Растенија

Орхидеја енциклопедија

Вид на како енциклични (Енциклопеја) е директно поврзана со семејството орхидеи. Комбинира повеќе од 160 растителни видови претставени со литофити и епифити. Во природата, тие можат да се најдат во Централна и Јужна Америка.

Карактеристични карактеристики на овој род се: симпоидна природа на растот (ова е кога младо стебло расте во основата на стариот), кратки ризоми (притаен воздушен пука), бифацијална (понекогаш една, три и четири лисја) псевдобули од круша или овус форма. Дебелите лисја од кожа имаат елипсовидно зашилена или ланзолативна форма, додека самата плоча е малку свиткана по должината на централната вена.

Фабриката цвета доволно долго. Значи, цветнито може да трае неколку недели или неколку месеци. Кај различни видови, апикалните педуни можат да се разликуваат. Значи, кај некои видови има единечни цвеќиња со прилично голема големина, додека други имаат мулти-цветни, високо разгранети inflorescences во форма на четка. Изречените зигоморфни цвеќиња имаат 3 сепали (сепали) и 2 вистински ливчиња (ливчиња), кои се многу тесни и имаат слична боја и форма. Доволно голема трооблеста усна (3-та вистинско ливче) бесплатно по целата должина има контрастна боја. Пар странични делови често се свиткани околу колоната, сепак, тие не се споени.

Орхидеја за нега на орхидеи дома

Ова растение е доста скромен и е погодно за одгледување и од искусни и почетнички орхидеи.

Леснотија

Овој род на орхидеи треба многу светло осветлување. Како по правило, треба да се расфрла во овој случај, но има и видови кои можат да издржат директна сончева светлина. Но, и покрај ова, таквите цвеќиња треба да бидат засенчени од горните пладневни зраци на сонцето, инаку може да се појават изгореници на површината на зеленилото.

Препорачливо е да го ставите цветниот сад на прозорските прозори на јужната, западната и источната ориентација. Без оглед на кој прозорец се наоѓа фабриката, есен и зима ќе треба дополнително осветлување со специјални фитоламп, а дневните часови треба да траат од 10 до 12 часа.

Температурен режим

Повеќето видови бараат умерено-топло или умерено температурни услови. Во овој случај, растението мора да обезбеди разлика во дневните температури. Значи, треба да пробате така што во текот на целата година температурата во текот на денот е 18-22 степени, а во текот на ноќта - од 13 до 16 степени. Искусните лозари препорачуваат енциклоните да овозможат разлика во дневните температури од приближно 5 степени.

Под поволни временски услови, во топлата сезона (мај-октомври), орхидејата се препорачува да се пренесе на улица. Сепак, таа треба да биде заштитена од налетите на ветер, директна сончева светлина и врнежи. На улица е многу полесно да се одржи потребната температура.

Земјишна мешавина

За да расте таква орхидеја, се користат и блокови и садови. За да го пополните тенџере, користете сфагнум, зимзелена кора и мали парчиња јаглен. Голем дел од кора од бор се зема како блок. На неговата површина, треба да го поправите кореновиот систем и ризомот на цветот, додека тие треба да бидат завиткани со не премногу дебел слој од мов.

Како да водаме

Цела година, фабриката се напои обилно и често. Наводнување треба да се направи само откако кората е скоро целосно сува. На површината на кореновиот систем има прилично густ слој на веламен, и затоа може да издржи кратки суши (не го прави сувиот период предолг). Се препорачува да се напои енциклинот не на вообичаен начин, но потопете го тенџерето (блок) во сад исполнет со млака вода 20-30 минути. Температурата на водата треба да биде приближно 30-35 степени. Овој пат е доволно за кората и корените да бидат заситени со влага. По ова, фабриката мора да се отстрани и да почека додека вишокот на течност не се исцеди. Потоа се става на вообичаеното место.

Треба да се напои исклучиво со мека вода. Може да се филтрира или остави добро да се реши.

Влажност

Фабриката не бара претерано висока влажност. Оптималната влажност треба да биде помеѓу 50 и 70 проценти. За да ја зголемите влажноста, можете да истурете проширена глина во тавата и да истурете малку вода, или до неа да ставите отворен сад исполнет со течност. Ако влажноста е многу мала, тогаш можете да користите навлажнувачи за домаќинство или генератори на пареа. Искусни градинари советуваат, барем еднаш дневно да навлажнете растение, кора, како и мов од распрскувач.

