Градината

Популарни сорти на круши со различни датуми на зреење: име, опис, фотографија

За да им помогнете на градинарите кои планираат да садат млада градина или да садат неколку садници, подолу е избор на материјал на сорти на круши, кратки информации со име и опис, како и фотографија од овошјето.

Круша Пермјачка

Овој хибрид на размножување од три сорти (Тема, Елена и Космички) се однесува на летниот поглед на крушите. Расад брзо расте до пристојна големина, формирајќи круна во форма на пирамида и почнува да дава плод во третата година. Harетвата може да се земе на крајот на август, овошјето тежи 160 гр, а со соодветна грижа достигнува 300 гр. Пулшката од круша е многу сочна и слатка, без киселост.

Како опрашувач, најразлични Severyanka треба да бидат засадени во Permyachka.

Карактеристики на разновидност на круша Пермјачка:

 • брз раст и висока продуктивност (бара инсталирање на поддршка под гранките);
 • големи слатки плодови.

И покрај предностите, сортата не треба да се одгледува во северните региони, бидејќи за оваа клима нејзината зимска цврстина е просечна. Покрај тоа, плодовите се чуваат не повеќе од 10 дена, а во дождливите лета се подложни на сиво гниење.

Омилена круша Клап

Сортата е добиена како резултат на селекција од семето на круша шума убавина, признаена како една од најдобрите меѓу летните сорти. Младите садници растат брзо, формирајќи круна во форма на пирамида. Возрасно дрво не надминува 4 m во висина, круната станува ретка, а гранките висат.

Овошје не наскоро, само од 7-та година на садење. Плодовите зреат кон крајот на јули, додека на младо дрво тие се многу големи (до 250 g), но кај возрасна круша - половина од исто толку. Месото има малку кисело, но сочно и нежно, со зачинета арома.

Крушата на омилениот Клап е само-неплодна, затоа, за обилна жетва, во близина се засадени сорти Пана, Бере Боек, Сен Germермен.

Од предностите на сортата може да се издвојат:

 1. Изобилство плодни.
 2. Отпорност на суша и мраз.
 3. Големи плодови.
 4. Нема посебни барања за почва.

Недостатоци на омилената круша Клапп вклучуваат:

 • краток рок на траење (2 недели);
 • низок праг на отпорност на краста;
 • пролевање на зрело овошје што останува на гранките.

Одделение Алегро

Сортата се одгледува како резултат на бесплатно опрашување на есенската јаколева круша. Расад расте брзо и формира круна, малку овенати. Висината на возрасно дрво е средна. Овошје за 5 години, круши зрее во почетокот на август. Тежината на овошјето не надминува 150 g, пулпата е мека и сочна, "мед", без курва нота и киселост.

Бидејќи сортата е плодна, неопходно е да се засади заедно со круши Чижевска или роза од августов.

Позитивните квалитети на Алегро се:

 1. Висок принос.
 2. Слатки плодови.
 3. Нерамномерно зреење на овошјето (можете да ги користите постепено).
 4. Отпорност на ненадејни промени во климата и мразот.
 5. Голема отпорност на заболување од краста.

Меѓу недостатоците, може да се разликува многу краток период на складирање - не повеќе од една недела.

Круша руска убавина

Сортата е добиена како резултат на селекција на круши Бере Арданпон и ќерка Бланкова. Второто име убавина Черненко круша го доби во чест на научникот што го создаде. Есенската сорта одгледувана во јужните региони се разликува од другите во необична круна - пукањата се насочени строго нагоре во форма на пирамида. Harетвата дава само од 6 години од животот, но плодовите се големи (до 300 g), издолжени. Рипан во рана есен, има многу деликатна пулпа, сочна, со мала киселост. Во исто време, бојата на овошјето останува зелена, и со тек на време станува жолта боја. Рок на траење - не повеќе од 1,5 месеци.

Предностите на руската убавина од круша се нејзиниот висок принос и голема големина на овошје.

За опрашување, веднаш до руската убавина, се препорачува да се одгледуваат сорти со средни цветни периоди, на пример, yубимитса Јаковлева.

Сортата не беше многу популарна како резултат на ниска отпорност на мраз. Покрај тоа, вреди да се забележат такви недостатоци:

 1. Потребата за трајно формирање на круната.
 2. Незгодност во спроведувањето на грижата и бербата заради високата висина на дрвото.
 3. Со обилна жетва, можноста за кршење на гранките е резултат на карактеристиките на нивниот раст, според која е тешко да се воспостават потпори.
 4. За време на сушата, овошјето има горчлив вкус.
 5. Слаба отпорност на краста, особено во дождливи лета.

