Растенија

Затворен папрат: сорти, фотографии, домашна нега

Најстарите растенија на папрат се одгледувале во оранжерии во време на Викторија. И сепак, овие неверојатни грмушки со ажур се многу популарни. Домашни папрати украсуваат куќи и станови. Со импресивна големина, растенијата се засадени во канцеларии, хотели и разни институции.

Повеќето од овие растенија се во состојба да преживеат разни природни непогоди и да преживеат во најтешки услови. Некои од нив се многу лесни за одгледување дома. Како и да е, за да е папрат да се задоволи со неговиот луксузен и здрав изглед, неопходно е да се запознаете со некои правила за нејзината грижа.

Опис, сорти и фотографии од домашни папрати

Сите папрати се повеќегодишни копнени епифитски растенија. Тие имаат кратки ризоми и циркус дисецирани лисја. На стебла испрскани со лисја, тие исто така се формираат копнени јамки кои брзо стапуваат во контакт со земјата. Подолу на листовите на растението се наоѓаат спорангија.

Во природата, растат повеќе од 10,000 видови водни, копнени, тревни и папрати слични на дрвјата. Во зависност од поделбата, тие можат да растат во шумата, во мочуриштата или ливадите. Меѓу нив има бебиња и великаничија должина на листот е повеќе од половина метар. Во хигрофилни растенија, листовите се тенки, силно дисецирани и имаат светло зелена нијанса. Паправите отпорни на суша се карактеризираат со кожени лисја, понекогаш со восочна обвивка.

Видови на папрати во затворен простор

Денес многу култивирани папратни видови погодни за одгледување дома. Најпопуларните од нив се:

 1. Нефролепис е најнеобичниот и добро познат вид на домашна папрат. Се одликува со спектакуларна розета, која е формирана од ажурирани лисја со спори однатре. Должината на секој лист достигнува 45-50 см.
 2. Давалија или расцеп шепа се одликува со црвеникави бушави ризоми кои висат над рабовите на одгледувачите што висат. Егзотичното растение се распрскува со сочни зелени лисја.
 3. Платицериумот е растение чии рамни лисја растат во различни насоки и се многу слични на рогови на елени. Неговата средина со кафеави лисја наликува на глава зелка.
 4. Асплениум или костур од други видови на папрат се разликува во неподелени, брановидни летоци по должината на работ. Навистина не му се допаѓа кога му се допираат лисјата.
 5. Блехумум или дербианка со својата структура е слична на палма. Кај возрасни растенија, круната достигнува дијаметар од еден метар и се состои од тврд ваи.
 6. Дисконија како куќичка може да се одгледува само во млада возраст. Со текот на времето, таа прераснува во високо дрво, чија висина може да достигне до 3-6 м.
 7. Полиподиумот или милипед се одликува со длабоко дисецирани лисја лоцирани на тенки стебла. Ризомот на растението лази и куки на површината, а самата грмушка е во состојба да расте во воздухот.

Како да се грижиме за папрат дома?

Активниот раст и убавиот изглед на растението директно зависи од растечките услови и усогласеноста со правилата за нега.

Осветлување и температура

На папратите во затворен простор им треба добро осветлено, но заштитено од директна сончева светлина. Многу градинари погрешно веруваат дека овие растенија се толерантни во сенка. Сепак, во сенка, грмушката ќе престане да расте, па дури може да умре. Затоа така што листовите остануваат големи и здравии, потребна е дифузна, но светла светлина. Најдобро е да ставите или закачете тенџере со папрат во близина на југозападниот прозорец.

Грмушките се чувствуваат добро во простории со температура на воздухот во рамките на + 15- + 22 степени. Сепак некои видови на папрати припаѓаат на одредени групиза што е неопходно да се создадат специфични услови:

 1. За полиподиум и пелети, температурата на воздухот во зима треба да биде околу +12 степени.
 2. Асплениумот, платрицериумот, нефролеписот и адиантумот се растенија што ја сакаат топлината, така што температурата на воздухот за време на нивното одгледување не треба да падне под +18 степени.

Треба да се напомене дека сите видови на папрати се добро проветрени места, и не толерираат ладен воздух и нацрти. Во лето, садови со растенија можат да бидат поставени во градината или на балконот, на место заштитено од директна сончева светлина.

Наводнување и влажност

Кога се грижите за папрати дома, потребен е одреден режим за наводнување. На едно растение му е потребна голема количина вода. Треба редовно да го напојуватеведнаш штом горниот слој малку се суши. Оптималниот режим за наводнување зависи од температурата на просторијата. Во жешката сезона, фабриката се напои неколку пати неделно.

Продолженото сушење на почвата е штетно за папратите. Треба да знаете дека цвет што веќе неколку дена е во сува земјена мешавина, нема да се опорави по наводнување.

