Градината

Одгледување садници на краставици

Свежи, кисела и кисела краставици се суштински производ на нашата диета. Од утрото до вечерта, од дахтата се слуша „вкусна“ трошка свежа (од градината) краставици, и се чини дека нема ништо поубаво. Краставиците се најчеста градинарска култура, која, во зависност од временските услови и климатските услови, се одгледува на отворено, оранжерии, оранжерии, под привремени засолништа. Но, технологијата, во принцип, секогаш е иста. За да добиете квалитетна култура на краставици во раните фази во региони со долга ладна пролет, подобро е да се одгледува културата преку садници. Можете да го направите ова на различни начини: во или без почва, во посебни контејнери или контејнери, специјални касети, во оранжерии, на прозорецот на кујната, под привремени засолништа во топли кревети. Главната работа е да расте здрави садници.

Садници на краставици.

Подготовка на почва и контејнери за сеидба

Капацитети за сеење семе од краставици

Подготвителната работа започнува за 3-5 недели со подготовка на контејнери за садници. Коренскиот систем на краставици не толерира надворешно мешање. Затоа, домашно одгледување, сеење семе најдобро се прави во одделни садови од тресет или чаши од производи од кисело млеко.

Во овие контејнери, садници од краставици практично немаат корен од гниење. Ако садовите се користат постојано, а садници се трансплантираат, тогаш е неопходно да се дезинфицираат сите контејнери во раствор од калиум перманганат 1-2%.

Подготовка на почва

Како и другите култури, садници од краставици бараат лесна композиција, но водата-интензивни мешавини на почвата, вода и дише, доста заситени со органски и минерални ѓубрива. Периодот на расад на краставици, во зависност од сортата и видот на зреење (рана, средна, доцна), се движи од 25 до 30 дена. Затоа, подобро е да не се хранат садници за време на растот и развојот, и веднаш да се сее семето во добро оплодена мешавина од почва.

Почетниците обично купуваат готова дезинфицирана почва и ова го намалува времето поминато на подготвителна работа. Rsубителите на треперење прават сами мешавини. Универзална само-подготвена почва мешавина обично вклучува 3-4 состојки:

 • земја од лисја или тревници (не од четинари),
 • зрел компост или подготвен биохум,
 • коњ тресет
 • песокот.

Сите делови се мешаат соодветно во однос 1: 2: 1: 1. Ако нема тресет, можете да подготвите мешавина од 3 состојки. Искусните градинари подготвуваат свои, тестирани со време, мешавини од почва и не заборавајте да ги проверите за киселоста (pH = 6,6-6,8). За да знаете колку смеса и прибор за подготовка, земете 3 растенија на 1 кв.м како основа за пресметка. м квадрат.

Садници од краставици може да се одгледуваат на тресет таблети сместени во пластични садови со исечено дно. Таблета со дебелина од 5-8 мм се става во пластичен сад, напои, почекајте за оток и засадува семе. Подготвени за садење садници од краставици, свиткување на исеченото дно, истуркано од резервоарот и засадено во земјата.

Садници од краставици.

Дезинфекција на почвата за садници од краставици

Подготвената купена почва оди на продажба дезинфицирана, но (за секој случај) е изложена на мраз за дополнително замрзнување. Купената мешавина на почва не е дополнително оплодена, но сепак можете да проверите кај продавачот нивото на подготвеност за употреба.

Обрнете внимание на нашиот детален материјал: Како да ја подготвите почвата за садници?

Само-подготвената мешавина во северните региони од есен или 2-3 недели пред сеидбата на семето мора да се дезинфицира со замрзнување или, во топли и слаби мразни области, со парење / калцинирање, на други начини.

После дезинфекцијата, минералните ѓубрива и соединенијата се додаваат во само-подготвената мешавина на почвата, придонесувајќи за брзо формирање на кореновиот систем, сузбивање на габични и бактериски инфекции (веројатно не целосно уништени за време на дезинфекција).

Запомнете! Најчеста причина за рана смрт на садници и млади садници е габична и бактериска инфекција на почвата што предизвикува гниење на корен.

Од ѓубрива, во мешавината на почвата се додаваат 200 гр пепел (чаша), 40-50 g фосфорни ѓубрива и 30-35 g калиум сулфат, на секои 10 кг. Наместо тоа, можете да додадете 80-90 гр кемира или нитрофоски.

Сувата мешавина од почва може да се третира со биофунгициди: трихердермин, фитоспорин во мешавина од резервоарот со биоинсектициди: актифоти и фитоерм. Можете да ја третирате мешавината на почвата една недела пред да ги наполните садниците со работен раствор на Бајкал ЕМ-1, Екомик принос или сува подготовка Емочки-Бокаши. Навлажнете ја почвата. Во топла, влажна околина, ефективните микроорганизми се размножуваат брзо и конечно ја уништуваат патогената микрофлора.

