неволја, ловецот видел огромен тигар пред себе, и до тоа време пиштолот, кој безгрижно го оставил на земја, бил подигнат неколку метри нагоре од пукањето во бамбус, кој ползи надвор од земјата.

Како да се објаснат ваквите необични својства на бамбус?

Излегува дека тој расте со сите негови многу интероди во исто време. Дури и во бубрезите, неговото стебло е целосно формирано и како да се сведува на стотици и илјадници пати. Растечката пука се чини дека ја истегнуваат секој склоп-интернат, како крзно од хармоника, и со невидена брзина низ флората достигнува големина на големо дрво. Интересно е што од сите интерни на багажникот, најниските растат најбрзо, оние што се најблиску до корените. Интерните што се наоѓаат во близина на врвот на стеблото, очигледно помали и првенствено обезбедени со хранливи материи, растат многу побавно.

Можеби изгледа неверојатно дека бамбусот расте само 30-45 дена во текот на целиот живот, а всушност тоа често живее до 100 години. За време на овие 30-45 дена, бамбусот ја достигнува својата максимална висина, по што нејзиниот раст застанува и започнува интензивното формирање на ланзолати светло зелени лисја.

Бамбус

Цветањето на бамбус е исто така чудно: тоа се случува само еднаш во целиот негов живот. Синхронизацијата на процесот е особено интересна за сите поединци од шумата од бамбус: без оглед колку растат дрво од бамбус, тие, како да ја почитуваат командата на волшебникот, цветаат во исто време. Сепак, времетраењето на цветни во различни видови на бамбус не е исто: некои цветаат едно лето, други за две или три сезони, а некои видови 9 години. Штом цветањето ќе заврши и плодовите зреат, целата бамбус шума, како зрели леб, го завршува својот животен циклус.

Повеќето видови бамбус се многу барани на влага и особено на топлина. Најмалку ладење, намалувањето на температурата малку под нулата е катастрофално за нив. Затоа бамбусот расте ин виво, главно во тропските предели и суптропиите од Источна Азија, Африка и Америка. Меѓу видовите бамбус, има и такви што лесно можат да толерираат мразови од 20 степени, па дури и 40-степени. Овие, како по правило, мали растенија, кои вклучуваат рекорд за отпорност на мраз кај роднините од бамбус - џуџести бамбуси или уста. Пронајдени се во Сахалин и Курилските острови, каде често формираат огромни густи густини. Сепак, институтите растат во јужните степски региони на Молдавија, Кубан и Украина.

Интересно е уште едно биолошко својство на бамбус: нивните шилести пука, кои се појавија од почвата, имаат дебелина на целосно зрело растение и го чуваат непроменети во текот на целиот животен циклус.

Aубопитна карактеристика е младото, неприкажено бамбусно стебло, кое уште еднаш ја потврдува припадноста на ова дрво на житни, тревни растенија. И покрај значителната дебелина, можете лесно, со еден удар на ножот, да го отсечете дебели месести дршки. И обидете се да го порази зрели стебло! Не само што е невозможно да се сече со нож, но дури и најострата пила не е лесно да се сече.

Бамбус

Првото запознавање со бамбус шумата остава необичен впечаток. Ладно и темно е во најжешкиот ден, како во вечерниот самрак. До крајот на денот, кога влажноста во суптропиците значително се зголемува, бамбусот интензивно испушта вода. Капките со вода брзо и густо ги покриваат неговите лисја, гранки, пука. Доволно е слаб удар на ветрот, а од тежените растенија паѓа вистински дожд.

Дрво од бамбус комбинира извонредна сила со исклучително мала тежина, неверојатен отпор на распаѓање со прекрасен изглед. Внесете ја првата колиба на виетнамското село и ќе видите дека рамката и куповите на кои се наоѓа се состојат од густи бамбусови стебла, itsидовите и подот се ткаени од нејзината кора, а покривот е тротоарот направен од лисја од бамбус.

„Всушност, кога опишуваме таква куќа“, вели советскиот новинар Хајнрих Боровиќ, кој го посети Виетнам, „не можете да го користите зборот„ бамбус “. Буквално сè тука е направено од бамбус: мали и длабоки јадења со ориз, корпи за рамо, мрежи за риболов, сито, душеци , цевки, корпи, чаши, и многу други предмети за домаќинството. Во изградбата на колибата не се користат метални нокти. Сите компоненти се поврзани со флексибилен надворешен слој на растението. Бамбусот е исклучително силен, лесен, брз расте и, што е најважно, скоро не изгние. Одличен материјал! “

Од стеблата од бамбус можете брзо да направите многу вредни производи за домаќинството. Доволно е да се скрати еден висок тенок бамбус стебло, да се отсече врвот со круна, а пред вас е готов, дури и полиран јарбол или колона; удар или изгори преку прегради во неговите зглобови, зглобови и на вашата услуга одлична цевка; исечете го бурето на парчиња и имате на располагање садови, кофи, чаши, садови, чинии и други прибор. Ако отсечете цел интерод со две недопрени партиции во јазлите, останува само да дупчете дупка одозгора, а бурето е подготвено. Поделувајќи го на половина, веднаш добиваме две мали корита.

Бамбус

Затоа жителите на Југоисточна Азија го ценат бамбусот на ист начин, а од тоа прават и оружје оружје: ножеви, каси, лопати, ги штитат селата од животни и непријатели со бамбус пикета ограда маскирана во тревата. Уметноста на резба, која е многу развиена кај овие народи, е поврзана и со бамбус.

Конечно, младите пука од бамбус, а кај некои видови, исто така, корените и семето одат во храна, заменувајќи зеленчук (на пример, аспарагус), од кој се подготвуваат вкусни ориентални добрите ахар и азија. Од стеблата се вади сладок сок, кој се вари и се добива бамбус шеќер. Од бамбус влакна, Кинезите добиваат одлична свилена хартија. Од бамбус направете фенери, музички инструменти, сплавови. Патем, во азиската Венеција, како главен град на Тајланд, честопати се нарекува Бангкок, цели улици на куќи одмараат на бамбус сплавови.

Изведува бамбус и улогата на еден вид огнено оружје. Со горење на нејзините свежи стебла, се слушаат остри и гласни звуци, како истрели од пиштоли. Овој имот долго време го користел населението за да ги исплаши животните. Од тенките стебла од бамбус, домородците прават примитивни воздушни пушки, од кои пукаат отровни стрели на игра.

Бамбус

Дрвото од бамбус е исто така исклучително широко користено во земји каде што не расте. Удобен мебел, одлична хартија, дури и висококвалитетни игли за фонографски записи се направени од увезено дрво. Бамбус оди до оградата, изградба на лесни мостови, производство на бројни предмети на спортска опрема. Во модерната конструкција, бамбусот исто така успешно се користи како засилување за бетонски конструкции.

Бамбусот е донесен од близок братучед на нашите трска, што често формира огромни прекривки, особено во поплавните и вливотите на Волга, Днепар, Дунав.

Се користи на материјали:

  • С. Ивченко - Книга за дрвјата