Фарма

Како да се одлучи за избор на храна за аквариум и езерце риба?

Правилно избраната храна за риби е основа на нивното здравје. На полиците на продавниците за миленичиња има огромен асортиман на гасови што се разликуваат по изгледот, составот и цената. Можете дури да изберете посебна диета за одредени видови аквариум или езерце риба. Во рана фаза на развој на сточарството во аквариум, сопствениците мораа да соберат храна самостојно - рибите се хранеа со варени јајца, месо од месо, инсекти и црви. Сега е доволно да контактирате со консултант во продавницата и тој ќе советува сточна храна за риби што ќе бидат соодветни по квалитет и цена.

Како да се хранат аквариум риба?

Рибите во аквариумот не се движат многу, и овој факт мора да се земе предвид при подготвување на диетата. Секоја храна мора да се дозира така што рибата целосно ја јаде во рок од 1-2 минути. Корисно е за некои видови периодично да организираат пост.

Сува храна

Сувата риба храна е најзгодна за употреба. Може да се чува долго време (до 3 месеци) на собна температура и да не се влоши. Рибите јадат целосно, и не останува да гние во водата.

Производителите можат да ја спакуваат сувата смеса во различни форми:

 • гранули;
 • апчиња
 • снегулки.

Сите видови на сува храна за аквариум риби содржат мал процент на влага (до 4%), што овозможува да се чува долго време и да не стане место за размножување на габи или бактерии.

Големите таблети или гранули се попогодни за добивање на големи риби, а житарките се погодни за сите типови.

При изборот на одредена храна, вреди да се земат предвид само преференциите на жителите на аквариумот. Значи, рибата храна со риба Тетра е широк спектар на пелети, таблети и житарки за СРЈ и возрасни со различна големина. Пред да го купите, треба да се запознаете со составот - треба да биде квалитетен производ со висока содржина на протеини и витамини, а не сурогат.

Исто така, неопходно е да се земе предвид посебното хранење на специфични видови. Некои риби се хранат на површината на водата, а за нив треба да изберат храна што не тоне. Видовите сом и рибари добиваат храна на дното, а меѓу нив се наоѓаат и месојади и тревојади. Постојат и добиточна храна за разнобојни риби. Тие содржат природни пигменти (каротеноиди), што ја прави нивната боја поживописна.

Сувите гранули се побезбедни за здравјето на рибите - црви јајца, вируси, габи или протозои, како во живата храна, не можат да бидат фатени во него.

Замрзната храна

Во продавниците можете да најдете замрзната храна, која се состои од живи организми. Во процесот на неговото производство може да се користат гама зраци кои уништуваат патогени микроорганизми. Покрај тоа, погодно е да го чувате во замрзнувач и да не се плашите дека ќе се влоши.

Замрзната храна со риби е непожелно да ги нахрани без подготовка. Честичките од мраз може да ги повредат внатрешните органи на малите лица. Брикети мора да бидат подготвени за употреба:

 • отстранете ја таблетата од неговата амбалажа и ставете под проток на ладна вода;
 • отстранете ја вишокот на течност што се формира за време на одмрзнувањето (рибите нема да можат да ја јадат, и тоа ќе ја загади водата во аквариумот);
 • дајте им на рибите пилула и бидете сигурни дека тие се справат со тоа целосно.

Замрзната храна може да се даде како додаток на главната диета. Покрај тоа, вреди да се купат витамин додатоци - тие не само што ја зајакнуваат рибата, туку и придонесуваат за раст на аквариумските алги.

Постојат специјални авто-колибри кои исфрлаат мала количина на добиточна храна по одреден временски период. Овој уред е погоден не само за домашна употреба (на пример, за време на празниците), туку и за аквариуми за канцеларии.

Liveива и свежа храна

Liveивата храна за риби е најприродна храна. Во природата, многу предаторски риби можат да ловат ларви и ракови од дното на резервоарот, а на површината на водата тие можат да соберат инсекти што паднале во него. Во продавницата можете да купите неколку видови жива храна:

 1. Крвовите од крв се добро апсорбирани кај повеќето видови риби. Може да се нарече универзална храна за месојади.
 2. Корерата е погодна за оние сорти што не ја собираат храната од дното, но барајте ја на површината.
 3. Киклопите содржат голема количина на витамини. Особено има многу витамин А во него, што им дава на шарените поединци светла боја.
 4. Тубуларната е најкалорична жива храна за аквариум риби и може да предизвика дебелина. Не треба да се користи како основа на диетата.
 5. Дафнија е добра за нормално варење. Во него има малку протеини, па затоа е подобро да го дадете во комбинација со тубулатор или крвен бук.

Најопасните работи што можат да се најдат во живата храна се јајца од хелминти, вируси, габи и бактерии. За дезинфекција на храна, може да се чува неколку дена во замрзнувач. Ова ќе овозможи да се ослободиме од предизвикувачките агенси на некои заразни болести кои можат целосно да ја уништат рибата во аквариумот.

Не давајте рибино месо од цицачи или живина. Овие намирници содржат тешки масти кои се акумулираат во нивниот црн дроб и предизвикуваат опасни заболувања.

Хранење риба езерце

Во украсните езерца, основата за храна за риби не може да се формира природно. Заклучок - рибата во езерцето треба редовно да се храни. Во некои случаи, ларвите од комарци и други добрите може да се појават во вештачки езерца, но тоа не е доволно за да ја нахрани рибата.

Специјална храна за езерцето се продава во продавниците за миленичиња. Овие видови се поголеми, така што сувите гранули содржат повеќе протеини и хранливи материи. Breе биде корисно за одгледувачите да купуваат сорти на добиточна храна за различни возрасни категории, како и оние што ја подобруваат продуктивноста.

Хранењето аквариум и езерцето е предизвик за почетник. Важно е да се одреди соодветната компанија, составот и формата на добиточна храна, во спротивно рибата ќе биде слаба и неподнослива. Покрај тоа, треба да го проверите квалитетот и свежината на храната, да ја исклучите можноста за инфекција на жителите на аквариумот со храна. За совет, вреди да се контактирате со консултант во продавница за миленичиња, и да проверите дали избраната храна е соодветна, може да се направи само емпириски.

Погледнете го видеото: Денеска во службен весник излезе една срамна фалсификат одлука за избор на претседател на Собрание (Април 2020).