Градината

Кога и како да се трансплантираат рибизли?

Денес, можеби е невозможно да се најде летна куќа каде што не растат рибизли. Црна, црвена и бела убавина ја освои убовта на градинарите со вкусни ароматични и здрави бобинки. За да добиете добра жетва секоја година, на грмушките во Бери им е потребна соодветна грижа и навремено размножување на сорти што ви се допаѓаат.

Во некои случаи, станува неопходно да се трансплантираат рибизли:

  • ако грмушките почнуваат да се мешаат во соседните обраснати дрвја или грмушки;
  • ако грмушката е застарена и бара подмладување;
  • ако треба да трансплантирате исечени корени или пука;
  • ако земјата под возрасна грмушка е исцрпена и растението е болно од недостаток на хранливи материи.

Во секој од горенаведените случаи, правилата за пресадување рибизли и постапката се исти.

Правила за пресадување рибизла

На трансплантацијата на рибизла му претходи избор на локација за идна грмушка или Бери. Рибизла сака осветлени топли области и не толерира затемнување, така што грмушките треба да бидат поставени подалеку од дрвја, огради и градби. Областа под идното Бери е ископана за да се отстранат плевелите и корените на старите растенија.

  • Јами се подготвуваат во избраната област за 2-3 недели на растојание од 1-1,5 метри едни од други. Плодна почва, хумус (компост), поташа, фосфатни ѓубрива или дрво пепел се влеваат во јами. Подготвената почва треба да биде лабава и хранлива. За црвеникав, пожелно е да се додаде песок во хранливата смеса, и да се стави мал слој кршен камен за дренажа на дното на јамата.
  • Големината на дупките е пожелно да издржи најмалку 50-60 см во ширина и 30-40 см во длабочина, но препорачливо е да се фокусирате на големината на корените на грмушките од рибизла.
  • Трансплантираната грмушка бара внимателна подготовка. Младите пука се сечат на половина, а старите гранки се сечат на земја. Натопете рибизли уредно и извадете ги од дупката. Не треба да го повлечете растението со пука - можете да ги оштетите корените или гранките. Ако не е можно да се извлече рибизла за прв пат, тие ја ископаат во круг уште еднаш за 1,5-2 бајонети од лопата во длабочина.
  • Ако грмушката е здрава, тогаш може да се ископа со грутка земја и да се пресади. Ако грмушката е заболена, треба внимателно да ги испитате сите корени, да ги отстраните оштетените или сувите, да ги отстраните ларвите на штетници и инсекти кои живеат во коренскиот систем на растенија. Третирајте ги растителните корени со раствор од калиум перманганат (калиум перманганат).
  • Истурете доволно вода во јамата, така што плодната мешавина се претвора во течна супстанција. Неопходно е да ја потопите грмушката во течност и, задржувајќи ја на тежина, посипете ја со сува почва 5-8 см над коренскиот врат на грмушката.
  • Повторно наводнете ја грмушката така што земјата се кондензира околу корените.

Потоа, за пресадено милениче се организира вообичаена грижа: чести наводнување, прскање и врвно облекување.

Трансплантација на есен

Сите градинари се мачени од прашањето: кога е подобро да се трансплантираат рибизли за да се добие целосна култура што е можно порано?
Во северните региони, препорачливо е да се трансплантираат рибизли во пролет, кога снегот се топи и температурата се зголемува. Но, ако грмушките веќе започнаа да растат, тогаш трансплантацијата на ново место треба да се одложи до есен.

Трансплантацијата на есен бара трпеливост, бидејќи грмушката мора да ги испушти лисјата, а протокот на SAP веќе ќе запре во пука.

За централна Русија, најповолен период е средината на крајот на октомври.
Во северните региони, датумите се менуваат за 2-3 недели. Ако го направите преносот на грмушките премногу рано, рибизлите можат да ги „измешаат“ сезоните и да растат, исфрлајќи пупки што ќе замрзнат во зима, ослабувајќи ја грмушката. Во топла и суво есен, засадените грмушки бараат редовно наводнување.

Зимско засолниште во овој случај е потребно. Можете да истурите 2-3 кофи стар хумус измешан со лисја од украсни дрвја во основата на грмушката. Потоа, до пролетта, околу грмушката се формира плоден слој на лабава почва, во која можете да изградите сад за наводнување.

Грмушки од рибизли засадени во есен се прилагодуваат на ново место во текот на зимата и се вкорени со цел да дадат жетва во текот на летото.

Грмушки од рибизли пресадени во пролетта корени долго време, се прилагодуваат и даваат култура само по една година. Околу грмушката во есен можете да засадите каранфилче со лук. Кога се крева во пролетта, исечете ги пердувите за 0,5-1 см на секои 3-4 дена, тогаш мирисот на лук ќе ги одврати штетниците.

Трансплантација во пролет

Во пролетта, обично се пресадуваат вкоренети сечи, односно тие се префрлаат од расадник ровот на постојано место во Бери. Ако сечињата беа засадени во есен, во пролетта тоа ќе бидат гранчиња со 2-3 лисја од пупки оставени над земјата.

Ако грмушката е исечена од минатата пролет, пред една година, тогаш до моментот на трансплантација треба да се добијат полнолетни грмушки со 2-3 пука. Лесно е да се трансплантираат такви млади грмушки, според правилата опишани погоре. Но, треба да ископате растение со грутка земја, тогаш постои минимален ризик од оштетување на корените. Трансплантираната грмушка во пролет бара постојана грижа и обилно наводнување во текот на летото.

Трансплантацијата на возрасни рибизли од рибизла во пролет се врши што е можно порано во средината или крајот на март, веднаш штом земјата ќе се одмрзна.

Трансплантација во текот на летото

Трансплантација на рибизла во текот на летото не е пожелно, но можно. На крајот на краиштата, се случува луѓето да се здобијат со нова куќа и штета е да ги остават своите омилени, во кои вложија толку многу топлина и енергија. Во овој случај, возрасните грмушки копаат со грутка земја, која треба да биде што е можно поголема. За транспорт на грмушките на ново место, се користат кофи, сливови и кутии според големината на корените. По садењето грмушка во подготвена јама, внимателно напојувајте го секој ден неколку дена.

Садници од контејнери може да се трансплантираат во Бери во секое време од годината или дури во текот на летото, обезбедувајќи им многу обилно наводнување и навремено врвно облекување. Веднаш по садењето, местото под грмушка треба да се прекрива со тресет, компост, хумус или песок, тогаш влагата ќе трае подолго. Ако јамите за садење се добро накосени, грмушките за садење ќе треба да се хранат само по една година.

Напис во предметот: златна рибизла - правила на грижа!

Погледнете го видеото: СРЕЌЕН РОДЕНДЕН ФИЛИП изненадување, 28 јули 2019 (Април 2020).