Растенија

Правилна грижа за затворен растенија дома

Цвеќињата во затворен простор украсуваат секој ентериер, воодушевени со својата зелена свежина и мирис, имаат позитивен ефект врз благосостојбата и здравјето на луѓето, помагаат во борбата против стресот, ја ублажуваат нервната напнатост. Исто така, зелените места го чистат воздухот од штетни материи и го дезинфицираат. Разгледајте ги правилата за грижа за растенија во затворен простор.

Дали на растенијата во затворен простор им е потребна грижа

Цветовите мора да бидат згрижени во текот на целата година. Со цел тие да останат убави и здрави долго време, потребно е правилно и навремено да се спроведат сите мерки на нега.

Без оглед на каприциозноста на цветот, потребна им е постојана грижа
И ако не преземете никакви активности, нивната состојба само ќе се влоши, сè додека не умрат воопшто.

Правила за нега во домаќинството

Главната тајна на успехот во грижата е да се создадат оптимални услови на животната средина, слични на нивните природни. Затоа, треба да се запознаете со карактеристиките на грижата за секое растение.

Влажност дома

Треба да се создаде во затворено влажна атмосфера, особено во зимакога воздухот се суши поради загревање. Затоа, во ова време важно е да се зголеми влажноста во куќата, создавајќи удобни услови за повеќето цвеќиња.

Ова може да се направи со обработка на зеленило од распрскувач, овлажнител, поставување насади во заедничка лента со влажен песок.

Потребата за наводнување и прскање

Редовното наводнување е од витално значење за сите претставници на затворен простор. Важно е правилно да се организира наводнување, бидејќи на секое растение му е потребна одредена количина на влага.

Редовноста на наводнување има сезонски карактеристики.

Но, постои општи правиланамалување или зголемување на фреквенцијата наводнување во зависност од сезоната:

 • обилно наводнување во пролетта, за време на периодот на активирање на растот на младите стебла;
 • умерено збогатување со влага во текот на летото, што треба да се зголеми во топло време;
 • постепен пад на есенподготовка за зимскиот минимум;
 • редовно наводнување во зима, бидејќи зелените места се влеваат во заспаниот период.
Важно е да не се претерува со наводнување, бидејќи прекумерното наводнување брзо доведува до смрт на насади.

Знаци на вода се:

 • затемнување, посипување и последователно распаѓање на зеленило;
 • формирање на мувла на лисја и цвеќиња;
 • појава на кисел мирис на почва.

Исто така со недостаток на влага растението сигнализира појава на такви знаци како што се:

 • жолтост на лисјата, сушење на пука;
 • извртување на стебла и лисја;
 • крцкава почва.

Одржување на температурата

Кога заминувате, исто така мора да се обидете да се придржувате до температурниот режим, во спротивно цвеќето може да го изгубат својот декоративен ефект, да се разболат, па дури и да умрат.

Важно е да му се обезбеди на цветот температура на која се прилагодува, тогаш добро расте, се развива и цвета бујно.

За многу претставници на домашна флора максимална температура може да достигне до 28 ° C, предмет на зголемена влажност во просторијата.

Оптималните индекси за температура се сметаат за 16-23 С, а минималната граница на температурата за не многу тврди растенија е 10-13 .С.

Ако се наруши температурниот режим, растението сигнализира преклопување, затемнување и паѓање на лисјата, венење на долниот зеленило и цвеќиња, издолжени пука.

Цветно осветлување

Режимот на светлина игра важна улога во растот на цвеќето и се заснова на обезбедување постојан пристап на растенијата до сончевата светлина. Ако зелените места растат во недоволно осветлена просторија, тогаш се грижи за вештачка алтернатива.

На многу цвеќиња им се потребни 12-16 часа континуиран проток на светлина од сонцето за да се процесира фотосинтезата, што е основа на нивниот живот.

И покрај theубовта кон светлината, цвеќињата се плашат од директна сончева светлина.

Хранење и кастрење

Нутриционистичката исхрана е потребна за да се одржи доволна количина на елементи како што се азот, калиум и фосфор во почвата, кои придонесуваат за развој на убаво зеленило и формирање на цвеќиња.

Кондензирани мешавини на почвата се состојат од ограничена количина на хранливи материи и се постојано исцедена од кореновиот систем и истекување низ дренажните дупки. Врвниот облекување треба да се изврши за време на периодот на активен раст.

Најповолно за ѓубрење е облачно време или темно.

За време на одмор, хранењето се намалува или воопшто не се храни.

За да се врати декоративноста и подмладување, се користи градинарски, што е важен процес и бара точност. Оваа постапка вклучува:

 • скратување на оштетените и заболените пука на здрав дел;
 • отстранување на стари лисја и пожолтени цвеќиња;
 • обрежување на вишок на раст за добар развој на нови пука;
 • стискање на врвовите на стеблата за подобрување на разгранување и раст на странични пука;
 • формирање, што ќе постигне одредена форма.
Важно е да се користат чисти, ако не и стерилни, алатки за градинарски работи.

Важно е да се земе предвид дека за секоја одредена фабрика ви е потребна ваша наредба за градинарски работи.

Ако прашањето за репродукција е индивидуално за секоја сорта, тогаш во врска со трансплантацијата, може да се донесе одредена наредба. Во посебен напис, исто така, ги испитавме општите правила за пресадување куќички.

Главните грешки кога растат

Со недостаток на сончева светлина пукањата се водат, а листовите и стеблата се претвораат во бледа боја, затоа е неопходно да се преуредите растението на повеќе осветлено место и да се сечат издолжените пука.

Во цвеќиња тоа сместени во нацрти, остава отворено и паѓа во близина на отворени прозорци или под вентилатор. Исто така, причината може да биде презаситеност на подлогата на почвата.

Во овој случај, треба да го преуредите цветот на помирно место и да ја намалите количината на наводнување.

Ако на летоци се појавија исушени кафени дамкитогаш директните зраци на сонцето паѓаат врз растенијата, што предизвикуваат изгореници. Цветот мора да се стави во сенка и постепено да се навикнува на светла светлина.

Лисјата го губат сјајот и изгледа безживотно кога се заразени од штетници. Треба да се преземат соодветни мерки со употреба на специјално дизајнирани средства.

 • Можни причини кога виткаат и паѓаат лисја силно наводнување, премногу топол воздух или негативен ефект на нацрти. Во овој случај, треба да се придржувате до правилниот температурен режим, наводнување и локацијата.
 • Ако цветот не се трансплантира на време, тогаш се забележува опаѓачки лисја. Може да биде предизвикано и од силно наводнување, лошо одводнување, вишок на светлина, висока температура, сув воздух во просторијата.

Важно е правилно да се одреди причината и да се елиминира навреме.

 • Бавен раст сигнализира недостатоци во исхраната, вишок влага или недостаток на светлина.
Важно е да се земе предвид дека во зима сите растенија се во мирување. Интензивен раст се јавува со почетокот на пролетта.
Во студената сезона, цвеќињата ги забавуваат виталните процеси

Гледајќи ги овие едноставни правила, можете да најдете пристап кон одгледување на кое било растение. И тие, чувствувајќи грижа, ќе започнат активно да растат и развиваат, воодушевувајќи се од своето бујно зеленило и прекрасен цветни.

Погледнете го видеото: ПОБЕДА НАД СОБОЙ (Април 2020).