Растенија

5 улоги на затворен растенија во внатрешноста

Зградите во затворен простор се повеќе од само средство за создавање здрава атмосфера и уредување дома. Без оглед на тоа дали зелените миленичиња се големи или мали, без разлика дали покажуваат луксузни цвеќиња или, обратно, ги освојуваат чудесните обрасци на лисјата и текстурата, тие се една од најважните алатки за создавање на самата удобност за која сите се стремиме. Не можете без нив дури и во најмодерните, екстравагантни и минималистички стилови на ентериер. И местото за затворен растенија не е само на прозорец прагови. Тие имаат уникатни таленти да ги извршуваат највпечатливите улоги во ентериерот. И подобрување на еколошката атмосфера, атмосферски, воведување на хармонија - само најочигледните од нив.

Затворени растенија на прозорецот

Погледнете внимателно на растенијата - тие се способни за многу

Денес, растенијата во затворен простор одамна не се сметаат едноставно како зелена позадина, која има место исклучиво на прозорецот или на специјалните штандови во аголот. Ова е уникатна декоративна алатка која ви овозможува да играте не само со атмосферата во просторијата, туку и со просторот, визуелната перцепција, контролното внимание, да привлечете очи, да ја потенцирате функционалната намена на зоните и да ја смените внатрешната структура на просториите. Затворените растенија со едно од нивното присуство се во можност да компензираат прави линии, да комбинираат некомпатибилни решенија за дизајн, да кријат недостатоци, да ги потенцираат доблестите, да донесат хармонија дури и таму каде што се прекршени основните принципи на дизајнирање. И внатрешните култури можат да ги откријат овие таленти во внатрешноста на кој било стил. И во хај-тек, минимализам, класичен, ориентален, барок, носталгичен стил, модерен, фузија, мансарда или провансалски ентериер тие играат подеднакво важна улога. На крајот на краиштата, уредувањето на уредување на многу начини нуди разновидни опции како и употребата на растенија во дизајнот на пејзаж.

Растенијата се индивидуални и уникатни. И според можностите за употреба во внатрешноста, секој може да се пофали и со предности и со недостатоци. Некои растенија, како што се папрати и фикуси, се идеални за улогата на неутрална зелена позадина. Други, како bellвона, Каланхое, бегонија или калцеоларија, се живописни акценти во боја кои играат улога на место во боја. Архитектонска и строга сансевиерија, смешна кромид, строги зимзелени и палми, исклучителни орхидеи, масивни хибискус и камелија, допирање на сенфолија и флексибилен бршлен - сите тие можат да играат различни улоги во дизајнот на собата. И, за да го пронајдете клучот за идеална употреба на овие растенија во внатрешноста, прво мора да ги погледнете сами на нив. И обидете се да ја откриете убавината на деталите за да ја забележите природата и талентот за да го промените просторот околу вас. Всушност, сè што е потребно за да се открие талентот на растенијата е да се погледнат на нив не само како жива декорација.

Затворени растенија во внатрешен дизајн

Современиот дизајн на ентериер разликува 5 главни функции или улогите на затворен растенија во ентериерот:

 1. Одвојување на просторот и зонирање
 2. Функционална дефиниција, создавање посебна атмосфера и нагласување на целта на одделните зони
 3. Играјте со просторот
 4. Маскирање во сите вредности
 5. Создавање точки на привлечност за око и улогата на букети за живеење

1. Алатка за зонирање

Зградите во затворен простор можат да станат не помалку ефикасни и ефективни сепаратори на просторот, средство за зонирање од најразлични екрани, украсни екрани, мебел, скулптури, полици и други класични предмети од рестрикторите за внатрешни работи. Точно, во овој квалитет затворен растенија можат да дејствуваат само во два случаи:

 1. кога станува збор за големи, високи и масивни растенија, согледани како остро спротивставен архитектонски елемент со околината;
 2. ако зборуваме за употреба на група растенија заедно создавање масивен ансамбл сместен на едно или повеќе нивоа, создавајќи еден вид линија за поделување или жив екран

Во овој случај, од растенија можете:

 • креирајте полноправно живеење на екранот, па дури и зелен ид со употреба на ползавци на екрани за поддршка;
 • користете ги за вертикална или хоризонтална строга "линија", поставена по ред;
 • ставете ги во улога на единечни „чувари“, „живи колони“, поставени на влезот во зоната, комбинирајте ги со мебел и потенцирајте со растенија почетокот на важна територија одвоена од остатокот од просторот;
 • создадете масивна група садови што случајно се ставаат, јасно раздвојувајќи еден дел од просторијата од друг, итн.
Затворен растенија во високи саксии

