Градината

Коријандер, ака цилантро

Семе од коријандер, цилантро (Coriandrum sativum) - Семејството на целер (Apiaceae).

Годишна билка со тенок главен корен во форма на вретено и густа мрежа на странични корени продира во почвата до длабочина од 1-1,5 м. Најголемиот дел од корените лежи во слој до 40 см. Матичното е директно или закривено, тенок ребрест, често разгранет во горниот, т.е. висина до 80 см. Листовите се светло зелени, базални - на долги напивки со големи засечени сегменти, средно стебло - краткорочно, двополно, горно - неподвижно, тесно, дисецирано. Цветовите се бели или розови, мали, пет-лобусни. Плодот е сферичен двоносен. Расте диво во јужна Европа, на брегот на Медитеранот. Исто така, го има во европскиот дел на Русија, во горниот дел од регионот на Волга и во Волга, на Далечниот исток како плевел во градините, земјоделските култури, во близина на домувањето.

Коријандер е најстарото култивирано растение; неговите плодови биле пронајдени во антички египетски гробници од 10 век. П.н.е. е. Уште од античко време, тој е познат меѓу народите во Прекавказија и Централна Азија. Во Русија, коријандер за прв пат се појави во XVI век.

Семе од коријандер, цилантро (коријандер)

Во светската пракса, коријандер се произведува на жито за да се добие есенцијално масло, на зачинето жито без да се извлече есенцијално масло и да се добие зачинета зелена боја. Главните области на неговото одгледување во нашата земја се Централниот регион на Црна Земја, Регионот Среден Волга и Северен Кавказ. Во нашата земја, 5 индустриски и 10 сорти сорти на коријандер се воведени во културата.

Корисни својства

Зрелите плодови од домашните сорти на коријандер содржат до 2,4% есенцијално масло со многу пријатен и нежен мирис и вкус. Листовите од коријандер содржат аскорбинска киселина (витамин Ц), витамини Б1 и Б2, каротин, рутин.

Во народната медицина, долго време се користи не само плодовите на коријандер, туку и целото растение собрано во цветната фаза. Лушпа и инфузии на коријандер имаат антисептички својства, се добар холеретичен, експекторанс, аналгетик, хемороиден агенс, промовираат заздравување на раните, го стимулираат обновувањето на оштетените ткива.

Коријандер е вредна култура на зачини и вкус. Како зачин се користат свежи и сушени зеленчуци собрани за време на цветниот период на растенијата, како и семето (овошје). Свежите зеленчуци се зачинети со супи од месо и зеленчук, пржено месо, риба, салати. Пекари и кондиторски производи се ароматизираат со овошје, тие се користат во конзервната индустрија, како и во домашното готвење - во производството на колбаси, месо и динста за месо, зачинување риба, мариноване риба, правење леб, колачи.

Семе од коријандер, цилантро (коријандер)

Земјоделска технологија

Коријандер е слабост на топлина, се карактеризира со висока отпорност на мраз. Фабриката е толерантна кон суша, сепак, во првата фаза на развој и за време на поставување овошје, таа е многу чувствителна на влага. За сеидба се избираат добро осветлени области со лесни плодни почви со неутрална или малку алкална реакција на медиумот. На мочурливи, кисели, глинени почви кои лесно формираат кора, коријандер не расте добро.

Фабриката се размножува со семе. Сеење коријандер во јужните региони (во Северен Кавказ) може да се спроведе во есен (крајот на август - почетокот на септември), во други региони - рана пролет. Длабочина на сеење - 2-3 см.

Кога расте коријандер во заговор за домаќинство како зачин, се сее во неколку периоди со интервал од две недели, од рана пролет до средината на летото. Стапката на сеење на семе од коријандер е до 1,6 g на 1 м2.

Овошјето од коријандер не зрее во исто време, склони кон пролевање. Vestетвата обично започнува кога созреваат 30-40% од плодовите. Растенијата се сечат и по пет до седум дена, по зреењето на плодовите, се трева. Зачинетата зелена коријандер може да се сече во текот на целата сезона.

Семе од коријандер, цилантро (коријандер)

Декоративни

Ажур, ситно поделени лисја ги покриваат грмушките од коријандер со нежен зелен облак. Во јули-септември се појавуваат големи inflorescences-чадори, кои се состојат од мали розови и бели цвеќиња. Тие издвојуваат уникатна арома. Коријандер, исто така, изгледа добро за време на плодот, кога во чадори овошје со оригинална тркалезна форма почнуваат да зреат.