Прекрасната круна на Фатисија од Јапонија секогаш го привлекува вниманието на сите лозари во светот, долгорочното одгледување овозможи да се „скроти“ и да се облагородува азиската убавица. Друго име е јапонска Аралија. На островите, дивите растенија растат до шест метри, фасцинантно прсти на ветрот со широки дланки лисја. Тие се главната привлечност на растението.

Како прво, треба да се разбере дека културната фаца на Јапонија низ целиот свет е претставена само од еден вид. Но, таа има многу варијанти.

  • Мазери е многу компактен грмушка, нема големи димензии.
  • Пајакот веб - многу висок, неколку подови, остава како да е распрснат со бело.
  • Вариега - зелените прсти на листовите се чинеше дека се натопени во бела боја, изгледа многу невообичаено.
  • Анелиз - генетски хлорофил сведена на состојба на полуживот, со што листовите изгледаат златно жолти.
  • Цумуги Шибори - има скоро избелени лисја со зелени вени наредени во мрежа.

Друга опција за раст е хибрид на јапонски Fatsiya и кадрава, запознаена Ајви обична. Необичното растение го задржа неверојатниот раст на првите и убаво овенатите пука од втората. Хибридот се нарекува Фатседера и се одликува со бројот на поделени лопати на листот - не повеќе од пет парчиња. Фабриката е зимзелена, во грижата целосно се совпаѓа со двете родителски форми.

Јапонска фаца нега

Локацијата. Кога поставувате растение во стан, веднаш треба да размислите за изводливоста на нејзината локација. Малку е веројатно дека гигантот во должина од еден метар успешно ќе се вклопи во просторија со мали димензии, а оваа големина на јапонските слоеви на Fatsia може да достигне околу десет до петнаесет месеци. Многу скапо и луксузно, ова декоративно и листопадно растение изгледа во големи сали и канцеларии, добивајќи максимален простор и оптимална микроклима на воздухот. Докажано е дека широките лисја со лисја совршено го чистат воздухот во просторијата, филтрираат прашина и загадување. За детските институции постојат ограничувања, бидејќи стеблата сè уште се отровни кога се внесуваат.

Осветлување Најдобрата опција е дифузна, умерено интензивна, пигментирана сорта со темно зелени лисја толерира засенчување и вештачка светлина. Во јужните региони и во текот на летото, на улицата се поставуваат растенија, што ја прави круната поубава, стебленцата е подебела и посилна, коренскиот систем е поразвиен.

Температура Температурата на собата +20 е погодна за сите варијанти на Fatsiya Јапонија, на + 12 + 16 степени, растот и развојот се забавуваат, понатамошното намалување се заканува со смрт.

Влажност и наводнување. Најважното правило при навлажнување на почвата не е да се преполнува течноста, туку и да не се исуши земјата, во спротивно, опаѓачките лисја можеби никогаш не се опоравуваат. После ова, мора да ги врзете лисјата, да излезете со реквизити и долго време да го вратите поранешниот убав изглед. По сушењето на врвот на земјата, потребно е наводнување, по можност со топла вода, малку помалку во зима.

Превенцијата од претекување е едноставна: инсталирање на тава и отстранување на вишокот на течност по еден час. Самите лисја бараат чести влажно бришење со мека крпа, прскање до неколку пати на ден и, ако е можно, вистински туш неколку пати годишно.

Слетување и трансплантација. Првично, сечињата и сечињата се ставаат во саксии со соодветна големина за коренскиот систем, земјата од паркот (лист) е комбинирана со мешавина од песок, тресет и бусен. Како што се развива, целата грмушка е преместена во поголем тенџере, притоа додавајќи стимуланс на коренскиот систем.

Репродукција. Најлесен метод, погоден за кој било lубител на цвеќарството, е да се слетуваат воздушните слоеви веднаш во почвата и да се покријат со стакларија. Исечените сечи со неколку пупки погоре се ставаат во вода додека не се формираат корени и исто така се ставаат во услови на стаклена градина со температура од 25 степени во тресет песок. По формирањето на младиот процес, тој се пресадува во трајна мешавина на почва. Неодамнешното култивирање на хидрогел и хидропонија ја докажаа нивната вредност.

Репродукцијата по семе е можна за поискусните градинари, со што се добиени сортите додатоци на Фатисија од Јапонија, како можност за генетска модификација. Вегетативните форми за размножување (сечи и слоеви) секогаш ќе ги повторуваат точно мајчиното растение без варијации во бојата.

Опасни штетници. Инсектот, инсектот во размер и најчестите се пајаците грини и белците. Контролните мерки се спроведуваат со употреба на инсектицидни лекови според упатствата. Сивата гниење се населува во закиселената загадена почва, предизвикувајќи голема штета на растението и бара итна интервенција.

Така, ако правилно се приближите кон прашањето за поставување и одгледување Fatsiya Јапонски, тогаш можете трајно да се населите во вашата источна зимзелена убавина и можност сами да му се восхитувате и да ги изненадите гостите со неизмерлива убавина и благодат на прилично скромен растение.

Погледнете го видеото: Slatkaristika - Sakash da si faca 2 Official Audio (Март 2020).