Дури и едно растение со експресивна силуета, поставено на влезот во зоната директно на подот или на декоративен држач, може да игра иста улога како голема полица или полица. Во исто време, растенијата не создаваат чувство на целосен прекин, туку делуваат како симболичен сепаратор, нагласувајќи ја изолацијата, безбедноста и посебната атмосфера на одделните зони, но без да се наруши единството на дизајнот на просторијата како целина. Кога користите растенија во зонирање, многу е важно да се постигне хармонична комбинација и да бидете сигурни дека нема негативен ефект врз перцепцијата на просторот. Ограничувачкото растение не треба да личи на туѓ предмет. Ако ви се чини премногу осамено, несоодветно, не се перцепира како важен органски дел од ентериерот, тогаш подобро е да го дополнувате со друга куќа, или скулптура или додаток што ќе помогне да се вклопи во ситуацијата. Исто така, вреди да се игра со дополнителни растенија и ако едно растение или избраното решение не е доволно за целосно да се оддели еден дел од просторијата од друга.

Како разграничувач, елемент за одвојување, можете да користите само високо декоративни, сјајни, но скромен растенија кои добро се поставени со слабо осветлување во внатрешноста. Најчесто, улогата на раздвојувачите ја вршат внатрешни култури од декоративни лиснети винова лоза, палми, папрати и големи дрвени култури. Не помалку улога од самите растенија во овој случај, исто така, играат капацитети. Тие точно мора да го истакнат стилот на ентериерот, во склад со сите додатоци и декор во просторијата, да бидат органски дел од декор. На садови за растенија вклучени во зонирање, не треба да заштедувате. Тука, најскромните и стандардните опции се несоодветни.

2. Атмосферски волшебници

Ако сакате да создадете посебна атмосфера во одредена област, потенцирајте ја нејзината улога и важност, користете ги сите таленти на растенијата во затворен простор да не се поделат, туку да создадете функционален акцент. Културите во затворен простор имаат уникатен талент за играње на улогата на атмосферски елемент. Со помош на правилно избрани растенија и нивно поставување, може да се потенцира дека одредени зони во вашата куќа се наменети само за релаксација и одмор, додека други се наменети за концентрирана работа. Растенијата играат улога на зелен психотерапевт, елемент што создава посебна психолошка позадина и удобна атмосфера, згодност и изолација.

Најчесто, атмосферската улога на растенијата се користи во дневната соба. Групите на затворен растенија тука се користат како светла позадина за семејна комуникација, околу тапациран мебел, омилен тросед, места каде целото семејство се собира за активни и не многу, но секако заеднички одмор. Со помош на нивните омилени зелени култури, тие создаваат зелена оаза, како да ја разделуваат комуникациската зона од остатокот од просторијата, оградувајќи ја во зелени „рамки“. Можете да создадете атмосфера пред комуникација со помош на големи култури како агруми, и со помош на цела група мали растенија во затворен простор. Неколку растенија на маса или маса, изложени околу или покрај софата, ќе помогнат да се создаде посебна атмосфера за комуникација и релаксација. Светли цвеќиња и овошја, мирни зелени рамнотежа едни со други.

Правилно избраните растенија ќе помогнат да се создаде соодветна атмосфера во други области. Светли украсни пиперки и агруми, зачинети билки ја потенцираат удобноста во кујната. Мирна, строга зелена култура, како бршлен и сансевиерија, се совршена позадина за вашата студија или занаетчиски агол. Класичните растенија со тврдост и лесна грижа се соодветни во собата на детето. И во спалната соба, носталгичните и убави цветни рози, Сентпули и камилиите ќе создадат посебна романтична атмосфера.

Растенија во внатрешноста на дневната соба

Како растенија кои играат улога на функционални акценти кои ја истакнуваат атмосферата на одмор и релаксација, се користат експресивни култури, со мирни зелени лисја, чисти линии и светли цвеќиња - култури што покажуваат зелена боја и весели бои во сета своја слава. Декоративно-лиснати starsвезди со класични бои, но различни големини на лисја, форми за раст, комбинирани во групи од 3 парчиња, надополнети со додатоци и важни меморијали, комбинирање на текстил и друг декор - класична опција за областа за релаксација. Тие се оживеани од неколку цветни растенија. Главниот услов е дека растенијата треба да ви се допаднат, да евоцираат позитивни емоции во вас, едно гледиште за нив треба да донесе мир и спокојство. Треба да имате впечаток дека сте опкружени со зеленило, опкружени со природа, во посебен агол, наменети само за вас и вашите најблиски, заштитени од остатокот на светот. И какви растенија ќе изберете - папрати, фикус, бреза, прикриен терен, спатифилум, crassulaceae или други тврди starsвезди - зависи од вас и вашиот личен вкус. Се разбира, треба да се дадат преференции на харди, добро прилагодени на различни услови на осветлување, растенија од декоративни култури на зеленило.

