Летна куќа

Motoblock Поздравете да му помогнете на градинарот

Употребата на машини за обработување земјиште во мали недвижности стана неопходност. Motoblock Salute го користат селаните во текот на целата година. Со помош на мал брз механизам, можете да ги извршите сите трудоинтензивни истражувања, да косете, па дури и да го отстраните снегот во зима. Постојат неколку модели на оваа единица. Изборот на асистент зависи од природата и количината на работа во домаќинството.

Опсегот на мотоблоки

Мотобилките се делат со моќност на моторот. Колку е посилен влече моторот, толку поефикасно работи мотоблокот. Но, не можете да инсталирате силен мотор на рамка дизајнирана за малиот Крт. За да се совпадне со моторот, се пресметуваат рамката, шахтите, спојките и држачите. Motoblock Salute се произведува како тешка и средна опрема во својот сегмент. Инвеститорот и изведувачот на моделот е фабриката за одбрана Саyут. Во зависност од моторот инсталиран на опремата, карактеристиките на моќноста и тежината на единицата малку се менуваат. За јасност, главните индикатори на мотоблокот „Салеут 5“ и „Салеут 100“ се поставени во општата табела.

Другите мотори се користат и во линијата на произведена опрема, давајќи им на моделите опремени со нив најдобри својства во однос на перформансите и потрошувачката на енергија. Моторни блокади Салетите опремени со кинескиот мотор Лифан се сигурни, а може да купите асистент за нешто повеќе од 20 илјади. Овој модел се карактеризира со:

 • прекинувач за брзина се наоѓа на воланот;
 • стабилност заради нискиот центар на гравитација;
 • мал радиус на вртење и голема маневрирање.

Другите нивоа на опсег вклучуваат мотори Kohler SH265, Honda GC 190, Robin Subaru EY-20.

Разликата помеѓу мотобологот „Салеут 5“ и „Салеут 100“ е во различен број брзини. Инаку, тие подеднакво ја извршуваат целата група на земјоделски работи со помош на прилози. Дел од работните единици се снабдуваат комплетно со единицата, а другиот се купува или се произведува независно. Софистициран дизајн на рамки, добро усогласување ја прават главната единица стабилна и мултифункционална. Со употреба на погон на ремен, единицата се користи како енергетска единица за машините за обработка на дрва. Доколку е потребно, влечниот трактор лесно може да се расклопи во посебни единици.

Купете делови од опрема од доверливи добавувачи. Пазарот на резервни делови е исполнет со нискоквалитетни занаетчиски делови.

Но, почесто, единицата ги извршува своите директни функции користејќи специјални додатоци за мотоблокот „Салут“. Значи, можете да ја култивите почвата со секачи за мелење во облик на срп, кои ќе ја мелеат и олабават почвата до длабочина од 25-30 см. Во зависност од тоа колку јазли се инсталирани на вратилото, 30, 60 или 90 см се обработуваат во една патека. И ако почвата е глина, цврста или девица, т.е. влекач зад тракторот со плуг лесно ќе пресече и подигне слој земја.

За инсталација на земјоделски монтирани уреди, единицата е опремена со посебен адаптер. Преносот на енергија на пинот преку ролерот за полетување на енергија овозможува повеќенаменска целогодишна употреба на тракторот „Салеут 100“ одење, погледнете го видеото:

Монтирани имплементи во конфигурација на motoblock

Комплетиран со влекач зад тракторот има само минимум canopies кои ќе ви овозможат да ја совладате техниката и да го разберете нејзиниот ресурс. Најсуштинско за патување на полиња и надвор од патот е присуството на тркала со голем дијаметар и со длабока подот што се самочистува. Таквата брановида обезбедува добра влечење со почвата, ја зголемува пропустливоста на единицата. Во собата има 4 култиватори, обесени 2 на секоја страна, култивирајќи 60 см почва. За поголемо зафаќање, ќе треба да се купат 2 култиватори. Комплетот вклучува:

 • секачи за мелење;
 • отворач
 • закуска за опрема.

За целосна употреба на ресурсот на моќен влечен трактор, неопходно е да се купат или направат монтирани и дополнителни уреди.

За да се посветам на земјата, ќе ви треба плуг, рид, пороен. И за бербата ви треба копач од компири. За порите од сено, употребата на косилка, гребло и сегментирана косилка за тревници за косење ќе ја елиминира потребата од набавка на високо специјализирани алатки.

