Фарма

Избираме алкохоличари и колибри за свињи

Правилно избраните колибри на свињи не се само гаранција за ситост на животните. Дизајнот и големината на оваа опрема утврдуваат колку ќе биде чиста и висококвалитетна добиточната храна, како и нејзината економична употреба. Не помалку важни се пијалоците инсталирани на фармата.

Кои се барањата за хранење и пиење чинии за свињи? Кои се најефикасните и достапните конструктивни решенија во лична фарма?

Сорти и уредување на колибри за свињи

Наједноставните колибри што се користат за гоење на кој било вид домашно животно или птица, се отворени контејнери со соодветна големина и длабочина. Пример е пластична или метална коритка за свињи.

Предноста на ваквите колибри е нивната ниска цена и едноставност, но мешавините за добиточна храна во нив лесно се загадени, а невозможно е да се дозираат.

Различен принцип на работа за колибри на пратки за бункери. Наменети за дистрибуција на структури на суво добиточна храна се состојат од:

 • од бункерот каде првично се полни смесата за добиточна храна;
 • од послужавник во кој потоа паѓа храната;
 • од рестриктивни летви што не дозволуваат вишок на добиточна храна од бункерот веднаш да падне на палетата;
 • од палетата каде добиточна храна јадат свињи;
 • од странични бариери кои спречуваат да се истури смесата до границите на фидер.

Од преполнетиот бункер, добиточната храна за свињи низ слотот подолу паѓа во палетата, каде што животните ја јадат со задоволство. Штом празнината на свињите се отвори и се отвори отвор во бункер, се истура нов дел од храната и фидер повторно се полни. Како резултат:

 • храната останува чиста и свежа подолго;
 • дури и најслабите и нај доцните миленичиња не гладуваат;
 • храната не расејува на подот, што ви овозможува да заштедите и да не се плашите од инфекција на животни со хелминти или други инфекции;
 • одгледувачот троши помалку време за сервисирање и хранење на добитокот.

Пијалоци за брадавици за свињи

Слично на тоа, пијалоците за брадавици за свињи, иако поскапи од обичните кори, се посигурни, попогодни и побезбедни.

За разлика од отворените чинии за пиење, каде водата е секогаш достапна за свињите, дизајни за брадавици функционираат само кога животното притиска на брадавицата и овие отвораат снабдување со влага. Како резултат, течноста не станува контаминирана долго време, не паѓа на легло и се троши многу поекономично.

Таквите пијалоци може да се купат или направат со свои раце. Во последниот случај, мора да се запомни дека притисокот на водата треба да биде помал од 2 атмосфери за прасиња и 4 ако опремата е поставена во прасиња за возрасни животни.

Без оглед кој дизајн треба да избере одгледувачот на свињи за фидер или пијалок, неговите димензии треба да бидат такви што ќе одговараат на сите жители на свињите.

Барања за колибри и пијалоци

Големината на контејнерите за хранење и наводнување на животни зависи од возраста и полот на свињите, како и од нивниот број. Колку се помали прасиња, помали и потесни корита што им се нудат, толку повеќе животни можат истовремено да се вклопат покрај фидер за бункери за свињи или обична корита.

Истите критериуми се користат при уредување на долги отворени чинии за пиење, како и при пресметување на бројот на места ако треба да се инсталираат брадавици што пијат брадавици за свињи.

Висината на која е подобро да се монтираат алкохолот, исто така зависи од параметрите на стадото. Удобно е да се утврди врз основа на тежината на животните. Долгите корита честопати се делат со мостови за да ги принудат животните да се хранат од строго одредено подрачје на палетата. Покрај барањата за големина и длабочина, колибри и чинии за пиење за свињи мора:

 • лесен за чистење и миење;
 • имаат структура заштитена од урина, измет, фрагменти од легло или други остатоци;
 • бидете обемни и стабилни така што добиточната храна не се истура и водата не се истура;
 • Сместено во погодно место за пристап.

Снабдувачите на свињи дизајнирани за течна храна и пијалаци не треба да излегуваат во јавноста.

Внесувач за свињи во DIY

Купувањето на готови пијалоци и колибри не е проблем. Но, за да заштедите пари, можете да направите удобна и ефтина опрема за свињи со свои раце.

За производство на едноставен дизајн, погодни се пластични или метални буриња, азбест-цемент и пластични цевки со голем дијаметар, па дури и застарени гасни цилиндри.

Во зависност од дијаметарот на постојното барел, садот долж долгата страна се сече на два или три дела. Добиените олуци се темелно измиени, сушени и фиксирани на тешки, стабилни потпори или шипки. Острите делови мора да се третираат со шкурка или да се склопат така што свињите не се повредени.

На сличен начин, колибри за свињи се направени од стари цилиндри:

 1. Прелиминарно, остатоците од гас се испуштаат од опремата, проверувајќи ја празнината на садот со помош на пена за сапуница.
 2. Потоа, вентилот е многу внимателно отсечен од лежечкиот цилиндер, редовно навлажнувајќи ја страницата на исекотината.
 3. Кога ќе се отстрани вентилот, садот темелно се мие, а искористената вода се истура од станбени згради.
 4. Надолжен рез на цилиндерот ќе го претвори во два корита за свињи.
 5. Капацитетите горат.
 6. Од горе, метална решетка може да се прикачи на фидерите, спуштајќи што може лесно да го спречи навлегувањето на прасињата во коритото.

Слична технологија се применува кога цевка направена од азбест цемент или пластика е избрана за производство на фидер или сад за пиење. Самостојните колибри за свињи направени од овие материјали не подлежат на корозија, тие се лесни за одржување и може да се транспортираат, на пример, за инсталација на прошетка.