Карактеристиките на растенијата го подобруваат декор. На пример, можете да ја потенцирате атмосферата на агол за релаксација со перници, и избрани салфетки, семејни фотографии, поставување услуга или вазна со овошје, свеќи, ламби, избор на светли и експресивни садови кои го истакнуваат стилот на ентериерот. Декор е поставен на одредено растојание од самите растенија, во зоната. За работни области изберете строги додатоци и лаконски форми на садови, а за кујната - дополнителен декор и разни прибор што се користат на нов начин.

3. Влијание врз околината и перцепцијата на собите

Запомнете дека и големите и не многу затворените растенија влијаат не само на атмосферата во просторијата и расположението што преовладува во неа, туку исто така имаат значително влијание врз перцепцијата на просторот како целина. Масивноста или, обратно, визуелната леснотија, природата на силуетите и линиите, формата и големината на зеленило и inflorescences во затворени култури, исто така, предизвикуваат одредени оптички илузии. Во зависност од предизвиците, houseplant може да се користи за визуелно проширување на просторот или, обратно, неговата услуга, игра со перцепција за висината и ширината на просторијата.

Затворени растенија во внатрешноста

Масивна обемна палма со големи лисја има огромен ефект врз собата и бара многу внимателен избор на поставување како соло акцент. Ампелите со флексибилни пука што висат во висечки цвеќиња оставаат впечаток на зелен облак кој се зголемува во нулта гравитација, визуелно ја проширува просторијата и го прави таванот повисок, му дава простор на структурата и експресивност. Но, само ако не се стави во преден план. Грмушки од саттифилум на прозорецот визуелно го зголемуваат чувството на слободен простор, а бизарните бромелии, како и скоро сите фикуси, го потиснуваат. Секоја, дури и најмалата фабрика, во зависност од тоа дали создава сензација на мека позадина, бестежински и воздушен елемент или масивен, „густ“, голем, гломазен акцент на различни начини, но секогаш влијае на перцепцијата на ентериерот. Поставувајќи дури и една фабрика, да не спомнувам група на земјоделски култури во затворен простор, треба да го оцените нивното влијание врз околниот простор и во близина и во посебна зона и од значително растојание - влезот во собата. Размислете за вертикали и хоризонтали, тежина и контури, пренесување на светлина и сјајност на растенијата.

4. Маскирање во мали нешта и големи

Во секој дизајн секогаш има места што можат произволно да се нарекуваат „визуелни празнини“. Преголемите парчиња мебел, wallsидови, површини од кафе, трпезариски и масички за кафе, плакари, лавици, ниши, инсерти за позадина, и покрај убавината на користените материјали и модели, честопати се сметаат дека не се доволно интересни. Таквите места на кои погледот „нема што да се припива“ се конвенционално наречени празнини. И да ги пополните во дизајнот на која било просторија е најлесно со растенија. И не е важно дали станува збор за хоризонтални или вертикални површини. Ваквите празни, безживотни агли, неинтересни места можат да бидат украсени со помош на зелени и цветални миленичиња. Ако зборуваме за мало место во вашата соба што се чини не интересно, подобро е да поставите во него единечно, спектакуларно цветно затворено растение, шарен акцент што ќе се усогласи со шемата на бои на ентериерот. За големи простори и празнини, подобро е да се користат композиции на неколку затворени растенија, сложени по структура и висина, да се компонираат цели мириси со дополнителен декор.

Постои уште еден сличен проблем што може да се реши со затворен растенија - потребата да се маскираат недостатоци или непривлечни моменти, да ги скрие од prубопитните очи. Растенија - најдобри акценти за одвраќање, одлично средство за маскирање. И за неа не е неопходно да се инсталира пергола и да се остават ползавците да создадат цели зелени идови. Бујните завеси од растенија, малите крајбрежни места формирани за поддршка на ампел, лесно можат да ги покријат џуџиња, чипови, грди места, недостаток на покриеност или други непријатни детали.

