Фарма

Телото не стои, што да прави, како да помогне?

Кравата дава плод 9 месеци и телетувањето станува радосен настан за целото семејство. Удар за земјоделецот кога теле не застане, што да прави, какви мерки да се преземат? Ова може да се случи со новороденче или дури и тримесечно бебе. Болестите се различни, но знаците се исти, а специјалист треба да ја утврди причината и да препише третман.

Зачувајте го новороденчето

Инстинкт за копирани животни - новороденче лежеше 15 минути, се одмори, стани на нозе и ја следи својата мајка. Што да направите ако теле не застане на нозе, слаби, не се движи? До 7% од телињата не можат да преживеат без човечка помош. Причината е што излегувањето надвор, бебето го губи снабдувањето со кислород преку папочната врвца. Сопствените органи ќе се отворат со првиот здив кога нема доволно кислород во крвта и има многу јаглерод диоксид. Многу е работа за новороденчето да земе првиот здив, да ги исправи белите дробови и да го направи неговото срце да работи. Сето ова бебето ќе го стори сам, ако е родено здраво.

Ако имате крава од прва теле, породувањето не може да биде лесно. Неколку дена, неопходно е да се испита кравата за правилно лажење на фетусот. Ограничете ја храната со протеини, така што кравата не стане масна и овошјето не растат големи. Со продолжено породување, треба да се јавите кај специјалист кој ќе ви помогне да заштедите мајка и теле.

Помош за новороденчиња

Во практиката на ветеринарите, развиен е алгоритам за лекување на новородени телиња. Колку побрзо се ослободуваат цревата на бебето од амнионската течност, толку е полесно да се прилагоди на овој свет. Затоа, на сите телиња им се помага да заземат прв здив. Сите експерти знаат, ако теле не застане, што и како да се направи:

  1. Помагајќи да се роди, треба да го земете телето од задните нозе на карлицата и да ја спуштите со главата надолу за да излезе течноста.
  2. Продолжувајќи да го држите телото наопаку, исцедете ја слузта малку од носот и муцката кон излезот.
  3. Подгответе ја подготовката „Респирот“ подготвена, капете во носот и образот.
  4. Истурете ладна вода малку на задниот дел од главата, треба да ве натера да земете конвулзивен здив.
  5. Вештачкото дишење може да помогне да се исправи белите дробови ако вдишувате воздух 10 пати во една ноздра, затворајќи го другиот и устата со раката.

Да престанат да манипулираат во која било фаза, веднаш штом ќе забележат дека самото теле се справува со адаптација. Штом новороденчето дише, тоа мора да се даде на мајката. Лижејќи, таа прави масажа, принудувајќи ги внатрешните органи да бидат вклучени во работата. Бидејќи се крена на нозе, силното теле го цица првиот дел од колострумот - во него е неговата заштита од непријателски свет. Слаб новороденче треба да се пие од брадавицата, но не со сила. Нормално, ако телето стои на нозе во рок од еден час, ослабеното бебе може да добие сила 5-7 часа. Нема смисла да го заштедите подолго. За тоа време, ветеринарот направи сè што е можно со инјекции на витамини и минерали.

Зошто се раѓа слаб теле

Кравата го носи фетусот и продолжува да произведува млеко. Ова е нормално сè додека гестациската старост не е 7 месеци. Понатаму, времето треба да биде насочено кон правилен развој на фетусот. Балансираното хранење, витамински додатоци, дневни прошетки се услови за брза испорака на здраво теле.

Обично големите плодови страдаат од хипоксија, чиј принос беше долг и тежок.

Со неправилно пренатално хранење, доцна почеток, телето развива болести, зошто теле не може да застане:

  • нема доволно хемоглобин и ензими во крвта;
  • функциите на гастроинтестиналниот тракт немаа време да се развијат;
  • намалени ливчиња на белите дробови, флакциден миокард.

Телото одеднаш не може да застане

Здраво фризово теле во период на цицање на која било возраст се вели дека „паѓа на нозе“. Тој не може да стане, задните нозе се влечат безживотно. Зошто телето падна на нозе, што да се прави во овој случај?

Ако телето не се издигне, има многу причини. Само ветеринар, врз основа на тестови на урина и крв, општата состојба на бебето, може да направи дијагноза и да препише третман.

Ако мускулно-скелетната функција на зглобовите е нарушена, тие прво ги чувствуваат екстремитетите, утврдувајќи дали има воспаление на зглобовите. Можеби причината лежи во пункција, супурација, незабележлива на прв поглед.

Причината може да биде повреда на централниот нервен систем. Знак е депресивна состојба, слаб одговор на стимули. Оваа состојба, близу кома, може да настане од сончаница или топлотен удар.

Несоодветното хранење може да доведе до рахитис, заболувања на бели мускули, алиментарна дистрофија. Телото на телето брзо се развива; се бара нова храна за секој ден. Дури и теле на цицалка постојано одвојува храна од нејзината мајка во коритото за хранење од првите денови.

Рахитис се одредува со истенчување на ребрата, забите не се менуваат. Во исто време, телињата ги лижат wallsидовите, обидувајќи се да ги соберат недостасувачките елементи во трагови. Сите манифестации на неухранетост исчезнуваат со воведувањето на јод, селен, креда витамини Б, Е, Д.