Растенија

Влажност за растенија во затворен простор

Таквиот индикатор како влажноста на воздухот е неопходно споменат во секој напис посветен на затворен растенија и грижа за нив. Ова е еден од главните услови за добар развој на домашна флора, така што ќе го разгледаме подетално. Одамна е познато дека влажноста на воздухот е исто толку важна за растенијата колку и нејзината температура. Сувиот воздух, заедно со неоправдано високи температури, им штети не само на домашните миленици, туку и на луѓето. Затоа, создавање на оптимални услови за растенија им овозможува на нивните сопственици да бидат во поздрава атмосфера.

Начинот на однесување на растенијата кои имаат зголемени барања за влажност - на пример, адиантум, аспарагус - може да биде показател за нивото на влага во воздухот. Ако е претерано суво, овие растенија нема да ги задоволат своите сопственици со цвеќиња, да ги исфрлаат пупките и да престанат со развојот, дури и со соодветно наводнување. Нека ова биде сигнал за вас дека воздухот во станот губи влага. Различни методи ќе помогнат во обновувањето и одржувањето на нивото на влага. Најлесен начин да се купи специјален овлажнител. Но, висококвалитетниот уред чини пари и можеби нема да го даде посакуваниот ефект. Затоа, подобро е да ги користите старите докажани методи.

Првиот е прскање. Во време кога растението брзо се здобива со зелена маса, мора да се обработи и наутро и навечер. И ако второто прскање е целосно безбедно, тогаш при спроведување на првото, неопходно е да се земат предвид времето и локацијата на цветот во просторијата. Ако вашето растение се наоѓа така што наутро директна сончева светлина паѓа на неа, навлажнете ја пред изложување на сонце. Тоа е, нека капките вода испарат пред да започнат сончевите зраци на лисјата. Инаку, достигнувајќи ја саканата влажност на воздухот, ризикувате да го изложите цветот на сериозно изгореници.

Со претпазливост, треба да ги испрскате растенијата со спуштени лисја (глоксинија, сенполија, стрептопарпус) и сопственици на зеленило со цврсто поставување (hippeastrum, amaryllis). Вишокот на влага може да остане на нив, што е опасно со распаѓање. И за градинари почетници подобро е да се послушаат со следниве совети - воопшто не ги испрскајте! Воздухот за такви растенија може да се навлажни со други методи.

Една од најчестите е употребата на фиока за вода. Ставете го садот за цвеќе во простран сад, исполнет со проширена глина или камчиња. Нивото на водата треба да биде под дренажната дупка на тенџерето. Наместо камења, можете да земете мов, обичен или сфагнум и добро да навлажнете. Точно, овој метод има голем недостаток - мов, иако совршено го одржува нивото на влага, но може да стане дом за мали инсекти, нема да заврши со ништо добро.

И, се разбира, не заборавајте на долго докажаниот метод за одржување на влажноста на воздухот во зима - влажна крпа на батерија за греење. Одличен прием, со оглед на тоа што повеќето од затворените растенија се поставени на прозорски прагови.

Важни правила за одржување на потребното ниво на влажност на растенијата во затворен простор:

  • Кога прскате цвет, користете чиста вода само на собна температура, а претходно бранеше. Тоа е, тоа треба да биде исто како и за наводнување.
  • Сè треба да биде во умерени количини. Вишок на влага во воздухот му штети на растението, како и на неговиот недостаток. Опасноста е особено голема ако висока влажност е комбинирана со ниска температура. Ваквите состојби често предизвикуваат распаѓање на растението.
  • Кога правилата за грижа за растение не означуваат специфичен метод за одржување на нивото на влага за тоа, туку едноставно препорачуваат систематско прскање, тоа значи секојдневни процедури. Прскањето, што се врши периодично, само ја одржува чистотата на растенијата, тие може да се заменат со бришење на лисјата.
  • Оние претставници на внатрешна флора кои бараат голема содржина на влага во воздухот, но не сакаат вишок вода, можат да бидат поставени во близина на систематски распрскувани растенија. На пример, стрептокарпот е добро поставен веднаш до азалеа или абутилон. Во овој случај, процесот на прскање на вториот мора да се спроведе одделно, прво да ги отстрани од прозорецот, а потоа да ги врати назад. Таквите растенија не само што ќе бидат заситени со влага, туку и ќе бидат претставени пред соседите.
  • Некои домашни убавици - мандарина, азалеа, лимон - редовно бараат облекување на лисја. Добро е да се комбинира со прскање. Важно! Кога вршите ваков врвен облекување за лисја, бидете исклучително внимателни. Постапки се спроведуваат само во вечерните часови, одвојувајќи ги овие растенија од другите. Честопати, елементи во трагови потребни за една боја може да бидат штетни за соседните.
  • Конечно, уште еден совет. Во текот на летото, во топлина, ако немате можност да ги преуредите домашните растенија од собата до улицата, или на нив не им треба, поставете ги на подот. Тука растенијата ќе бидат поудобни, бидејќи под температурата е пониска. И, за да ја задржите потребната влажност во топло време, испрскајте вода од мало шише со прскалка наоколу - влагата ќе остане подолго во близина на подот. Овој метод е добар за gesneriaceae (стрептокарпови, сенполија).

Ова е главната работа што треба да ја знаете за влажноста на воздухот кога се грижите за растенијата. Се разбира, има голем број претставници на затворен растенија кои бараат дополнителни специјални услови за влажност. Во советите за грижа за нив, дефинитивно ќе прочитате за нивните потреби и за тоа како да ги исполните. Иако обично на таквите растенија им треба одржување на стаклена градина, подобро е да почекате одгледувач со малку искуство со нив.

Погледнете го видеото: CAMPI FLEGREI: ITALY'S SUPERVOLCANO PT4: ERUPTION SIMULATION IN PRESENT DAY (Март 2020).