Транспортен количка во рурално соединение ќе помогне да се справите со транспортот на земјоделските култури до магацин, сено до местото на складирање. Во зима, прилагодување на ротирачкиот вентилатор на снегот, за пет минути да се исчисти дворот по снежните врнежи.

Кои додатоци се купени за моторни блокови на Salute

И покрај моќниот мотор, единицата може да биде опремена само со препорачаните монтирани и влечни инструменти и алатки. Затоа, неопходно е да се проучат карактеристиките на опремата и набавката, доколку се препорачува за употреба во врска со Унијата.

Уреди за транспорт

Количката не може да биде со носивост над 500 кг. Тој е опремен со посебна сопирачка, има седиште. Можете да направите соодветна приколка сами. Производителот произведува адаптирана опрема. Приколка TPM-350-1 со галванизиран дно 1,2 во должина, ширина од 1,0 метар. Тежина на производот 93 кг, цената од 19 илјади рубли.

Кукачи за влечење трактор

Употребата на грицки за време на летната работа е повеќеслојна. Тие додаваат почва од браздата на растенијата, ги сечат браздите за време на садењето и ги затвораат. Затоа, дизајнот на ридот е избран за одреден вид работа. Во случај на употреба како приколка на влечење со ниска моќност, се избираат нерегулирани тркачи. Ова е крута структура, продлабочена со стрела во почвата до саканата длабочина. Растечките, разновидни ребра создаваат бразда, заспивајќи до основата на грмушките. Овие гребени работат ефикасно на дури и редови со постојана стандардна големина.

Друг вид рид на мотобологот „Салеут“ е диск. Прилагодливите дискови за навалување и растојание ви овозможуваат да создадете непречен удар. Дијаметарот на дискот е 40 см, што овозможува големо ширење ... Цената на тела е 800-1700 рубли. Често селанец не може да направи без плуг. Овој пиштол не се снабдува во комплетот, чини околу 2 илјади. Okuchniki и плугови се прикачени на главниот јазол преку гребени и заграда.

Опрема за производство на садови и тревници

Приврзокот, управуван од погон на ремен, ќе биде ротирачки косилка и снежен вентилатор.

Користејќи алатка за зголемена опасност, тревари, не смееме да заборавиме на сопствената заштита. На минимум, мора да се користат затворени облеки, чевли и безбедносни очила.

Хејминг страда. Колку побрзо ја исушите тревата и ја исушите, толку похранлива ќе биде храната. Користењето крошна за косење го олеснува, го забрзува процесот на бербата. Во зависност од густината и висината на тревата, се користат сегментирани или ротирачки алатки. Плетенките на сегментите се добри на рамна површина и ниска трева. Тие се идеални за косење на тревникот. Mowers for Salute motoblock од типот сегмент КМ-0,5 ја скрати кратката трева со мулчирање. Ширина на фаќање на половина метар, брзина од 4 км на час, тежината на уредот 35 кг. Опремата чини 12 илјади рубли.

Вртливата косилка за мотоблокот „Салут“ претставува два дискови со ножеви фиксирани на цврста рамка. Дизајнот е наречен Зора. Таквиот уред лесно може да се справи со суровата стара трева фатена од прачки. Висината на факелите автоматски се прилагодува, прилагодувајќи се на нерамномерноста на почвата.

Спецификации:

 • ширина на лента за косење - 80 см;
 • брзина на патување - 4 км на час;
 • висина на косена трева - 100 см;
 • опрема тежина - 31 кг.

Можете да купите ротирачка косилка за мотоблокот „Салут“ за 14 илјади рубли.

За да се грижите за пред-куќата во зимските месеци, можете да висат снежен вентилатор на трактор-прошетка, и четка за чистење на ѓубре на сува ограда. Но, потребните уреди ќе бидат прицврстувачите што се монтираат на местото на тркалата. Тие ќе одржат прави редови за време на садењето, што во голема мера ќе ја поедностави грижата за насадите за време на сезоната на растење.

Тркалата претставуваат конструкција со димензии:

 • дијаметар - 28 см;
 • ширина - 9 см;
 • дијаметар на центар 3,4 см.

Не е наведена целата опрема што ќе го олесни животот на еден селанец со употреба на мултифункционален влечен трактор.

Поправка на мотоблоки

Резервни делови за мотоблок Салут се лесни за купување. Ова е домашна техника. За увезените мотори што се користат во мотоблови, резервни делови испорачани за генератори и компресори се соодветни. Затоа, само треба да го нарачате потребниот дел според спецификациите на веб-страницата или на услугата точка.