Изборот на растенија за маскирање улога е многу едноставен. Тие треба да изгледаат како живи скулптури, а не само светли и привлечни акценти. Во исто време, вие сте ограничени само со барањата на растенијата за услови за одгледување, кои треба да бидат слични. Инаку, можете да одлучите за најнеочекуваните комбинации и експерименти, ако само да ги постигнете најинтересните опции. Што е најважно, запомнете дека во композициите што треба да го одвлечат вниманието од некои елементи на вашиот ентериер, потребна ви е игра во контрасти. Комбинирајте високи и ниски, минијатурни и големи растенија, комбинирајте култури со големи и мали лисја, играјќи со текстури, различни форми, силуети и карактер. Сезонските растенија-акценти поставени по ред во идентични контејнери се секогаш релевантни, играат хоризонтално и вертикално, кадрави потпори и строги круни или издолжени линии.

Затворени растенија во внатрешноста на трпезаријата

Улогата на растенијата во затворен простор како елементи за одвраќање секогаш може да се засили со дополнителен декор. Во случај на маскирање или пополнување, подобро е додатоците и текстилот да претставуваат сезонски карактеристики на ентериерот и да ги потенцираат деталите. При маскирање, соодветно е да се користат големи, исклучителни додатоци и мала, таканаречена лабава декорација, која привлекува внимание на самите растенија и ги збогатува нивните „способности за маскирање“.

5.Луксузни акценти да се восхитувате

Сосема спротивна улога на растенијата во затворен простор во маскирање и одвраќање на вниманието од недостатоци е акцентот на најкорисните елементи за дизајн. Всушност, растенијата во затворен простор се најубавите и органски акценти, со кои можете да ги потенцирате во ентериерот уникатна комбинација на текстури, луксузни позадини, најспектакуларни ламби, антички артикли, модерен мебел, колекции додатоци, семејни фотографии или мошти. Без оглед за каков агол на собата зборува срцето, со употреба на растенија во затворен простор можете да привлечете внимание на него и да го разликувате од околината. Во исто време, можете да играте со облоги, и со помал декор или додатоци од текстил до фигурини.

И тој елемент на ентериерот што сакате да го потенцирате со помош на куќичка треба самиот да го диктира изборот на одредена култура. Зелено милениче или расцутена starвезда од редот на егзотичните или модерните видови што најдобро ги открива вашите вкусови, привлекува воодушевувачки изглед, го претставува ентериерот и неговиот стил во светла кеш-тенџере, сместена до таков агол, ќе ги направи најбезбедните места во просторијата во центарот на вниманието. Главната работа е дека на прв поглед треба да биде јасна: ова не е едноставна фабрика, туку вистинска starвезда. При употреба на растенија како точки на привлечност на погледи, многу е важно да се земе предвид не само нивната убавина, туку и линиите, формите, силуетата. Тој треба да биде елегантен, експресивен и да се разликува од околината, во остар контраст со околината. Најдобрите акценти денес со право се сметаат дека се цикади, орхидеи, замиокулци.

Затворен растенија

Со декор и дополнителни алатки во близина на „привлечните“ згодни мажи, главната работа е да не претерувате. Користете само експресивни масивни предмети - лавици на весници, купишта книги, внатрешни кутии, вазни за кои, не бидете привлечни од самата фабрика, ќе ги привлечат очите кон предметот за кој се гордеете.

Компактните, мали, елегантни и уредни затворен растенија во убави саксии, светли корпи или дополнително украсени садови се одлична алтернатива за животните букети. Таквите растенија може да се користат за уредување на обоени дамки низ собата наместо да се сечат цвеќиња во вазни, и да се користат во декор на маса, на маси за кафе и чај, за украсување на шанкот, кујнски површини за работа. Растенијата со исклучително убави цветни или „филигрански“ детали - перница од лисја, убави плодови и сл., Секогаш се користат како живи букети. Сијалички цвеќиња, hippeastrum, орхидеи, затворени рози и гербери, bellвона, Kalanchoe, nerter и други обилно цветаат изгледаат одлично по овој квалитет. култура. Тие се нужно избрани во согласност со стилот на ентериерот, сезоната, користејќи виртуелно како боја на самото место и жива луксузна букет. Само запомнете дека сè во такви растенија треба да биде беспрекорно, дури и почвата покриена со украсни материјали и изгледа како тенџере на уметност. Растенијата во овој капацитет се совршено комбинирани со дополнителниот декор на садови, најразлични садови, кујнски прибор, корпи, други предмети за домаќинството и текстил за сервирање.

Погледнете го видеото: ZEITGEIST: MOVING FORWARD. OFFICIAL RELEASE. 2011 (Март 2020).