Друго

Растеме невен садници: времето на сеење семе

Кажи ми кога да сее невен на садници? Цветовите секогаш беа посеани веднаш на цветницата, но сакам да му се восхитувам на цветни не само кон крајот на летото и есента. Еден сосед посочи дека ако бидат засадени со садници, тие ќе цветаат порано.

Marigolds или Chernobrivtsi - едно од најпознатите скромен цветни градина. Нивните семиња се карактеризираат со добра ртење, грмушките апсолутно не се бараат во грижата, но долго време ќе уживаат со шик цветни. Покрај тоа, карактеристичната арома на inflorescences и лисја ќе исплаши од местото на мали штетници, што го прави цвеќето корисно наоѓање за градинари.

Најчестиот начин за одгледување невен е од семе. Најчесто, семето се сее веднаш на отворено и веќе на крајот на летото, бујните грмушки се покриени со жолти или кафеави inflorescences, испуштајќи постојан и богат пријатен мирис.

Методот за расад ви овозможува да го приближите времето за појава на цветни за еден месец, како и да избегнете таква постапка како истенчување садници на кревет, бидејќи обично семето се сее „со маргина“, во случај да не се зеле сите.

Кога да засадите невен за садници? Времето на сеење зависи од два фактори:

  • локална клима;
  • очекувано време на цветање.

Климатски карактеристики на одгледување на расад

Кога планирате садење садници, треба да обрнете внимание на фактот дека невен садници се засадени на цветно легло не порано од почвата добро да се загрее. На улица, треба да се воспостави топло време со стабилни позитивни вредности, вклучително и во текот на ноќта - садници ризикуваат од смрт од мразови на враќање.

Во секој регион, пролетта доаѓа во догледно време. Ако садници можат да бидат засадени на цветницата во јужната зона веќе во мај, тогаш во северните региони грмушките ќе можат да се „превртуваат“ на улица само на крајот на јуни. Врз основа на ова, утврдете го времето на сеење семе, кое варира од крајот на февруари до април.

Ефект на време на цветни на датумите на сеење

Во просек, на невен се потребни околу два месеци за да пораснат целосна грмушка од мали пупки од семе и вратоврска. Неопходно е да се изгради кога треба да се зацвета, имено:

  • за јужните региони, каде што Чернобривци ќе можат да цветаат во цветникот во април - во мај, сеење семе за садници е можно во последната деценија на февруари - во првата деценија на март;
  • за лето цветни, подобро е да се започне садење садници во април.

Ако садници се одгледуваат рано, во зимските месеци, садници треба да се осветлат, во спротивно тие ќе се водат, што негативно ќе влијае на цветни.

Методот за садење е најдобрата опција за да добиете невен цути во вистинско време, покрај тоа, садници совршено толерираат трансплантација.

Погледнете го видеото: JANE GOODALL - Sowing the Seeds of Hope (Март 2020).