Фарма

Овци раси за чување дома

Домашните овци се едно од најбрзорастечките, непослушни и продуктивни животни на фармата. Не е изненадувачки што првите раси на овци за домашно одгледување се појавија пред многу илјадници години. Процесот на селекција не запира денес. Ако порано универзалните животни поседувале најголема вредност, давајќи им на својот сопственик волна и месо, сокрива, млеко и вредни маснотии, сега сè почесто им се дава предност на сорти со јасен фокус.

Во зависност од климата, потребите и побарувачката, големите и малите фарми се специјализирани за одгледување:

  • расни месо овци;
  • месо и месо и сорти на месо;
  • животни кои даваат висококвалитетна скривка и волна.

Постојат раси на овци чие одгледување е корисно за производителите на диетални млечни производи, вклучувајќи урда, пијалоци со кисело млеко и сирење. Во јужните региони, овците од масна опашка се многу ценети.

Карактеристики на раси на овци, нивни фотографии и описи ќе им помогнат на почетниците одгледувачи на овци да се запознаат со овие животни и компетентно да формираат свое стадо.

Романовска раса на овци

Домашната руска раса на овци што се појави на фармите на провинцијата Јарослав во XVIII век. И покрај преподобната возраст за разновидноста на домашни животни, расата е сè уште исклучително популарна и распространета.

Карактеристична карактеристика на расата овци Романовск е неговата висока плодност.

Поради можноста на кралиците да донесат неколку јагниња и мачиња, без оглед на сезоната, животните покажуваат одлична продуктивност на месото, иако тежината на овци и возрасни женки е далеку од претставниците на вистински месни раси на овци.

Јагнињата од расата Романоскаја овци брзо добиваат на тежина. Седуммесечен млад раст тежи околу 30-35 кг. Тежината на созреаните овни достигнува 80-100 кг, женките се половина полесни. Денес, оваа раса за одржување на домот е поддржана од големиот интерес од сопствениците на приватни домаќинства и земјоделските култури. Покрај добар квалитет на месо, животните добиваат здраво млеко со содржина на маснотии од околу 7%.

За време на периодот на лактација, овците можат да произведат до сто литри вреден производ.

Раса овци Елдибаевска

Предците на овците од расата Едилбаевска добиени уште во минатиот век, се казахстански животни со масна опашка и големи грутки овци од покраината Астрахан. Потомците на овие тврди сорти ги наследиле најдобрите карактеристики на нивните родители и биле во можност да преживеат дури и во најтешките степски услови, во влажна клима со мала количина сиромашна храна.

Овци на Едилбајевски - раса што издржува топлина, студ, прободувајќи го ветрот.

Во потрага по нови пасишта, животните надминуваат значителни растојанија и во исто време успеваат да хранат во овци до 120 кг тежина и 75 кг овци. Денес, оваа раса на овци може да се види не само во казахстанските степи, туку и во јужните региони на Русија, каде се вреднува и издржливоста и високата продуктивност на месо на животните.

Хисар раса на овци

Маслото од јагнешко месо е вреден производ, особено во областите на традиционалното одгледување овци, со што се утврдува појава на цела разновидност на раси на животни. Овците од месо или масна опашка се сè уште најпознати во Азија, Блискиот исток и Кавказ. Маснотиите во телото на животните од масна опашка од овци не се акумулираат рамномерно, туку само во регионот на опашката, формирајќи многу резерви на килограми.

Расата овци Хисар е жив претставник на сортата со месо. Големите животни растат до 190 тежина, а скоро третина од нивната телесна тежина паѓа на масната опашка од овци.

Харди овци, совршено прилагодени на планинските пасишта и транзиции, уживаа широка популарност за време на советската ера и сè уште се активни одгледувани во приватни земјоделски стопанства. Овие животни имаат добар имунитет и растат брзо, но не се разликуваат во плодност. Тежината на возрасната овца достигнува 90, а понекогаш и 150 кг, овните се уште поголеми. Масата на труп од месо надминува 140, а масната опашка овци - 180 кг. Овци за неколку месеци лактација даваат до 120 литри млеко.

Овци раса Мерино

Особен стандард за овци раси на ориентација на волна е Мерино. Оваа раса овци за прв пат била добиена на полуостровот Ибериј. И, Шпанците сè уште со право се горди на овој факт, со оглед дека овците на Мерино раса национално богатство. Сега Австралија е призната како светски центар за одгледување на овие животни. Ситностојаните овци имаат густ, мек капут, кој по стрижење и преработка оди на производство на облека, трикотажа и ткаенини со највисок квалитет.