Пастрмка од круша

Стара сорта, исто така е наречена Форел или Пастрмка, која се привремено увезува од Саксонија (сигурно непознато). Името, описот и фотографијата на сортата на круши се поврзани со непроодната боја на овошјето, која се менува во различни фази на зреење. Крушите целосно зреат на крајот на септември, се со мала големина, но многу слатки и сочни, со лесни ноти на цимет. На круната му треба редовно опаѓање, така што сончевите зраци паѓаат на сите круши, и тие зреат рамномерно.

Цветни во сортата пастрмка се појавуваат порано отколку во другите сорти, а пчелите се потребни за опрашување. Така, плодовите ќе добијат иста редовна форма.

Бубрезите што ќе бидат врзани се препорачува да се исцрпат - во овој случај, големината на сите плодови ќе биде иста.

Приносот на сортата е добар, плод дава во втора година по садењето, но има прилично каприциозен карактер заради неговата посебна чувствителност на заболените наведени подолу (особено за време на цветни):

 • краста;
 • бактериски изгореници;
 • пораз на aphids.

Рок на употреба на културата е мал: на собна температура - не повеќе од 2 недели. Може да се продолжат до 1 месец ако температурата се намали на 5 Целзиусови степени.

Кога садите расад, важно е веднаш да се одреди трајно место, бидејќи крушата не толерира трансплантација. Оваа сорта ретко се одгледува, главно со тоа што градинарите собираат уникатни сорти (веројатно поради нивната ранливост).

Круша Ник

Зимска сорта добиена со вкрстување на круши ughterерка на зората и Талгар убавица. Возрасно дрво со средна висина, има ретка кружна круна, не расте многу брзо. Овошје во 5 години од животот, културата е обилна. Плодовите зреат кон крајот на септември, пулпата е сочна, слатка и кисела. Тежината на една круша е во просек околу 130 g, но има и големи примероци до 200 g.

Крушата на Ник е делумно плодна, сорти на Рогнада, Светланка, војвотка се погодни како опрашувачи.

Главните предности на сортата вклучуваат:

 • големи плодови;
 • добар принос;
 • висока зимска цврстина;
 • отпорност на болести како што се краста, клестероспориоза, ентомоспориоза;
 • долгорочно складирање (до 100 дена).

Недостаток на сортата на круша Ник се манифестира со брз пад на зеленилото и сецкање на овошјето, ако градинарски се игнорира.

Доцна белоруска круша

Зимска сорта, добиена од семето на крушата на Добар Луиз. Дрвото е со средна големина (не повеќе од 5 m во висина), но со густа круна во облик на топка, со краевите на гранките нагоре. Овошје во 3 години од животот во септември, додека просечниот принос. Плодовите не надминуваат 120 g во тежина, со груба кожа на кафеаво место. Пулпата е малку тврда, но сочна и малку мрсна, со мала киселост.

Бидејќи сортата е делумно самоплодна, се препорачува да се засади со круша Мрсна Лошитскаја.

Една од главните предности на доцната белоруска круша е многу долг рок на траење на овошјето (до шест месеци). Покрај тоа, самото дрво доста добро ја толерира зимата и дава плод брзо. Но, ако се предвиди тешка зима, подобро е дополнително да го покриете трупот.

Сепак, постојат недостатоци:

 • средна отпорност на заболување од краста;
 • задебелување на круната, што бара редовно кастрење;
 • густа структура на пулпа која не секој ја сака;
 • со голем принос, плодовите стануваат мали;
 • како резултат на студеното дождливо лето менувачките круши стануваат се повеќе кисели.

Чудо од круши

Зимска сорта, чии родители се ughterерка на Зора и убавина на Талгар. Има многу удобна круна за нега (не повеќе од 3 метри во висина) во форма на пирамида. Овошје во 6 години од животот, културата се отстранува на крајот на септември. Месото е слатко и кисело, малку густо, крушите се прилично големи (околу 200 гр).

Чудо од чудо е една од најомилените сорти кај градинарите заради следниве квалитети:

 • висока продуктивност;
 • одлична зимска цврстина;
 • долг рок на траење на овошјето (150 дена);
 • отпорност на болести.

Недостаток на сортата е можеби единствениот: ако не ја истегнете круната, плодовите стануваат помали со текот на времето.

Сортите на круши именувани, опишани и презентирани на фотографијата се само мал дел од сортите на ова слатко овошје. Сепак, од оваа листа е сосема можно да се избере сорта, земајќи ги предвид вашите сопствени потреби за вкус и климатските услови на одгледување. Среќно во изборот и добра жетва!

Погледнете го видеото: Our Miss Brooks: Board of Education Day Cure That Habit Professorship at State University (Февруари 2020).