Растенија

Маранта е бела боја

Астролозите го нарекуваат стрелките на талентот на Водолија. Се тврди дека ова исклучително растение во затворен простор ги стимулира луѓето да бараат нови, неконвенционални решенија и помага да се погледнат старите проблеми на нов начин.

Народната гласина му припишува на стрелките скоро волшебни својства: корисен ефект врз атмосферата на куќата, емоционална состојба, здравје. Овој вид ја апсорбира енергијата на агресијата и го спречува загадувањето на домувањето со негативна енергија. Во вечерните часови, ги смирува нервите кои се воспалени, го ублажува стресот, прекумерната работа и несоницата. И покрај тоа, стрелката е многу убава.

Маранта (Маранта) е род на растенија од семејството Марантов, кој вклучува околу 40 видови кои растат во тропска Америка.

Белата венец Маранта, култиватор „Фасцинатор“ (леканоура на Маранта „Фасцинатор“)

НаArrowroot, сорти „Фасцинатор“ (марка леуконеура „фасцинатор“), секоја од овалните лисја изгледа како да е обоена со рака. Во средината, листовите се темно зелени, светло на рабовите или обратно, а по средната црвена вена има зигзашки ленти. Навечер, листовите се креваат и навиваат, а наутро со изгрејсонце повторно се исправаат.

Фабриката Маранта е многу тешка. Станува со свежина и топлина, делумна сенка, но претпочита висока влажност, затоа што доаѓа од тропска Америка. Под неповолни услови, стрелката ги испушта своите лисја, но со почетокот на подобри времиња, повторно воскреснува. На мојот прозорец, ова се случи двапати, кога во зима температурата на воздухот се спушти на 6 ° C.

Лист со стрелки „фасцинатор“.

Грижете се за стрелките дома

Општо, стрелката се чувствува добро кога температурата на воздухот е во опсег + 16 ... 30 ° C. Ја сака светлината, но не и светла. На сонце, нејзините тенки лисја бледнеат. Подобро е да се наводне стрелката во тавата, но таа никогаш нема да одбие да прска на лисјата. Така што влагата не испарува подолго, почвата во тенџере е прекриена со мов.

Се верува дека стрелката не цвета дома, но тоа не е така. Со нас, цвета годишно, а главно во зима. Но, цвеќињата се незабележителни, а ова растение е ценето за убавината на лисјата, а не на цвеќињата.

Ние ги храниме нашите стрелиња не толку често: 1-2 пати месечно (почесто - во лето, поретко - во зима) со растворливи сложени ѓубрива. Патем, многу одговара на сливите од печурки, односно на водата што останува од миење шумски печурки. Јас го собирам со остатоци од остатоци од печурки во шишиња, го затворам со плута и, доколку е потребно, хранат цвеќиња.

Маранта е бело-венец сорта „Фасцинатор“ (леканоура на Маранта „Фасцинатор“).

Маранта не треба да се формира, и кога растенијата ќе почнат да се стискаат едни со други, јас ги садам, одвојувајќи ги од ризоми. Можете исто така да размножувате со сечи, користејќи пука разгранети во форма на латинската буква "V". При пресадување, користам лесна хранлива смеса која се состои од еднакви делови на трева и лиснато почва, хумус и песок.

Јас ги отсеков избледените и исушените лисја со ножици близу земјата. И стрелата поубава, и градинарски ја поттикнува да ослободи нови пука од средината на грмушката, правејќи го растението уште повеличествено и спектакуларно.

Автор: Анастасија hurуравлева, кандидат земјоделско на науките

Погледнете го видеото: NYSTV - What Were the Wars of the Giants w Gary Wayne - Multi Language (Март 2020).