Градината

Засадување на видови на градинарски цариградско грозде во земјата и грижа за тоа

Денес е ретко да се најде летна куќа на која не би биле засадени огрозд. За вкусна и здрава Бери, секогаш има место во градината, и покрај фактот дека грмушките можат да растат многу.

Растејќи огрозд на лична парцела, секој летен жител сака пред сè да добие одлична и квалитетна жетва на овошје од грмушки. Но, не сите сорти на цариградско грозде, за жал, можат да ве задоволат со висок принос. Затоа, пред да садите огрозд во нивната селска куќа, треба јасно да го одредите видот и неговите карактеристики.

Значи, многу искусни градинари веќе успеале да ги тестираат во пракса таков вид на цариградско грозде како што е сливи (Grossularia reclinata Chernolivovyi).

Во детали за цреша огрозд

Овој вид цариградско грозде е прилично млад, одгледуван во 1992 година од страна на одгледувачи на Серускиот истражувачки институт за градинарство именуван по Мичурина. Материјал за размножување беа сорти Слигови и Сливови 259-23, одгледани многу порано. Грозје од цариградско грозде е прилагодена за одгледување во Централниот, Урал и Средниот Волга региони на Русија.

При купување садници од цариградско грозде во специјализирани продавници, секој втор летен жител се соочува со опис на варикотата од цариградско грозде Chernoslivoy:

 • карактеристики на грмушки - средна големина со коси насока на не густи гранки; младите пука се дебели, честопати исправени, со светло зелена боја; старите гранки се светло-кафеави; гранките практично не содржат шила; постојните гранки се наоѓаат на долните делови на гранките, се многу ретки и кратки;
 • сорти на зеленило - тркалезна, средна или мала големина, доволно густа, не создава грмушка на грмушката;
 • inflorescences - средна големина, со својство на само-опрашување;
 • овошје - бобинки во форма на овални или круши со средна големина, за време на зреењето имаат темноцрвена нијанса, во моментот на целосна зрелост тие се здобиваат со црна боја, на бобинки има восок слој;
 • вкус на овошје - слатки и кисели бобинки со арома и вкус на слива; се користи за свежа или преработена употреба, како инфузии, компоти, метеж, вина и сокови;
 • индикатор за принос - еден и пол - четири килограми од грмушка;
 • степен на отпорност на болести - среден;
 • отпорност на климатски услови - дизајниран за одгледување во сурови услови, зимско-тврдо.

Проценувајќи ги сите предности според описот на цариградско грозде Черношливој, малкумина искусни летни жители одбиваат да го садат во нивната градина. Меѓутоа, за да добиете култура до четири килограми од една грмушка, треба, прво, правилно да го засадите, и, второ, последователно да научите да ја одгледувате и правилно да се грижите за тоа.

Правилно вклопување

Ваквата сорта на цариградско грозде воопшто не сака засенчени области, затоа се препорачува да се засадат сливи огрозд на добро осветлени сончеви насади. Во никој случај не треба садници да се ставаат под развиените круни на старите дрвја. Дозволено е да се засади меѓу млади дрвја на растојание до два метра од нив.

Одлично место за развој на огрозд може да биде лента по должината на живата ограда на растојание од него во рок од еден метар и половина.

Сливи слабо се вкорени во областите каде што претходниците беа малини или рибизли, тие многу ја осипуваат почвата. Ваквите страници исто така можат да бидат причина за развој на многу болести кои се вообичаени за овие видови овошни грмушки.

Разновидноста од цариградско грозде е многу реагира на плодните исцедени почви; не се препорачува да се засадува на низини со вишок на влага.

Садење огрозд Chernoslivoy препорачува да се изврши во есен (крајот на септември - почетокот на октомври), зимско-тврдо расад пред почетокот на студеното време успева да расте посилно и да се вкорени.

Сепак, огрозд може да се сади во рана пролет пред да се отворат пупките. Во пролетта методот на садење со употреба на сечи е ефикасен.

Правилна грижа

Таквата грижа вклучува:

 • навремено отстранување на плевелите во круните на грмушките и на плантажата каде се засадени огрозд;
 • навремена градинација на исушени гранки погодени од штетници или болести;
 • изобилство наводнување за време на цветни, оптоварување со овошје, подготовка за зимскиот период;
 • есенски врвен облекување со фосфор, поташа и органски ѓубрива на возраст од две грмушки;
 • прекривање на почвата под грмушка за да се задржи потребната влага;
 • формирање на пролетна круна пред да се засади;
 • превенција и контрола на болести.

Разновидна предиспозиција за болести:

 • прашкаста мувла - појава на лисја, пука и овошје од облога од бело брашно; растворите на бакар сулфат, калиум перманганат и специјални хемиски препарати се ефикасни за контролни цели;
 • Антракоза - појава на кафени дамки на зеленило, почнувајќи од долните нивоа на грмушката; ефикасен третман со специјални хемикалии;
 • bellвонче во форма на bellвонче - појава на жолто-кафеави спори влошки на лисја, inflorescences, јајниците, овошје; Хемикалиите дизајнирани да прскаат грмушки се исто така ефикасни.

Погледнете го видеото: КРАТКИ СОВЕТИ ЗА ОДРЖУВАЊЕ НА ГРАДИНА (Март 2020).