Подготовка на семе од краставици за сеење

Попрактично е почетниците во одгледување садници да купат готов семенски материјал. Тој веќе е подготвен за сеидба. Не е потребна дополнителна обработка, освен ртење (доколку е обезбедена). Забележете: следниве податоци мора да бидат наведени во пакетот семе од краставици:

 • име на сортата или хибрид,
 • регион, област на растење (зонирање),
 • метод на растење (за отворено земјиште, оранжерии),
 • датум за расад,
 • приближен период на слетување за постојано место,
 • датуми на зреење (рана, средна, доцна, итн.),
 • намена на земјоделските култури (салата, за солење, други видови на берба во зима).

Не купувајте семе од случајни продавачи. Може да се измамите.

Обрнете внимание на нашиот материјал: Какви сорти краставици да изберете?

Расад од краставици.

Калибрација на семе од краставица

Само-собраните семе од краставици мора да бидат калибрирани и дезинфицирани. За садници биле пријателски, треба да го посеете семето со иста состојба. За да го направите ова, калибрирајте.

Десерт лажица без врв сол се додава во чаша вода. Семките од краставици се истураат во подготвениот раствор и се промешува. За неколку минути, ќе се појават лесни, лесни семиња од краставици, а тешки, тешки семиња ќе потонат на дното. Лесните семиња се одвоени. Солениот раствор се исцедува преку цедалка и семето што останува на дното на стаклото се мие темелно под проточна вода и се суши малку на собна температура.

Дезинфекција на семе од краставица

Најлесен начин да ги дезинфицирате семето од краставици дома е да ги впиете семето завиткано во газа 15-20 минути во раствор од 1% калиум перманганат.

Подолгото натопување негативно влијае на ртење на семето. Не претерувајте!

После дезинфекцијата, повторно е неопходно да се исплакнат семето под млаз вода и да се исушат на собна температура на распространета салфетка (не на филм) што добро ја апсорбира влагата.

Поуспешно дезинфекција на семе од краставици во раствор на еден од биолошките производи - алирина-Б, фитоспорин-М, гамаер-СП. Подготовката на решението за гравирање се подготвува во согласност со релевантните упатства. По дезинфекција со биолошки производи, не е неопходно да се исплакнете семето. Тие веднаш се расфрлаат за сушење на салфетка. Семето секогаш се суши до проток, но на собна температура.

Сеење семе од краставица за садници

Сеење во контејнери

По целата подготвителна работа, пред да ги посеат семето на краставиците, тие пополнуваат 2/3 од висината на садот со подготвена почва, поставувајќи дренажа на дното, ставете ги садовите на палета и ја наводнуваат. Дозволете вишок вода да се исцеди низ дренажните дупки. Оставете некое време контејнери за зреење на мешавината во почвата (треба да биде влажна, да се распаѓа, да не се залепи).

Во средината на подготвениот сад, директно на почвата или во длабочина од 0,5-1,0 см, ставете 2 семиња краставици. Откако ќе никне садници, остави еден, подобро развиен. Второто семе се отстранува со стискање на ниво на почва. Семето може да биде суво или никнува. Посипете ги семето краставици на 1,0-1,5 см со песок или сува почва. Лесно набиен. Навлажнете го прашокот преку шише со спреј и покријте го со филм за да симулирате услови на стаклена градина.

Фиоките со посеано семе од краставици се ставаат на топло место. Температурата на воздухот пред ртење се одржува на + 26 ... + 28 ° C. Пред садници од краставици, мешавината на почвата не се напои, туку само се прска од шишето со прскалка со топла вода. Подигнете го филмот дневно (кога се прска) за вентилација.

Кога да засадите краставици за садници?

Датуми на сеење семе од краставици за садници за различни региони може да се најдат во нашиот материјал „Датуми на сеење зеленчукови култури за садници за различни региони“.

Садници на краставици.

Грижа за садници од краставици

Садници од краставици се појавуваат на 3-ти 5-ти ден, во зависност од подготовката на семе (суво или никнува) и до условите на расад. Кога се појавуваат масовни пука краставици, филмот се отстранува, а палетите со садници се ставаат на добро осветлено место. Недостаток на осветлување може да предизвика еднострано истегнување на садници кон подобро осветлување.

