Фарма

Направете го тоа самите зајаци за зајаци

Почетокот на одгледувачи на зајаци пред одгледување на шпанско миленичиња треба да се грижи пред сè за кафези и колибри. Кои се колибри на зајаци кои ги исполнуваат барањата за максимална погодност при апсорпција на храна од животни и минимални во однос на нивните трошоци?

Главните видови на колибри

Самите хранење корита се специјална адаптација која помага да се намали времето и да се заштедат силите потребни за спроведување на правилното напуштање и прилагодување на диетата на животните. Покрај тоа, правилно инсталираните фидери ќе ја одржат ќелијата чиста колку што е можно подолго.

Постои огромна разновидност на колибри за зајаци, кои се поделени на следниве главни типови:

 1. Керамички чинии. Многу убави фабрички производи, погледнете ги клетките на највисоко ниво. Погодно е да заспијат храна, но зајаците често ги поништуваат, што доведува до поплавување на храна и загадување на кафезот.
 2. Расадници за напојување - се користат за да се хранат сено. Тие се многу практични уреди. Потребна е постојана контрола врз количината на остатоци од сено во фидер и нејзино надополнување.
 3. Зајаци за зајаци во форма на олук. Тие имаат голем број на предности: удобно добиточна храна што заспива, неколку лица можат да пристапат до еден коритото за хранење одеднаш. Тие се користат за концентрирана добиточна храна и коренови култури.
 4. Бункерските фидери за зајаци се користат за рефус или концентрирана храна. Главната предност на овој вид на колибри е тоа што храната се истура во неа еднаш на секои неколку дена, што е особено погодно за оние одгледувачи кои имаат многу ограничено време. Покрај тоа, таков фидер нема да дозволи зајаците да расејуваат и газат храна низ кафезот, што ќе го заштеди буџетот.
 5. Внесувачи на чаши. Обично се користат празни лименки, кои можат да послужат како колибри и чаши за пиење за зајаци, односно во нив може да се истури зрнеста храна, или да се истури вода.

Пиењето чинии за зајаци може да биде различно:

 • автоматски
 • вакуум;
 • брадавица;
 • чаша (какви било чинии, чаши, фиоки што не се штета);
 • од шишиња (најчесто се користат во одгледување зајаци).

Од што се направени колибри?

За производство на колибри за хранење на своите миленици, се препорачува да се користат следниве материјали:

 • тенок калај;
 • метален профил;
 • дрво (може да биде тенка табла, или лист иверица);
 • пластика;
 • плексиглас;
 • директен чеша.

Како помошни материјали, најчесто се користи тенка жица или прачка.

Ако за време на инсталацијата на фидерот се формирале остри рабови или прекари, тогаш тие мора да бидат измазнети, изшкуркани, со цел да се избегнат исекотини во кожа на зајаци.

Правила за изградба на фидер за бункери

Пред да започнете со изградба на фидери за зајаци дома, потребно е првично да се спореди големината на кафезот и цртежите на идниот фидер. Ако изборот е да се направи фидер од типот бункер, се препорачува да се земат предвид најпрофитабилните и едноставни опции за неговата изградба.

Најбрзата и најскапата опција за производство на фидер за бункери ќе биде нејзината конструкција на конзерва од 3 литри.

Како да направите фидер за зајаци, чекор по чекор инструкции:

 1. Првично, се препорачува да се повлече линија преку конзервата на висина од 1,5-2,5 см од дното на конзервата.
 2. Потоа пресечете ја половина од конзервата по должината на линијата без да надминете.
 3. После тоа, голем број дупки мора да се дупчат на дното со вежба.
 4. Од пресечената половина на конзервата, треба да направите рамен лист (сличен на theидот) и да се закачите на фидер.
 5. Завршениот снабдувач на бункери треба да се прицврсти на вратата од зајакот на зајакот.

Иако овој фидер не изгледа многу естетски пријатен, тој е многу лесен за производство, економичен (бидејќи можете да го изградите од тегла што содржеше, на пример, доматно пире) и е погодно за употреба.

Одгледувачи на зајаци кои имаат вештини за работа со галванизиран лим можат да градат корита за цинк бункер без многу стрес. Дури и без искуство во лимени дела, одгледувачи на зајаци ќе можат да направат таков инвентар за своите миленици, подложни на точни упатства и шеми за нејзино производство.

Упатства за производство на галванизирани колибри за галванизирана железо

Првата работа што треба да направите е да ги отсечете сите потребни детали според шемата. Потоа, со помош на клешти, свиткајте го листот долж испрекинатите линии наведени во дијаграмот.

За да може полесно да се свитка листот, се препорачува да се направат мали парчиња на подот од дебелината на галванизираниот лим, користејќи нож и владетел.

По изработката на сите делови, според шемата, можете да започнете со собирање на фидери. Острите агли и рабови треба да бидат измазнети или изшкуркани.

Готовиот производ ќе изгледа на сликата.

Вредни препораки за градење на фидери дома

Пред да започнете со производство на бункери фидери за зајаци според цртежите, треба да се земат предвид следниве препораки:

 • сите компоненти на аранжманот на клетките, вклучително и фидерите, треба да бидат што е можно поудобни за одржување на чистотата и хигиената;
 • ако фидерот е направен од тенки материјали што можат да бидат ископани од зајаци, тогаш е неопходно да се покријат рабовите на фидер со калај, за неговиот најдолг век на траење;
 • Се препорачува да се организираат фидерите така што добиточната храна е извалкана колку што е можно помалку (дупките за дупчење на дното на фидер, или да се постави долниот дел со фина мрежа);
 • обемот на колибри не треба да биде помал од волуменот на дневната норма на хранење зајаци, во спротивно животните ќе се качуваат во нив и ќе ги извалкаат;
 • прицврстувањето на фидерите на ќелиите треба да биде што е можно посилно, за да се спречи нивно превртување.

Пристапот кон одгледување домашни миленици домашни од креативна страна ќе овозможи размножување на зајаци со многу интересна занимација. Ако градите кафези и колибри за зајаци со свои раце од импровизирани материјали, можете да заштедите импресивна сума, пред да започнете со одгледување зајаци.

Погледнете го видеото: Пасхальный декор. Мастер-класс (Април 2020).