Летна куќа

Дизајн на затворен растенија во внатрешноста на станот (со фотографија)

Дизајнот на затворен растенија е важна компонента во правилното уредување и дизајнирање на цветни аранжмани. На оваа страница можете да видите многу фотографии од дизајнот на затворен растенија во различни стилови. Презентираниот дизајн на затворен растенија во станот ви овозможува да создадете поволни услови за живот на човекот. На крајот на краиштата, растенијата во дизајнот на ентериер ја играат не само улогата на декор. Тие го навлажнуваат и го прочистуваат воздухот.

Единечно растение

Едно растение е украсно лисје или цветно растение кое се одгледува одделно затоа што врши одредена функција или има особено привлечен изглед

Како што е опишано подолу, растенијата во затворен простор, како по правило, се поатрактивни, здрави и полесно се грижат ако се соберат во група. Сепак, украсите успешно користат самостојни растенија ако се доволно експресивни за да бидат во центарот на вниманието.

Кога растенијата се одгледуваат сами, тие немаат конкуренти што можат да го одвлечат вниманието на гледачот, но тоа исто така значи дека не постои ништо што може да ги скрие пожолтените лисја, деформените гранки, итн. Затоа, добар квалитет е еден од главните барања при избор на растение за негово поставување одделно. Постојат дополнителни фактори кои треба да се земат предвид.

Фитодизајнерите ставаат осамени растенија каде што ќе служат како фокусни точки. Но, дома, можете исто така да користите обична фабрика во посебен тенџере за украсување на здодевно место со цвеќиња или убави лисја. Фабрика може да се одгледува само за задоволство на неговиот сопственик, и да не додаде ништо на декор на собата. Ова е точно она што сите го правиме, и тоа е доста прифатливо, но, како по правило, обичните растенија, а особено несовршените, во групи изгледаат попривлечни.

Фокусна точка

Фокалната точка во просторијата е елемент што е привлечен и е необичен доволно за да го одвлече вниманието од предметите лоцирани во близина. Професионалните дизајнери препорачуваат поставување на фокусна точка на средина на идот, наместо во аголот, но аголот е често единственото место за голема архитектонска фабрика.

Архитектонски осамени растенија

Архитектонските единечни растенија се постојана декорација на просторија со целогодишна декоративност, и затоа за оваа намена се избираат украсни сорти на лисја.

Во едноставни термини, архитектонските растенија се доволно атрактивни за да служат како фокусна точка во просторијата, иако може да се користат и за пополнување на празен простор или за делење просторија во зони. Многу од нив се дрвја со интересни форми или шират лисја.


Експресивноста е клучен услов. Постојат неколку правила што треба да се следат. Изборот на текстура, боја и големина на контејнер или засадувач може да го засили или уништи изгледот. Како по правило, изберете сад, што е околу една четвртина од висината на архитектонската фабрика.


Во модерен минималистички ентериер, употребата на голема и експресивна архитектонска фабрика е скоро задолжителен услов. Проблемот е во тоа што цената на едно големо растение може да биде забрането. Сепак, ова не треба да ве задржи. Ако имате време да почекате, тогаш можете да купите млада фабрика, да ја трансплантирате редовно, а потоа, кога ќе ја достигне посакуваната големина, ставете ја на постојано место. Купување на штанд е единствениот начин ако сакате веднаш да го добиете вистинскиот изглед, без да купувате големи растенија. Голем, распрскуван папрат или хлорофитум за возрасни со каскада од зеле поставен на штанд може да даде архитектонски впечаток. Ова покажува дека линијата за разделување помеѓу архитектонските и не-архитектонските единечни растенија не е многу јасна.

Дизајн на соба и орхидеја во внатрешноста на станот (со фотографија)

Дизајнот на просторија со орхидеи бара внимателно внимание на изборот на локацијата на овие растенија. Орхидеи во внатрешноста на станот се единечни растенија главно за дневни соби. Орхидеите на Фаленопсис некогаш биле реткост, но сега може да се видат насекаде. По цветни, исечете го стеблото на висина од 3 см над јазолот (мало задебелување). Ова обично доведува до формирање на нови peduncles.

Вреди да се погледнат орхидеите во ентериерот на фотографиите презентирани на оваа страница и да се разбере суштината на изгледот на садовите:Би било грешка да се сметаат за архитектонски растенија како безусловна елита на група на единечни фокусни растенија. Впечатокот направен од зеленило на возрасна монста може да се натпреварува со многу архитектонски растенија, но станува збор за лијана. Антуриум или Стрелитсија ќе предизвикаат повеќе глави да се свртат отколку просечниот фикус, но овие убави цвеќиња не се класифицирани како архитектонски растенија, бидејќи нивната декоративност не е константна.

Палми во внатрешноста и нивните фотографии

Палми со умерена големина во внатрешноста, како што е елегантна камидореа и привлечните папрати вреди да се демонстрираат сами. Постојат растенија со обоени лисја кои можат успешно да се користат како единечни растенија. Lianas заслужуваат посебно споменување, бидејќи тие се најевтиниот начин да се добие висок и широк фокусен предмет.


Затворените растенија со големи цвеќиња исто така најдобро се поставуваат одделно. Спектакуларни кондензиран растенија како што се gloxinia, poinsettia и azalea обично се користат на овој начин.

Следно, можете да ги видите палмите во внатрешноста на фотографијата што ја илустрира благодатта на овие единствени растенија:Погледнете го видеото: СВЕТЛИНАТА И РАСТЕНИЈАТА (Февруари 2020).