Температурни услови за садници краставици

Семињата од краставици 'ртат на температура во опсег од + 26 ... + 28 ° С. Штом ќе се отворат котледонските лисја од краставиците, ќе се намали температурата на воздухот за + 5 ... + 7 ° С и во првите 2 недели се одржува на + 18 ... + 22 ° С во текот на денот и во текот на ноќта + 15 ... + 17 ° С. Оптималната температура на почвата во овој период е + 18 ... + 20 ° С.

Од 2 недели возраст, садници од краставици почнуваат да се навикнуваат на температурните промени во текот на денот и во текот на ноќта. Со голема влажност, просторијата е вентилирана без нацрти и силно намалување на температурата. 5-7 дена пред да се засадат садници од краставици на постојано место, тие почнуваат да се стврднуваат, навикнувајќи ги на потешки услови за живеење.

Режим на светлина

Краставиците се кратки денови растенија. Одгледувачите во моментов одгледуваат и зонираат сорти што се неутрални во однос на дневните часови, но остануваат да бараат на светлината на осветлувањето. Со недоволно осветлување, долг облачен ден, краставиците се извлекуваат, слабо апсорбираат хранливи материи и почнуваат да се заболуваат. Затоа, во раното сеење, тие користат дополнително осветлување со фитолампи, флуоресцентни ламби и други уреди за осветлување, кои можат да се купат во специјализирани продавници.

Како што растат садници од краставици, контејнерите се разделуваат за да не се задебелат растенијата. Со оптимален аранжман, лисјата на соседните растенија не треба да се допираат едни со други.

Садници на краставици.

Наводнување садници од краставици

Наводнување се однесува на главните три услови за одгледување здрави садници на краставици (осветлување, температура, наводнување).

Почнуваме со напојување на садници од краставици 5 дена по ртење. Наводнување и прскање се врши само со топла (+ 24 ... + 25 ° C) вода. Пред ова, само прскање (многу фино) до 2 пати на дневно време. Доколку е потребно, можете да водате од горе по должината на работ на садот со тенок проток без да ги допирате лисјата. Но, подобро е да се напои преку тавата.

По секое наводнување, почвата мора да се претопи со сув песок или ситно мелена мешавина на почва со хумус. Силната влага предизвикува распаѓање на кореновиот систем на краставиците, како резултат на растот на калапите. Микореза од мувла ја покрива почвата и го инфицира целото младо растение, предизвикувајќи масовна смрт на садници и повеќе садници за возрасни.

Намалување на садници од краставици

Ако мешавината на почвата е подготвена правилно и доволно исполнета со ѓубрива, тогаш можете да направите без ѓубриво. Периодот на одгледување садници од краставици е многу краток - 25-30 дена, таа нема време да чувствува потреба за нив.

Ако лисјата на садници од краставици ја промениле бојата, престанале да се развиваат, опаѓаат, можеме да претпоставиме, под други оптимални услови (температура, осветлување, влажност на воздухот и почвата, недостаток на болести), дека растенијата треба да се хранат.

Искусни градинари, прекривајќи ја почвата со песок по наводнување, измешајте ја со пепел, а таа игра улога на врвен облекување. Доколку е потребно, садници краставици се хранат на навлажнета почва со раствор од кемира, раствор од пепел, мешавина од елементи во трагови (со задолжително присуство на бор). За попрецизно да откриете какви хранливи материи им недостасуваат на растенијата, можете да барате знаци на елементарно гладување од сликите во каталозите и соодветно да ја подготвите нивната мешавина или да купите готова.

Микрохранлива исхрана може да се спроведе со прскање на лисјата на садници. Бидете внимателни при подготвување на хранливи раствори. Тие треба да бидат малку концентрирани, разредени. Зголемената концентрација може да изгори растенија. После облекувањето на почвата, императив е да се истури почвата со чиста вода и прекривка.

Краставица одгледувана низ садници.

Засадување садници на краставици во земјата

Стари расад од краставици од 25-30 дена, подготвени за садење, треба да имаат 3-5 развиени лисја, може да има антена (а), пупка (а). Садови од тресет со растенија се засадени преку 30-40 см до длабочината на садот, така што работ испакнати над површината на почвата за околу 0,5-1,0 см. По садењето, садници од краставици се напои со топла вода.

Кога садите садници од краставици со претовар, дното отсечено за време на сеидба е свиткано, коренот топка со растението се турка надвор и веднаш се засадува во пред-напоирана дупка. При наводнување на бунарите, можете да додадете корен, планир, на растворот од ѓубрива - „спортист“ или „кемир“.

Дали одгледувате краставици преку садници или веднаш посеете семе во земјата? Споделете го вашето искуство во одгледување садници од краставици во коментарите на статијата.

Погледнете го видеото: Jagodi vo saksii-period cvetanje ednogodisni strawberry (Април 2020).