Друго

Рана зрела, слатка и сочна разновидност на диња Амал

Пронајдов нечистотија диња од Амал минатата сезона во моите резерви на семе - едноставно немаше доволно простор за тоа на страницата. Те молам кажи ни што е ова гледиште. На пакетот е напишано дека тој е рано зрел. Колку време е потребно за да се зрее целосно земјоделските култури и кој е најдобриот начин за одгледување диња ако имаме доцна и кратко лето?

Раните зрели сорти на дињи се во голема побарувачка кај градинарите во јужните региони, а особено во областа каде летото не може да ве задоволи со долга топлина. Една од најпопуларните и најдобрите од овие сорти се смета дека е диња од Амал. Не само што има кратка сезона на растење, туку има и висока отпорност на болести и ќе ве воодушеви со вкусни, овални и прилично големи дињи.

Опис на одделение

Амал е еден од големите плодни и продуктивни хибриди од диња на француската селекција, кој најде признание кај многу градинари и професионалци од градинарството далеку над нивната татковина. Диња успешно се одгледува во Молдавија, Украина и скоро низ цела Русија. Оваа уникатна сорта е погодна не само за отворено земјиште, туку и дава плод во услови на стаклена градина, додека одржува принос и вкус.

Миризливи и сочни дињи зреат по 3 месеци од моментот на сеење. Просечната тежина на едно овошје е 3 кг, а формата наликува на овална. Дињата е покриена со густа кремаста жолта кора со карактеристична ситна мрежа. Истата боја, само потемна и заситена, има слатко месо, додека семето кутија зазема многу малку простор.

Разновидноста е со висок принос: со добра грижа, можете да одгледувате дињи со тежина до 4 кг, и од 1 квадрат. м. добијте до 14 кг култура.

Предности и недостатоци на сортата

Покрај раното созревање, дињата Амал има и други предности што ја разликуваат против позадината на слични видови, имено:

  • висока отпорност на главните заболувања на дињи, како што се прашкаста мувла, суво гниење и фузариум;
  • добар принос и големи димензии на овошје;
  • одличен вкус;
  • добра транспортливост благодарение на густата кожа;
  • добра толеранција на суша.

Говорејќи за недостатоците на сортата, вреди да се напомене стравот од нацрти и ниска температура, што, сепак, е карактеристично за сите дињи што сакаат топлина.

Растечки карактеристики

Како што веќе рековме, дињата Амал ќе го воодушеви посевите, како на отворено, така и кога садат во стаклена градина. Во јужните региони со рани и топли лета, можете да сеете семе веднаш во земјата на почетокот на мај. Онаму каде летото е доцна и брзо поминува, подобро е прво да растат садници, така што дињите не страдаат од рано сеење и имаат време да созреваат додека е топло.

Дури и во северните лета, студено и не многу сончево, можете да уживате во сочни дињи со садење Амал во стаклена градина или стаклена градина.

Кога одгледувате култура на отворено, потребно е да му дадете добро осветлено место на локација каде нема нацрт. Почвата е пред-оплодена со органски и минерални комплекси, доколку е потребно. Растојанието помеѓу дупките треба да се направи околу 80 см, а во пазовите - најмалку 150 см, така што грмушката има простор да расте.

Садници најдобро се сее, почнувајќи од втората половина на април, во чаши со тресет - така ќе биде полесно да се пренесе трансплантацијата. Пред сеидбата, семето мора да се дезинфицира во калиум перманганат и да се впие за да отече. Растените садници се преместуваат на земја со воспоставување стабилно топло време.