Градината

Цреша во форма на колона и нејзините најдобри сорти за московскиот регион

Меѓу многуте овошни дрвја, колонообрашните цреши сè повеќе стануваат популарност кај градинарите. Ова е кратко растение, кое не само што има привлечен изглед, туку и изобилство плодни. Со соодветна грижа и садење, дрвото е во можност да ги израдува своите сопственици со голем број миризливи и сочни бобинки.

Главните сорти на колонообразна цреша

Овој вид овошно дрво е во побарувачка. Поради нивната мала големина и компактен коренов систем, тие можат да се одгледуваат не само на отворено, туку и во саксии. Предноста на ваквите растенија е што тие добро се вкорени и почнуваат брзо да вроди со плод.

Најдобрата разновидност на колонообразни цреши за одгледување во предградијата е „Ахински хибрид“.

Разновидност „Бебе“

Овој вид се одликува со добра продуктивност и привлечен изглед. Дека „Бебе“ често се користи за создавање необичен ентериер. Бобинки во оваа сорта се сочни, светло црвени. Зрелите плодови тежат до 10 грама. Поради нивниот добар вкус, тие се совршени за различна обработка. Цветни се забележани во рана пролет.

Пупки од розова сенка. Карактеристична карактеристика на оваа сорта е добар принос и можност за само-опрашување. Дрвото расте до два метра, што овозможува да се засади дури и во мали области. Стеблото е исправено со многу пука.

Цреша во форма на колона „Воодушевување“

Оваа сорта е дело на холандски одгледувачи. Се одгледуваше во 2015 година, но за кратко време успеа да ги освои срцата на многу градинари. Добрите карактеристики на сортите и импресивната продуктивност придонесоа за таквата популарност. Од возрасно дрво, можете да соберете до 35 кг бобинки по сезона. Тежината на овошјето се движи од 10 до 15 грама. Бобинки се богати црвени. Пулпата е многу сочна и слатка. Зголемувањето на оваа сорта паѓа во средината на јули.

Цреша во форма на колона „Воодушевување“ се однесува на група растенија од џуџе. Со правилно одржување во градината, дрвото е во состојба да порасне и до 2 m височина. Поради декоративно дејство, често се сади во садови и контејнери. Круната на растението има тесна пирамидална форма, на која практично нема гранки. Првиот плод може да се забележи во втората година од животот. Грижата за оваа сорта е многу едноставна. Црешата се справува со многу болести, но е прилично чувствителна на ниски температури.

Цреша во форма на колона „кралица“

Ова е една од најголемите сорти на колонообразни цреши. Дрвото расте до 2,5 метри. Фабриката цвета цветно, истакнувајќи пријатна, богата арома што може да се рашири на значително растојание. Овошјето е темноцрвена боја. Нивната тежина достигнува 7 грама. Оваа сорта не треба градинарски и посебна грижа.

Ова е доцна зрел вид. "Кралица" - разновидна колонообразна цреша, која е погодна за одгледување во предградијата. Дрвото толерира ниски температури и е отпорно на разни болести.

Цреша во форма на колона „Ашински хибрид“

Ова е една од новите сорти, која беше одгледувана од цреши под името "Ашинскаја". Фабриката толерира тешки временски услови и сурови зими. Мало дрво. Неговата висина не надминува два метра. Ова растение се одгледува и за жетва и како украсно дрво. Само-опрашување на „хибридот Ашински“ се случува делумно, затоа, за да се зголеми неговото плодување, треба да се засади опрашувач „Загадување“ до него. Периодот на зреење на бобинки паѓа на вториот дел од јули. Зрелите дрвја можат да произведат до 30 кг култура. Бобинки се слатки и многу миризливи. Тие добро го толерираат транспортот на различни растојанија.

Сите горенаведени сорти се многу лесни за грижа. Растењето на младо џуџе дрво на вашата страница нема да биде тешко. Минимални правила - и вашата фабрика ќе стане најдобрата декорација на имотот.

Нега и садење во форма на цреша

Во однос на стандардните дрвја, недоволно големите дрвја имаат различна структура на системот на круни и корења. На ваквите растенија не им треба многу простор. За да можат да се чувствуваат добро, доволно е да се придржуваат на растојанието помеѓу садници од 0,5 метри. Таквиот интервал нема да влијае на плодот на црешата.

Садењето треба да се изврши во специјално подготвена дупка. На дното на процепот, треба да поставите слој од мешавина од чернозем и хумус. Ако областа каде што ќе се зголеми црешата, висока киселост, тогаш треба да додадете малку дрво пепел.

Треба да засадите дрво само во лабава почва. Копањето на локацијата не е многу потребно, бидејќи корените на џуџестите растенија се случуваат на длабочина од околу 15 см.

Во текот на првите две години од нивниот живот, се препорачува да се изврши редовно и обилно наводнување. Водата треба да се користи само топол, по можност дожд. Во топли денови и за време на формирање на овошје, зголемете го бројот на постапки.

Цреша во форма на колона претпочита малку кисела почва.

Размислете и за растојанието на подземните води. Вишокот на влага може во голема мера да го оштети дрвото. Затоа, најдобро е да се засади таква цреша на ридовите.

Правила за ѓубриво:

  1. Во пролетта, треба да се користи амониум нитрат. Таквите лекови придонесуваат за добра жетва.
  2. Од август до октомври се препорачуваат формулации поташа. Тие треба да бидат одгледувани во сооднос 2: 1.
  3. По цветни, секое дрво треба да се напои со лопен инфузија. За поголем ефект, мала количина дрво од пепел треба да се додаде во подготвената течност.

По нанесувањето на кој било вид ѓубриво, неопходно е да се напои дрвото. Овие растенија се развиваат многу бавно, па ако се придржувате кон правилата на хранење, можете да добиете добра жетва за две години.

Цреша во форма на колона - уникатно дрво што ги радува сите со својот изглед. Во согласност со правилата за садење и грижа, таа е во состојба да даде добра и висококвалитетна култура.