Ѓубриво

Таквата орхидеја треба да се храни во текот на целата година. Тие се спроведуваат 1 пат за 2 или 3 недели. За да го направите ова, користете специјални ѓубрива за орхидеи, разредете ги во вода за наводнување и земете ја дозата наведена на пакувањето.

Карактеристики за трансплантација

Трансплантирани само колку што е потребно. Значи, оваа постапка се спроведува ако капацитетот на блокот станува мал или во случај на закиселување на подлогата и негово распаѓање.

Период на одмор

Периодот на одмор на ова растение. Нему не му треба за изобилство цветни и нормален развој. Во случај кога очигледно здрав цвет не формирал ниту еден педунч за 12 месеци, ќе биде потребно вештачки да се создаде стресна ситуација за тоа. За да го направите ова, целосно престанете да наводнувате 11-14 дена, а исто така прескокнете неколку процедури за примена на ѓубриво.

Методи на одгледување

Кога се одгледува во затворено, таквата орхидеја може да се пропагира со делење на ризом. Треба да се запомни дека секоја дивиденда мора да има најмалку 3 зрели pseudobulbs.

Пропагирани со семе само во индустриски услови, тие исто така го користат методот на клонирање (меристем размножување).

Штетници и болести

Мите од пајак може да живеат на растението. Ако се најде овој штетник, тогаш цветот треба да има топол туш (приближно 45 степени), додека темелно го мие зеленилото.

Може да се разболи во случај на повреда на правилата за нега. Значи, може да се појави гниење како резултат на премногу честа и обилна наводнување, ако се напои многу слабо - корените ќе се исушат, директната сончева светлина може да остави изгореници на зеленилото. Исто така, ако има слабо осветлување, тогаш веројатно нема да видите цветни.

Преглед на видео

Главните видови

Повеќето видови на енциклопеии се популарни кај градинарите, но хибридите на такво растение се уште побарувачки.

Феругинозна енциклопедија (енциклопеја аденокаула)

Ова е најубавиот поглед на сите претставници на овој род. Самиот цвет е со средна големина, зрели pseudobulbs во висина може да достигне од 5 до 7 сантиметри. Листовите се доста долги од 30 до 50 сантиметри. Педункулот долг метар е со повеќе цветни. Ароматичните цвеќиња со доволно голема големина (со дијаметар до 10 сантиметри) се насликани во деликатна, розово-виолетова боја. Сепалите и ливчињата имаат тесно-лансирачка форма. Триаголната усна е доста широка, меѓутоа, кај централниот лобус, страничните делови се свиткани надолу, така што се стекнува со форма на клин. Во центарот на усната се наоѓаат темно виолетови надолжни удари, а во нејзината основа е снежно-бела точка.

Крилечка енциклопеја (Encyclia alata)

Ова растение оствари особена популарност поради своите миризливи цвеќиња и несакана грижа. Тој е доста голем. Значи, една грмушка може да достигне висина од 1,5 метри, а ширина од 0,5 метри. Мултифоралните педуни имаат иста должина како и самите грмушки. Цветовите се релативно мали, па во дијаметар достигнуваат не повеќе од 5-6,5 сантиметри. Theолто-зелените тесни сепали и ливчиња имаат лопатка или облична форма. Во нивниот горен дел има многу мали точки на бургундска боја. Усните се прилично големи белузлаво-жолти странични делови имаат широка овална форма. На триаголниот централен дел на усната има надолжни бургундски удари, а неговиот брановиден раб е обоен во богата жолта боја.

Енциклопеја на Брак (Encyclia bractescens)

Овој џуџест вид е многу популарен. Се разликува по тоа што може да формира доста густи и густи зелени колонии. Висината на зрелите pseudobulbs е од 2 до 3 сантиметри, а листовите со линеарно-lanceolate форма имаат должина од 40 сантиметри. Педуклите носат многу цвеќиња и тие, како по правило, не се издигнуваат над лисјата. Малите мирисни цвеќиња имаат дијаметар од само 2,5 сантиметри. Сезови и ливчиња од кафеаво-жолта боја имаат ланзолативна форма. Широката усна е боја-бела боја во форма на лопата. На неговата површина има надолжни матни ленти од виолетова боја.

Погледнете го видеото: Kaip persodinti orchidėją? (Март 2020).