Вишокот на влага за корените на растението е исто така штетен. Тоа е причината зошто папратите се засадени во добро исцедена почва, така што вишокот на влага веднаш се исцеди. За наводнување грмушки, се препорачува да се користи мека вода на собна температура.. Пожелно е да се вари или остави да отстои неколку дена.

Паправите се многу убави на висока влажност. Тие добро реагираат на секојдневно прскање. Во топло време и во простории со вклучени батерии, фабриката треба да се испрска неколку пати на ден или користете специјален овлажнител. Грмушките исто така се препорачуваат периодично да се истураат.

Папрати


Врвно облекување

Ако за време на активниот раст растението не ги добие потребните хранливи материи, бојата на нејзините лисја прво ќе стане многу бледа, тогаш тие ќе почнат да се претвораат во жолта и суво. Затоа, еднаш неделно дома, грмушките треба да се хранат со специјални комплексни течни ѓубрива.

Од крајот на октомври до средината на февруари, куќата треба да го зголеми тројниот период на одмор. Ако во ова време папрат се чува во ладна просторија, тогаш ќе биде неопходно не само да престанете со хранењето, туку и да се намали наводнувањето за половина.

Трансплантација на папрат

Грижата за папрат во затворен простор вклучува годишна трансплантација на млади растенија. Возрасните растенија се пресадуваат само откако корените целосно ќе го наполнат садот.

Тешкотијата лежи во фактот дека грмушките болно ја издржуваат постапката за трансплантација и можат да се опорават по неа неколку месеци. Затоа препорачан метод за транспортирањепресадувајќи растение од едно на друго тенџере без да ги расчистите корените на земјата.

Најдобро време за трансплантација е пролетта. За папрат, треба да соберете широк, низок саксија и почва со киселост од 5,0 до 6,6 pH. За само-подготовка на земјената мешавина ќе треба да се мешате:

 • тресет - 1 дел;
 • хумус - 1 дел;
 • лист земја - 1 дел;
 • оброк со коски - 1/5 дел.

На дното на тенџерето, кое треба да биде 5 см поголемо од претходното, прво се истура дренажа, а потоа се шири мов, а се истура подлогата. Фабриката е засадена и нејзините корени заспиваат земјена мешавина, така што меѓу нив нема празнина.

Веднаш по садењето и уште две недели, на растението му треба изобилство наводнување.

Размножување на папрати

Растенијата се репродуцираат на два начина:

 • спорови;
 • делејќи ја грмушката.

Во природата, папратите се репродуцираат по спори, сепак, ова е многу сложен и макотрпен процес. Дома, грмушките најдобро се размножуваат кога се пресадуваат со делење на грмушката.

Се препорачува да се одделат млади сокети од корен од растение за возрасни. Ова мора да се направи со голема претпазливост.така што постапката не ги оштетува корените. Ако е можно, треба да заштедат што е можно повеќе земја.

Деленки слета во подготвени мали садови и се наоѓа во топла просторија на добро осветлено место. Во периодот на адаптација и искоренување мора да се создадат сите потребни услови за млади растенија. Ним им е потребна висока влажност и изобилство наводнување. Отсуството на едното или другото на растението ќе биде штетно.

Можни проблеми со грижата за папрат

Ако растението создадете ги потребните услови и да се грижи за него во согласност со сите правила, тогаш не треба да има проблеми со одгледувањето. Сепак, под услови на затворено, грмушките можат да бидат погодени од некои штетници:

 1. Aphids, thrips и инсекти од скала може да се појават на растението ако просторијата е сува. Затоа, кога се грижите за папрат, потребно е негово чести прскање. Ако се појават инсекти, тогаш растението се третира со специјални хемикалии.
 2. Нематодот влијае на грмушките што се напоиле со ладна вода со многу хлор. Растенијата погодени од овој инсект се претвораат во жолта боја, а листовите се сушат. Грмушката итно треба да се пресади во свежа почва, откако претходно го третираше растението со инсектициди. Но, оваа постапка може да не помогне во папрат.

Кога растете папрат во несоодветни услови за тоа, може да реагира со пожолтување и сушење на листовите. Главните причини за сушење на листовите се препорачуваат да се изучуваат:

 1. Наводнување со ладна вода.
 2. Наводнување со висока содржина на хлор.
 3. Нацрти
 4. Одгледување растение во премногу ладна просторија.
 5. Изложеност на директна сончева светлина.
 6. Висока температура и премногу сув воздух во затворен простор.

Треба да се напомене дека кафеавите точки лоцирани на долната страна на листовите од папрат се спори на растението, што некои градинари ги земаат за штетници.

Избор на папрат како куќичка, нема да зажалите. Овие прекрасни грмушки живеат и растат добро под различни услови.. И со соодветна грижа, тие изгледаат шарени и убави, украсувајќи ја просторијата и потсетувајќи ја шумата.

Погледнете го видеото: Zoran Sumadinac - Autotune - Sezam produkcija Tv Sezam 2018 (Март 2020).