Во споредба со овците од раси на месо, Меринос не може да се нарече голема, но количината на бела тенка волна од една личност може да достигне 18 кг. Денес, овчарите имаат на располагање неколку десетици раси и линии од педигре, добиени врз основа на Мерино или еднакви на нив по квалитет и количина фино-волна од волна.

Во првата половина на 20 век, СССР доби своја разновидност на мерино овци. Предците на Советскиот мерино, не инфериорни во однос на познатите Шпанци и Австралијци, биле домашни овци од Алтај, Ставропол и Чеченија, како и претставници на рамбулиеровата раса овци. За разлика од странските Меринос, домашните животни се поголеми. Овците тежат околу 110 кг, а овците се околу половина полесни. Оваа интересна раса на овци е сè уште интересна за руските сточари на овци и се користи во одгледување работа.

Француската гранка на Мерино е претставена со раса на овци Прекос со ситно фино руно и не помалку висока продуктивност на месо. Историјата на расата започна во XIX век. Во минатиот век се одгледуваше предвремена сорта. Animивотните се покажаа како тврди, лесно прилагодливи дури и на суровите северни услови. Во исто време, на Прекос, во споредба со расите само волнена ориентација, им требаат широки пасишта.

Овен на возрасни растат до 120 кг тежина, масата овци често достигнува 70 кг. Овците од Преко се плодни од другите мерино животни, тие се добри мајки, што е оправдано заради ризикот од ослабнато потомство на кое им е потребна грижа.

Куибишев раса на овци

Друга домашна раса на овци за чување дома има ориентација на месо, одлична рана зрелост и издржливост. Во исто време, расата овци Куибишев демонстрира одлични карактеристики на потрошувачите на густа диета без месо, карактеристична за мирисот на овци.

Овците Куибишев лесно се препознаваат по нивната силна телесна форма, мускулите нозе, широкиот дел на грбот и градите, густиот краток врат и главата без рогови. Најмногу од сè, овие говеда од говедско месо личат на познатите животни од март во Ромни.

Тежината на овцата достигнува 190 кг, женките тежат околу 100 кг. Јагнињата од расата Куибишев рано се совпаѓаат и ги фаќаат своите мајки по тежина кога ќе достигнат шест месеци.

Овци раса Дорпер

Dorper раса јужноафрикански овци беа добиени од страна на локалните одгледувачи со цел да се соберат добиток на продуктивно месо и волна овци со висока издржливост и одлична распространетост во прилично тешки услови на континентот. Како основа за работата, земени се животни Дорсет Хорн и црноглави персиски масни опашки и други сорти.

Дорпер не ги измами очекувањата на научниците и на сточарите. Околу еден век, оваа раса на овци ја потврдува својата способност да преживее скоро во пустината, раздава со извори на добиточна храна и извонредно храни тежина на долгите патувања на карпестите падини.

Тежината на овцата достигнува 140 кг, возрасните жени се половина помала. Полугодишните јагниња достигнуваат иста тежина, околу 50-60 кг.

Овци раса Texel

Расата овци Texel се смета за една од најстарите во Европа. Дури има и мислење дека животните од месо и волна со слични знаци биле познати дури и во времето на Велики Рим. Но, посебно внимание беше посветено на необичните овци без рогови во минатиот век. Во тоа време, поединци од холандско потекло добија инфузија на нова британска крв, и беше формиран нов стандард за пристојно одгледување на приватни земјоделски стопанства и во големи раси на фарми.

Како резултат на работата за селекција, овчарите и научниците успеаја да добијат совршена комбинација на продуктивност на месо и присуство на голема, мека, висококвалитетна волна кај големи животни.

Овците растат до 70 кг, тежината на овни за возрасни може да надмине 160 кг.

Animивотните се рани, скромен и се одликуваат со добар имунитет, што е важно кога чувате раса овци дома. Затоа, денес раса на овци Texel е избрана од илјадници сопственици на фарми низ целиот свет и особено во Русија.

Погледнете го видеото: Age of Deceit 2 - Hive Mind Reptile Eyes Hypnotism Cults World Stage - Multi - Language (Април 2020).